Οι χορευτές των δρόμων «καταλαμβάνουν» το Φεστιβάλ Αθηνών

Είτε πρόκειται για battles είτε για παραστάσεις που εκφράζουν το αίτημα της ελευθερίας, οι πρωταγωνιστές το ρίχνουν στο χορό με πάθος, δεξιοτεχνία και αντοχή. 

Οι χορευτές των δρόμων «καταλαμβάνουν» το Φεστιβάλ Αθηνών

Σας λέει κάτι το όνομα B-boy Onel; Ο κατά κόσμον Χρήστος Ντέντης ξεκίνησε να χορεύει στην ηλικία των δώδεκα και από τότε κατάφερε να βρεθεί στη δεκαεξάδα με τους καλύτερους άντρες breakers του κόσμου αλλά και να στεφθεί δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ξεκινώντας από το δρόμο όπως τα περισσότερα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, ταλέντα. Το μέλλον του, αλλά και του αθλήματός του, είναι πολλά υποσχόμενο, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συμπεριέλαβε το breakdancing στις νέες προσθήκες στη λίστα των αθλημάτων, με αφετηρία τη διοργάνωση του 2024 και ο ίδιος ίσως να είναι ένας από τους Έλληνες αθλητές που θα διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Πού ανήκει, όμως, το breakdancing, στους χορούς ή στα αθλήματα; Και τι έκανε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να το αναγνωρίσει ως σημαντικό μέρος του προγράμματός του και να δημιουργήσει την ενότητα «Layers of street» που αναδεικνύει τη hip hop κουλτούρα;

Από το Μπρονξ στο Παρίσι

Το breakdance είναι ένα αθλητικό στιλ χορού και μαζί με το rapping, το DJing και το graffiti συνθέτουν τη hip hop κουλτούρα. Μάλιστα, η προετοιμασία των χορευτών είναι παρόμοια με αυτή των αθλητών, με ένα σκληρό πρόγραμμα εκγύμνασης και διατροφής. Το hip hop εκφράζει έναν τρόπο ζωής, αναδύθηκε στα 70s στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης από την αφροαμερικανική και πουερτορικανή νεολαία, λατρεύτηκε στα 80s και απογειώθηκε στη δεκαετία του 2000. Είναι μέρος του street dance, το οποίο αποτελείται από δεκάδες είδη χορού που συνεχώς εξελίσσονται.

Οι χορευτές των δρόμων «καταλαμβάνουν» το Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 1
Οι Dyptik στην «D-Construction / Aπο-δόμηση»

Αναγνωρίστηκε ως ισότιμο καλλιτεχνικό χορευτικό είδος πλάι στα υπόλοιπα μόλις στις αρχές του 21ού αιώνα, αλλά πλέον μετρά εκατομμύρια θαυμαστές. Σύντομα θα το δούμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η αρμόδια επιτροπή, προσπαθώντας να ανανεώσει το πρόγραμμά της και να γίνει πιο θελκτική στους νέους, συμπεριέλαβε στη διοργάνωση τέσσερα νέα σπορ: το breakdancing, το skateboarding, την αναρρίχηση και το surfing.

Κοιτάζοντας το μέλλον

Οι χορευτές των δρόμων «καταλαμβάνουν» το Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 2
Ένα από τα αστέρια του Breakdance Battle

Το ίδιο σκεπτικό ακολούθησε και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ως μια διεθνής διοργάνωση, που δεν μπορεί να μείνει πίσω από την εποχή της. Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και με τον Ηλία Χατζηγεωργίου στη θέση συμβούλου για το χορό, δημιούργησε την ενότητα «Layers of Street», η οποία φιλοξενεί χορευτικές εκφάνσεις της street κουλτούρας. Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δούμε την ομάδα Dyptik στην 35λεπτη παράσταση «D-Construction / Aπο-δόμηση» να εκφράζει με έντονο, επαναστατικό χορό την ανάγκη για ελευθερία (προαύλιος χώρος της Πειραιώς 260, στις 19-20/6).

Στα Breakdance Battle (19/6) και All Style Battle (20/9) οι καλύτεροι breakdancers της χώρας, αγόρια και κορίτσια (Β-boys & B-girls), διαγωνίζονται ατομικά (λόγω κορονοϊού) την πρώτη μέρα σε breakdance και τη δεύτερη σε hip-hop style, δηλαδή σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες όπως hip-hop, popping, locking, break. Ο κάθε συμμετέχων, θα έχει σαράντα πέντε δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό για να δείξει τις ικανότητές του στην κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από καλεσμένους από Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία αλλά και τον B-boy Onel. Έπειτα από δύο υποχρεωτικούς γύρους, η απόδοση κάθε διαγωνιζόμενου θα παίξει ρόλο στην πορεία του προς το έπαθλο: 1.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή κάθε ημέρας και 300 για τον δεύτερο. Στην παρουσίαση, θα βρίσκεται ο Sifu Versus, από τους πρωτεργάτες της θεσσαλονικιώτικης hip hop σκηνής.

Οι χορευτές των δρόμων «καταλαμβάνουν» το Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 3
Ρομποτική δυστοπία στην «Pasionaria» του Marcos Morau © Alex Font

Τέλος, στο πλαίσιο του «Layers of street» θα δούμε και τον πολυβραβευμένο Ισπανό χορογράφο Marcos Morau. Η «Pasionaria» («Το λουλούδι του πάθους»), που θα παρουσιάσει στο κοινό του φεστιβάλ, είναι ένας δυστοπικός κόσμος, κατ’ εικόνα του ανθρώπινου, με κατοίκους που κινούνται σαν ρομπότ ή στέκονται σαν αγάλματα και μοιάζει να έχουν ξεχάσει κάθε είδους συναίσθημα (20-21/6).

Περισσότερες πληροφορίες

D-Construction

  • Χορός
  • Διάρκεια: 35 '

Έξι Γάλλοι χορευτές δρόμου εκφράζουν τα συναισθήματα που άφησε πίσω της η εμπειρία του εγκλεισμού υπό τους ήχους αραβικής μουσικής με σύγχρονο beat.

Breakdance Battle

  • Χορός

Για πρώτη φορά διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών μια χορευτική μάχη, όπως συνηθίζεται στην κουλτούρα του χιπ χοπ από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Συμμετέχουν μπρέικντανσερς από όλη την Ελλάδα και καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι κριτές.

All Styles Battle

  • Χορός

Σε μια μάχη που περιλαμβάνει διαφορετικά στυλ του χιπ χοπ (hip hop, popping, locking, break) διαγωνίζονται ατομικά χορευτές και χορεύτριες από όλη την Ελλάδα, αναβιώνοντας τη γνήσια έκφραση της κουλτούρας του δρόμου της δεκαετίας του ΄70.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.