«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ο Γιώργος Νανούρης

Ο γνωστός σκηνοθέτης καθοδηγεί τους Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλη Σαράντη, Χάρις Αλεξίου, Νίκο Ψαρρά και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη στο ανέβασμα της τραγωδίας του Ευριπίδη.

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ο Γιώργος Νανούρης

Η ενασχόληση του με το αρχαίο δράμα ξεκίνησε την προηγούμενη θεατρική σεζόν με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε μια παράσταση κλειστού χώρου. Φέτος ο Γιώργος Νανούρης παίρνει το βάπτισμα του πυρός με την πρώτη του σκηνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο δράμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στις 2, 3 και 4 Ιουλίου ο γνωστός σκηνοθέτης παρουσιάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου, με έναν θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Η επιτυχημένη συνάντηση του στο παρελθόν με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου, ανανεώνεται, καθώς θα τους δούμε επί σκηνής ως Ιφιγένεια, Ορέστη και Αθήνα (στην πρώτη εμφάνιση της σπουδαίας ερμηνεύτριας στην Επίδαυρο) αντίστοιχα. Ο Νίκος Ψαρράς (Θόας), ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης (Αγελαδάρης, Αγγελιοφόρος), ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Πυλάδης), η Κίττυ Παϊταζόγλου (Κορυφαία Χορού) και ο εξαμελής χορός συμπληρώνουν το καστ.

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ο Γιώργος Νανούρης - εικόνα 1
Τα μέλη του Χορού

Η «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», που διδάχθηκε από τον Ευριπίδη πιθανότατα το 414 ή το 413 π.Χ., αποτελεί τη συνέχεια της «Ιφιγένειας η εν Αυλίδι» και πραγματεύεται ένα επεισόδιο από τον μυθολογικό κύκλο των Ατρειδών. Η θεά Άρτεμη αρπάζει την Ιφιγένεια από το βωμό της θυσίας της και την μεταφέρει στην Ταυρίδα, όπου ο βασιλιάς Θόας την μετατρέπει από θύμα σε θύτη, καθώς την υποχρεώνει να εκτελεί ανθρωποθυσίες. Όταν ο Ορέστης φτάνει στην Ταυρίδα, με εντολή του Απόλλωνα, για να κλέψει από το ναό το ιερό άγαλμα της θεάς, συλλαμβάνεται, μαζί με το φίλο του Πυλάδη, και κινδυνεύει να θυσιαστεί από την αδερφή του. Μέσα στην περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου ο τραγικός ποιητής εξυμνεί το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες σε μια ταραγμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου επέρχεται η αποδόμηση και η παρακμή. Τα μεγάλα αυτά νοήματα επιχειρεί να αναδείξει ο Γιώργος Νανούρης με μια λιτή και ουσιαστική αφηγηματική διάταξη αλλά και συγκινησιακή ένταση. Ο Άγγελος Τριανταφύλλου υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η Μαίρη Τσαγκάρη τα σκηνικά, η Ιωάννα Τσάμη τα κοστούμια και ο Αλέκος Γιάνναρος τους φωτισμούς. Στο Χορό συμμετέχουν οι Νικόλ Κουνενιδάκη, Μαρία Κωνσταντά, Άννα Κωνσταντίνου, Δανάη Πολίτη, Βιβή Συκιώτη, Αρετή Τίλη.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, tickets.aefestival.gr, aefestival.gr, www.ticketservices.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια η εν Ταύροις

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Στην πρώτη του επιδαύρια σκηνική προσέγγιση, ο Γ. Νανούρης ακολουθεί μια λιτή αφηγηματική διάταξη προκειμένου να αναδείξει το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης μέσα σε ένα σύστημα αξιών που καταρρέει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
23/04/2024

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.