Πώς είναι η «Χώρα δυο αιώνας μετά» κύριε Φλουράκη;

Σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Πώς είναι η «Χώρα δυο αιώνας μετά» κύριε Φλουράκη;

Έξι χρόνια μετά το «Θέλω μια χώρα», ένα έργο το οποίο εξέφραζε ένα συλλογικό εθνικό αίτημα, ο βραβευμένος συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης «γιορτάζει» την επέτειο για τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους με ένα νέο έργο που ετοιμάζεται για περιοδεία. Το «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» διαπραγματεύεται με χιούμορ το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, το πώς την δημιουργούν και κάνει μια πρόταση ανόρθωσης. Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί και οι ηθοποιοί Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Άρης Μπαταγιάννης, Αμαλία Νίνου, Ράνια Σχίζα και Μαρία Χάνου στο ρόλο των θεατών μιας εκδήλωσης για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν για την ακύρωση της εκδήλωσης. Εκεί που διαφωνούν, ως γνήσιοι Έλληνες τσακώνονται, «μαλλιοτραβιούνται» στη συνέχεια φιλιώνουν, εξομολογούνται και στήνουν τη δική τους γιορτή.

Πώς είναι η «Χώρα δυο αιώνας μετά» κύριε Φλουράκη; - εικόνα 1
Ανδρέας Φλουράκης

Η Ιστορία μας, οι μύθοι, τα 200 χρόνια, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και η διαχρονία στην αναζήτηση μιας ταυτότητας διατρέχουν με ένα τρόπο το έργο του Φλουράκη με το χαρακτήρα γιορτής. Ο Ανδρέας Φλουράκης εμφανίζεται ως θεατρικός συγγραφέας στην αυγή του 21ου αιώνα εμπνέεται από τη σύγχρονη Ελλάδα όπως εμπνέεται από τους αρχαίους μύθους της, ενώ την ίδια στιγμή τα έργα του μπορεί να μιλάνε για την παγκόσμια πραγματικότητα. Κρατάμε από το σημείωμα της σκηνοθέτιδας Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη: «Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ‘ενήλικη’ χώρα. Σε κάθε περίπτωση η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση θα έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές».

Σταθμοί Περιοδείας
28 Ιουλίου (πρεμιέρα) Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
30 Ιουλίου Θέατρο Κήπου Θες/κη
31 Ιουλίου Υπαίθριο δημοτικό θέατρο Κοζάνης
2 Αυγούστου θέατρο Γιάννης Ρίτσος Πρέβεζα
4 Αυγούστου Θέατρο Αγίου Γεωργίου Τρίπολη
7 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Κορίνθου
22 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Μυτιλήνης
29 Αυγούστου Ανοιχτό θέατρο Συκεών Θες/κη
30 Αυγούστου Θέατρο Παπάγου
8 Αυγούστου Κηποθέατρο Λάρισας
12 Αυγούστου Δημοτικό θέατρο Πεύκης
15 Αυγούστου θέατρο Ρεματιάς

Περισσότερες πληροφορίες

Μία χώρα δύο αιώνες μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Το καινούργιο έργο του Φλουράκη (μετά το «Θέλω μια χώρα») μιλάει με μαύρο χιούμορ για το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς τη δημιουργούν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.