Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»

Η καινούργια παράσταση του πολυσχιδή Χάρη Ρώμα φιλοδοξεί να γίνει η κωμωδία της χρονιάς.

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός»

Τη διασκευή της εμβληματικής κωμωδίας του 1961 «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός» που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο το 1961 και την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με την υπογραφή των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, ανεβάζει σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία ο Χάρης Ρώμας από τις 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Αλάμπρα. Η μεγάλη παραγωγή, που φιλοδοξεί να γίνει η κωμωδία της χρονιάς, μας βάζει στο κλίμα της δεκαετίας του 60’ με 24 κοστούμια εποχής που ράφτηκαν ειδικά για την παράσταση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το μόλις πέρυσι ανακαινισμένο θέατρο Αλάμπρα ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να προσφέρει στους θεατές μια ασφαλή θεατρική εμπειρία: ανοιχτό σύστημα εξαερισμού που δεν ανακυκλώνει αλλά φέρνει διαρκώς φρέσκο αέρα απ’ έξω, θερμομετρική πύλη μέσα από την οποία θα περνούν οι θεατές και μόνιμη παρουσία νοσηλευτή στο θέατρο.

Ο Χάρης Ρώμας σε τριπλό ρόλο-πρόκληση

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» - εικόνα 1

Η κωμωδία κυλάει στο αίμα του Χάρη Ρώμα. Φέτος, ανέλαβε να μεταφέρει στη σκηνή σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία την αγαπημένη κωμωδία του 1961, αρπάζοντας παράλληλα την ευκαιρία να αναμετρηθεί με το ρόλο του άπιστου συζύγου και ευκατάστατου ιχθυοπώλη Κλέαρχου, άρρηκτα συνδεδεμένου στο μυαλό μας με τη χαρακτηριστική πληθωρική φιγούρα του Βασίλη Αυλωνίτη, ο οποίος χρησιμοποιεί τον γαμπρό του ως αντιπερισπασμό για να φλερτάρει ανενόχλητος. Ενώ όπως δηλώνει για τη διασκευή του έργου «οι ρόλοι τόσο της Τάνιας Τρύπη όσο και των υπολοίπων ηθοποιών έχουν αναβαθμιστεί κατά 200%».

Αλησμόνητη ελληνική φάρσα

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» - εικόνα 2

Η παραγωγή της Φίνος Φιλμ «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» παραμένει αξέχαστη μέχρι σήμερα, αν και κινδύνευσε να απαγορευτεί στην εποχή της, καθώς θεωρήθηκε ότι προσβάλλει το θεσμό της οικογένειας. Κομβικής σημασίας για την επιτυχία της ταινίας, πέρα από το καλογραμμένο σενάριο των δύο σημαντικών συγγραφέων, ήταν η επιλογή των Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργίας Βασιλειάδου και Νίκου Ρίζου για τους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους, που άφησαν ιστορία με τις ατάκες τους.

Θρυλικό συγγραφικό δίδυμο

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» - εικόνα 3

Οι Νίκος Τσιφόρος και Πολύβιος Βασιλειάδης, πολυγραφότατοι και πολυσχιδείς και οι δύο, υπήρξαν διάσημο ντουέτο, με πλήθος κινηματογραφικών σεναρίων στο ενεργητικό τους, 18 από τα οποία έγραψαν από κοινού («Οι γαμπροί της Ευτυχίας» κ.ά.). Η καυστική πένα του ευθυμογράφου Τσιφόρου και η γκροτέσκο απόδοση των χαρακτήρων συναντά τη θεατρικότητα και την πηγαία κωμική φλέβα του κατά βάση δραματουργού και ηθοποιού Βασιλειάδη, σε μια σειρά από δημοφιλείς ελληνικές φαρσοκωμωδίες, όπως φυσικά και το έργο «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός».

Ένας θίασος συνόλου

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» - εικόνα 4

Ο Χάρης Ρώμας με την επιλογή του να ερμηνεύσει ο ίδιος το ρόλο του Κλέαρχου, η Ευτυχία Φαναριώτη να αναλάβει το ρόλο της συζύγου του Μαρἰνας και ο Γιώργος Γαλίτης εκείνον του «κοντού» γαμπρού του Μάχου πετυχαίνει να αποφύγει την σύγκριση με τους πρώτους διδάξαντες, καθώς οι ηθοποιοί έχουν τελείως διαφορετικούς σωματότυπους. Συμπρωταγωνιστούν η Τάνια Τρύπη στο ρόλο της Λόλας, της ζωηρής ζωντοχήρας γειτόνισσας και μήλον της έριδος για τον Κλέαρχο, η Μαρία Κοκολάκη στο ρόλο της Ντέμπις, της φιλενάδας του Μάχου και Ελληνίδας του εξωτερικού, η Εύη Κολιούλη ως η γυναίκα του Μάχου, Πουλχερία, ο Βαγγέλης Δουκουτσέλης στο ρόλο του εραστή και μελλοντικού συζύγου της Λόλας και ο Αντώνης Καλομοιράκης στο ρόλο του σερβιτόρου Λάζαρου που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις μεταξύ τους καταστάσεις.

Το τραγούδι της παράστασης «Πόσες χιλιάδες ψέματα» σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Χάρη Ρώμα, εμπνευσμένο από τα ακούσματα της δεκαετίας του ’60, ερμηνεύει όλο το καστ, ενώ η Λαμπρινή Καρδαρά υπογράφει τα δύο σκηνικά και τα 24 κοστούμια που αναμφισβήτητα μας βάζουν στο πνεύμα της εποχής.

Το στόρι

Πρεμιέρα για την νέα παράσταση του Χάρη Ρώμα «ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» - εικόνα 5

Κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Κλέαρχος Ζουγκαλάς. Ένας ευκατάστατος μεσήλικας ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να ξενοκοιτάει κάτω από τη μύτη της αυστηρής κι όχι τόσο ευπαρουσίαστης συζύγου του, Μαρίνας. Όταν η γοητευτική ζωντοχήρα γειτόνισσα του, Λόλα, του προτείνει να την ακολουθήσει στις διακοπές της στα Καμένα Βούρλα εκείνος πασχίζει να βρει έναν τρόπο να τη συνοδεύσει. Ο Μάχος, ο γαμπρός του Κλέαρχου γίνεται το εξιλαστήριο θύμα προκειμένου εκείνος να γλιτώσει για πολλοστή φορά τις υποψίες. Πείθει, λοιπόν, την Μαρίνα ότι ο Μάχος θα πάει στα Καμένα Βούρλα με πρόφαση τα ιαματικά μπάνια, κι εκείνος θα τον ακολουθήσει δήθεν για να παρακολουθεί τις κινήσεις του άτακτου γαμπρού του. Έτσι, οι δύο άντρες καταφέρνουν να ξεφύγουν στα λουτρά, όπου περνούν την ώρα τους με διάφορες κυρίες, όπως η Ελληνίδα του εξωτερικού, Ντέμπι. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Πουλχερία, η γυναίκα του Μάχου, και η Μαρίνα καταφθάνουν στη λουτρόπολη.

© φωτογραφιών: Πάνος Γιαννακόπουλος

i Προπώληση: www.ticketplus.gr | Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Θεατρική διασκευή της ταινίας του '60, στην οποία ο σύζυγος της Μαρίνας χρησιμοποιεί το γαμπρό τους για να καλύπτει τα παράνομα φλερτ του.

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.