Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς

Με οχτώ παραστάσεις να ανεβάζουν επιτέλους αυλαία έφτασε η ώρα να ευχηθούμε και επισήμως καλή θεατρική σεζόν!

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς

Με οχτώ παραστάσεις να ανεβάζουν επιτέλους αυλαία έφτασε η ώρα να ευχηθούμε και επισήμως καλή θεατρική σεζόν!

#1 «Μεταμφίεση»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 1

Είναι από τις σπάνιες φορές που η Χάρις Αλεξίου ανεβαίνει στο σανίδι ως ηθοποιός και αυτήν τη φορά το οφείλουμε στο μονολογικό αφήγημα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο νεαρός Σταύρος Ράγιας, ενώ η σπουδαία τραγουδίστρια θα ενσαρκώσει μια καθημερινή γυναίκα που κάνει τον απολογισμό της ζωής της, ακροβατώντας μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, αλήθειας και ψευδαίσθησης, σε μια διαδρομή που μας φέρνει αντιμέτωπους με την ανάγκη να κρυβόμαστε από την αλήθεια και να πλάθουμε μια φανταστική πραγματικότητα που χωράει ευκολότερα τις επιθυμίες μας. (Μικρό Παλλάς, από 16/10).

#2 «Ω, τι ωραίες μέρες!»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 2

Μεγάλο το στοίχημα για τη Νικολέτα Βλαβιανού, που θα πρωταγωνιστήσει στο σπουδαίο έργο του Σάμουελ Μπέκετ, υποδυόμενη έναν από τους πλέον εμβληματικούς γυναικείους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Φλυαρώντας ασταμάτητα και ενώ βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο σε ένα λόφο από χώμα που τη ρουφάει μέσα του, η αμετανόητα αισιόδοξη Γουίνι δεν παύει να αντιμετωπίζει τη ζωή με αφοπλιστική, και άλλο τόσο διεισδυτική, ελαφρότητα. Στην παράσταση, την οποία σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής, συμμετέχει επίσης ο Νίκος Καραστέργιος, στο ρόλο του Γουίλι. (Τόπος Αλλού, από 16/10)

#3 «Παίζοντας το θύμα»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 3

Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής μάς συστήνει σε πανελλήνια πρεμιέρα τη μαύρη κωμωδία των Όλεγκ και Βλάντιμιρ Πρεσνιακόφ, σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ρωσικής δραματουργίας. Με τα έργα τους, οι αδερφοί Πρεσνιακόφ σαρκάζουν τη βία του σύγχρονου κόσμου. συγκεκριμένα στο «Παίζοντας το θύμα» θα δούμε την ιστορία του νεαρού Βάλια που δουλεύει στην αστυνομία παριστάνοντας το θύμα σε αναπαραστάσεις εγκλημάτων… Στην παράσταση που ανεβαίνει στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Rex πρωταγωνιστούν οι Λαέρτης Μαλκότσης, Ερρίκος Μηλιάρης, Κώστας Μπερικόπουλος, Εύη Σαουλίδου κ.ά. (από 16/10)

#4 «Το τρίτο στεφάνι»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 4

Το ανέβασμα του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη είναι μία από τις πιο πολυαναμενόμενες παραγωγές της φετινής χρονιάς, ένα μεγάλο καλλιτεχνικό και εμπορικό στοίχημα. Με τη Μαρία Κίτσου και τη Μαρία Καβογιάννη επικεφαλής, ένας εικοσαμελής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών –Ντάνη Γιαννακοπούλου, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Μακρής, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ελίζα Σκολίδη κ.ά.–, θ’ ανοίξει ένα παράθυρο στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, δηλαδή στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της νεότερης Ελλάδας μέσα από τις πολυτάραχες ζωές των δύο πρωταγωνιστριών. (Παλλάς, από 16/10)

#5 «Η ποντικοπαγίδα»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 5

Τι μας περιμένει άραγε στην παράσταση του πλέον διάσημου έργου της Αγκάθα Κρίστι, που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή μεταφέροντας τη δράση του στην ελληνική επαρχία των ‘90s; Ένα πολλά υποσχόμενο καστ οχτώ ηθοποιών –Μαρία Κωνσταντάκη, Ερρίκος Λίτσης, Δανάη Λουκάκη, Ράνια Οικονομίδου, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Αποστόλης Τότσικας– συμμετέχει στη δημοφιλέστατη ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη πανσιόν και φημίζεται για το συναρπαστικό φινάλε της. (Νέος Ακάδημος, από 17/10)

#6 «Φαίδρας έρως»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 6

Σύγχρονη διασκευή της «Φαίδρας» του Σενέκα είναι το έργο της Σάρα Κέιν, μια τολμηρή και προκλητική αναθεώρηση του μύθου της ηρωίδας που ερωτεύτηκε τον θετό γιο της. Το ανεβάζει η Άντζελα Μπρούσκου με την προσωπική ματιά που τη χαρακτηρίζει στον ιδιαίτερο χώρο του Μπάγκειον. Στους ρόλους οι Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τσιμάρας Τζανάτος και Νατάσα Εξηνταβελώνη δίνουν σώμα και φωνή σε ένα έργο που αποκαλύπτει «τη βίαιη φύση του έρωτα μέσα από τη δυσλειτουργία μιας σεξουαλικά διεφθαρμένης βασιλικής οικογένειας, σε μια κοινωνία που έχει ως θρησκεία τη λατρεία διασημοτήτων». (Μπάγκειον, από 17/10)

#7 «Προδοσία»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 7

Ως (ωραία) έκπληξη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη φετινή απόφαση του Λάκη Λαζόπουλου να στραφεί στο δράμα και μάλιστα με ένα έργο του Χάρολντ Πίντερ. Μαζί με τον Αιμίλιο Χειλάκη (που επιπλέον υπογράφει τη σκηνοθεσία) και την Αθηνά Μαξίμου θα ερμηνεύσουν τους τρεις ρόλους της «Προδοσίας», τρεις φίλους δηλαδή που μπλέκονται σε μια ιστορία έρωτα και προδοσίας. Καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά (από το τέλος της παράνομης σχέσης προς την αρχή της), ο νομπελίστας δραματουργός την εκμεταλλεύεται για να εστιάσει στο θέμα του χρόνου και πώς αυτός αλλάζει την αντίληψή μας για το ίδιο μας το παρελθόν. (Βρετάνια, από 21/10)

#8 «Η κυρία του Μαξίμ»

Έτοιμες οι πρώτες πρεμιέρες της χρονιάς - εικόνα 8

Η δαιμόνια φάρσα του Ζορζ Φεϊντό που ματαιώθηκε πέρυσι λόγω του lockdown ξεκινάει επιτέλους το σκηνικό ταξίδι της, πάντα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θωμά Μοσχόπουλου και με έναν πολυπληθή, ταλαντούχο θίασο: Θανάσης Αλευράς, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστας Κορωναίος, Αθηνά Μουστάκα, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος κ.ά. Μια παρεξήγηση που ξεκινάει όταν ένας συντηρητικός παντρεμένος άντρας ξυπνάει δίπλα σε μια νεαρή χορεύτρια του καμπαρέ πυροδοτεί έναν φρενήρη σκηνικό μηχανισμό, που κινείται στα όρια του θεάτρου του παραλόγου και επιβεβαιώνει την υπεροχή του Γάλλου κωμωδιογράφου ως οξυδερκή παρατηρητή της ανθρώπινης συμπεριφοράς. (Εθνικό-Κεντρική Σκηνή, από 21/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.