Δυο παραστάσεις που συζητήθηκαν έρχονται για λίγο στην Αττική

Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και ο «Οθέλλος», δυο από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού θα παιχτούν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Δυο παραστάσεις που συζητήθηκαν έρχονται για λίγο στην Αττική

Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και ο «Οθέλλος», δυο από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις του καλοκαιριού θα παιχτούν αυτές τις ημέρες στην Αττική.

Δυο παραστάσεις που συζητήθηκαν έρχονται για λίγο στην Αττική - εικόνα 1

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας παρουσιάζουν σε περιοδεία τον «Οθέλλο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τη διασημότερη τραγωδία εκδίκησης που έχει γραφτεί, καταρρίπτοντας το στερεότυπο που θέλει τους θιάσους να προτιμούν αρχαιοελληνικές τραγωδίες ή κωμωδίες και ανάλαφρα θεάματα για τις θερινές παραγωγές τους. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν, έστω ακροθιγώς, την ιστορία του γενναίου, αλλά απόκληρου λόγω χρώματος και καταγωγής, Μαυριτανού στρατηγού, που τυφλωμένος από τη ζήλεια σκότωσε τη σύζυγό του Δυσδαιμόνα, έχοντας πέσει στην παγίδα που του έστησε ο Ιάγος, ένας ήρωας ταυτόσημος της ραδιουργίας. Σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, ο Γιάννη Μπέζος ερμηνεύει τον πολυδιάστατο ρόλο του Οθέλλου, ο Αιμίλιος Χειλάκης τον δολοπλόκο, φθονερό Ιάγο, και η Μάιρα Γραβάνη την τραγική Δυσδαιμόνα. Πρωταγωνιστούν επίσης η Μυρτώ Αλικάκη (Αιμιλία), ο Κώστας Κορωναίος (Βραυάντιος), ο Αλέξανδρος Βάρθης (Κάσσιος), ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, ο Κρις Ραντάνοφ, ο Μανώλης Δούνιας, η Ελευθερία Κοντογεώργη και ο Νίκος Τσιμάρας. Η μετάφραση είναι του Διονύση Καψάλη και η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού. Η παράσταση έχει ξεκινήσει την περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα και αυτές τις ημέρες επιστρέφει στην Αττική: 12/7 στο Βεάκειο-Πειραιά, 13 & 14/7 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 21/7 στο Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη. Στη συνέχεια θα συνεχίσει την πανελλαδική περιοδεία και θα επιστρέψει στην Αττική τον Σπετέμβριο.

Δυο παραστάσεις που συζητήθηκαν έρχονται για λίγο στην Αττική - εικόνα 2

14.500 θεατές σε τρείς ημέρες είδαν την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη στην Επίδαυρο. Η Λένα Παπαληγούρα ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας, που αντί να θυσιαστεί στην Αυλίδα, σώθηκε από τη θεά Αρτέμιδα και έγινε ιέρειά της, στην Ταυρίδα, υποχρεωμένη να θυσιάζει όσους ξένους φτάνουν εκεί. Όταν καταφθάνει ο Ορέστης (Μιχάλης Σαράντης), η Ιφιγένεια φροντίζει να αποτραπεί η θυσία του. Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας τόσο για τον τρόπο με το οποίο θέλησε να αποδοθούν η έντονη εσωτερική και εξωτερική κινητικότητα του έργου, όσο και για την ερμηνευτική ομάδα. Η παράσταση ανέβηκε σε μετάφραση του Γιώργου Ιωάννου, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Δίπλα στην Λένα Παπαληγούρα και τον Μιχάλη Σαράντη παίζουν η Χάρις Αλεξίου (Αθηνά), ο Νίκος Ψαρράς (Θόας), ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης (Αγελαδάρης, Αγγελιοφόρος), ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Πυλάδης), η Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού). Συμμετέχει ένας εξαμελής γυναικείος χορός νέων ηθοποιών. Η μουσική είναι του Άγγελου Τριανταφύλλου. Η παράσταση αμέσως μετά την πρεμιέρα στο αργολικό θέατρο, ξεκίνησε να περιοδεύει στα ανοιχτά θέατρα της χώρας. Αυτόν τον μήνα έχετε την ευκαιρία να την δείτε 12/7 στο Θέατρο Βράχων , 14/7 στην Πέτρα-Πετρούπολη, 15/7 στο Βεάκειο-Πειραιά, 17 & 18/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου-Παπάγου. Στη συνέχεια θα συνεχίσει την πανελλαδική περιοδεία και θα επιστρέψει στην Αττική τον Σπετέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια η εν Ταύροις

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Στην πρώτη του επιδαύρια σκηνική προσέγγιση, ο Γ. Νανούρης ακολουθεί μια λιτή αφηγηματική διάταξη προκειμένου να αναδείξει το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης μέσα σε ένα σύστημα αξιών που καταρρέει.

Οθέλλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Τον παράφορο έρωτα κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, την προδοσία, την εκδίκηση, τη ζήλια και το μύχιο φόβο για το ξένο πραγματεύεται η αριστουργηματική τραγωδία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.