Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Αθηνών η Κατερίνα Γιαννοπούλου μας εξηγεί τι την γοήτευσε στο έργο «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, του πιο ριζοσπαστικού δημιουργού του λεγόμενου νέου γερμανικού κινηματογράφου.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου για την πρώτη της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών επέλεξε τη θεατρική μεταφορά της εμβληματικής ταινίας «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Βαλαή, Γιώργο Κισσανδράκη, Ρομάννα Λόμπατς, Μάριο Παναγιώτου, Μαρία Φιλίνη. Αυτές είναι οι σκέψεις της γύρω από το έργο που θα παρουσιαστεί στις 24 με 26 Σεπτεμβρίου στο Χώρο Ε της Πειραιώς 260.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ - εικόνα 1
© Ελίνα Γιουνανλή

Ο Φασμπίντερ είχε πει ότι «ο κάθε σκηνοθέτης έχει μόνο ένα θέμα και τελικά κάνει την ίδια ταινία ξανά και ξανά. Το δικό μου θέμα είναι η εκμετάλλευση των αισθημάτων, χωρίς να έχει σημασία ποιος είναι αυτός που τα εκμεταλλεύεται. Δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ένα θέμα διαρκείας». Γράφει και γυρίζει τη «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» αμέσως μετά την αυτοκτονία του εραστή του, γεγονός που την κάνει ίσως την πιο προσωπική του δουλειά. Μέσα από αυτή την ταινία έρχεται και ο ίδιος αντιμέτωπος με τα πάθη και τις ευθύνες του και βάζει στοιχεία του εαυτού του και της προσωπικής του ζωής σε όλους τους ήρωες του. Η «Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» είναι μια ιστορία έρωτα και εκμετάλλευσης. Η Ελβίρα, η διεμφυλική κεντρική ηρωίδα, βρίσκεται μετέωρη και απελπιστικά μόνη σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να την αποδεχτεί όπως η ίδια θέλει να είναι. Επιθυμεί να είναι ερωμένη, σύντροφος, γονιός, αδυνατώντας όμως να ανταποκριθεί στα στερεότυπα που άλλοι έχουν ορίσει για αυτήν, με αποτέλεσμα η πραγματικότητα να την συντρίβει.

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου γράφει για την ακαταμάχητη γοητεία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ - εικόνα 2
© Ελίνα Γιουνανλή

Προσπαθώντας να ανασυνθέσει τις αναμνήσεις της, ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας και έρχεται αντιμέτωπη με τα τραύματα του παρελθόντος. Αποζητά τον έρωτα, την αγάπη, την κατανόηση, το δικαίωμα στην εργασία, την ίση αντιμετώπιση, ακόμη και το δικαίωμα στη μελαγχολία. Γιατί, όπως γράφει και ο Φασμπίντερ, «τι θα ήταν η ζωή χωρίς μελαγχολία; Σκέτη θλίψη μάλλον». Σε μία εποχή ατομικοτήτων, όπως η δική μας, όπου ο καθένας και η καθεμία από εμάς είναι κλεισμένος στην προσωπική του φούσκα, «Η Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικοί και απαραίτητοι είμαστε ο ένας για τον άλλο και η μία για την άλλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, μιλά για τα επίκαιρα ζητήματα φύλου κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κεντρική ηρωίδα μια τρανς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.