Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία

Οι χορευτές του μπαλέτου πειραματίζονται με ένα χορευτικό δίπτυχο στην πρώτη τους εμφάνιση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία

Μετά από μήνες σιγής το κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξανά αποκτά ζωή. Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ στην πρώτη του παραγωγή για την Εναλλακτική Σκηνή παρουσιάζει στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο «Human Βehaviour». Οι εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας αφήνουν στην άκρη τα πουέντ και μαζί με δυο καταξιωμένους -και στο εξωτερικό χορογράφους- δοκιμάζονται σε νέες χορευτικές φόρμες που εμπεριέχουν το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

«Point of no return»

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 1
©Valeria Isaeva

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης αντλεί από τις ρίζες του κλασικού χορού για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο χορευτικό έργο που εστιάζει στην αυθεντικότητα της κίνησης. Ο λόγος για το «Point of no return» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, στο οποίο εκτός από την χορογραφία επιμελείται και τα κοστούμια. Όπως σημειώνει ο χορογράφος για το έργο: «Έχοντας ως γνώμονα τον τίτλο της μουσικής σύνθεσης “Point of no return”, το χορευτικό αυτό έργο πραγματεύεται την ανάδειξη της κλασικής τεχνικής όπως θα τη χόρευε ένας χορευτής σήμερα, χωρίς όμως να την αλλοιώσει. Η χαρά, η επικοινωνία, η πολύπλοκη χορογραφία και η αμεσότητα των ερμηνευτών είναι κάποια από τα στοιχεία που θα δει και θα μοιραστεί το κοινό μαζί με τους χορευτές».

«Plan B»

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 2
©Valeria Isaeva

Γνωστή για την πειραματική της διάθεση και τη διαρκή αναζήτηση νέων μορφών έρευνας και επικοινωνίας των ιδεών της πάνω στην κίνηση, η Ερμίρα Γκόρο στηρίζεται σε αυστηρά δομημένες, ασύμμετρες ηχητικές φόρμες εκ χειρός Δήμητρας Τρυπάνη για να δημιουργήσει το «Plan B» (σε σκηνικά και κοστούμια Χρήστου Δεληδήμου). Όπως επισημαίνει η χορογράφος: «Οι χορευτές κινούνται στον χώρο σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη ροή από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο και τανάπαλιν. Plan B, γιατί το Plan A δεν κατέστη δυνατό και το Plan C συμβαίνει ήδη».

Στο «Human behaviour» συμμετέχει κουαρτέτο εγχόρδων, με διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης: Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο).

Το σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σηκώνει αυλαία - εικόνα 3

«Το Μπαλέτο της ΕΛΣ μπαίνει δυναμικά στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα ιδιαίτερο δίπτυχο χορού. Η ιδέα μας είναι να υπάρξει μια πλατφόρμα δημιουργίας που χρησιμοποιεί τη φόρμα των κλασικών χορευτών της ομάδας σε ένα νέο ρεπερτόριο. Ξεκινάμε με το "Human Behaviour", ένα δίπτυχο νέων έργων τα οποία στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο. O Γιάννης Μανταφούνης με την ακαδημαϊκή του λυρικότητα παίρνει την κλασική τέχνη της ομάδας και πειραματίζεται επινοώντας μια νέα γεωγραφία κινήσεων στον χώρο, δημιουργώντας ένα ακραία συγκινητικό έργο πάνω στη μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη. Η Ερμίρα Γκόρο από την άλλη πλευρά έρχεται με όλη τη δύναμη της release τεχνικής και του physical dance να χορογραφήσει ένα έργο ακρίβειας πάνω στην πρωτότυπη μουσική παραγγελία στην Δήμητρα Τρυπάνη. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων στη σκηνή συνοδεύει ζωντανά τους χορευτές σε ένα εναλλακτικό ταξίδι».

Περισσότερες πληροφορίες

Human behaviour

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Οι χορευτές της ΕΛΣ πειραματίζονται με δύο χορογραφίες μικρότερης κλίμακας που ακροβατούν ανάμεσα στο κλασικό και στο σύγχρονο: «Point of no return» του Γιάννη Μανταφούνη και «Plan B » της Ερμίρα Γκόρο, σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη, αντίστοιχα. Συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.