Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου

Από θεατρικά αφιερώματα στη Μαρία Κάλλας και τον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι all star μπαλετικό θέαμα και αρχαίο δράμα θα δούμε φέτος στη σκιά της Ακρόπολης.

Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου

Μια πανδαισία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων καθώς και παραστάσεων χορού -αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα από πέρυσι- μας περιμένει στο Ηρώδειο από 3 έως 30 Σεπτεμβρίου. Το ρωμαϊκό ωδείο κινείται στις γνωστές γραμμές του, με μια αναπάντεχη θεατρική έκπληξη να ταράζει τα νερά. Για δύο μοναδικές βραδιές έρχεται στην Αθήνα η Μόνικα Μπελούτσι με το μονόλογο «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» (28 & 29/9). Η σινεματική σταρ, στην παρθενική της εμφάνιση στο σανίδι, μεταμορφώνεται σε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα και μας υποδέχεται στο σαλόνι περισσότερο της Μαρίας και λιγότερο της Κάλλας, για να μοιραστεί αδημοσίευτες επιστολές της (οι οποίες μάλιστα θα κυκλοφορήσουν προσεχώς από τις εκδόσεις Πατάκη).

Ο Γάλλος Τομ Βολφ, συγγραφέας του βιβλίου «Maria by Callas: In her own words» (2016) και σκηνοθέτης του ομώνυμου ντοκιμαντέρ (2017), προχώρησε στο πρώτο θεατρικό του εγχείρημα, για να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής της γυναίκας πίσω από το λαμπερό προσωπείο. Η παράσταση που ανέβηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο θέατρο Μαρινί του Παρισιού παρουσιάζεται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη σημασία για την Κάλλας, όπου πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση με το κατά κόσμον όνομά της Μαρία Καλογεροπούλου, σύμφωνα με τον Τομ Βολφ.

Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου - εικόνα 1
«Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις»

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι λάτρεις του κλασικού χορού θα απολαύσουν ένα γκαλά με τις καλύτερες στιγμές εμβληματικών έργων του μπαλέτου, όπως «Η λίμνη των κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.ά., με πρωταγωνιστή τον πρώτο σολίστ των Μπολσόι τα τελευταία χρόνια, Ντένις Ρόντκιν. Στην παράσταση με τίτλο «Bolshoi Mariinsky Ballet Stars – Denis Rodkin and friends» εκτός από τον Ρόντκιν, γνωστό για την απαράμιλλη τεχνική και εκφραστικότητά του (όπως διαπιστώσαμε στον «Σπάρτακο» το 2018), το παρόν θα δώσουν και 11 ακόμη από τους σπουδαιότερους χορευτές των θεάτρων Μπολσόι, Μαριίνσκι και Λα Σκάλα του Μιλάνου. Ανάμεσά τους οι Άννα Νικούλινα, Μιχαήλ Λομπούκιν, Αλεξέι Τιμοφέγιεφ, Νικολέτα Μάνι.

Από το πρόγραμμα δεν λείπουν το πάθος και η ένταση που φέρνουν επί σκηνής το φλαμένκο και το τάνγκο στο «Tango vs Flamenco Passion» (23/9) που διοργανώνει το Tango Acropolis Festival. Μια χορευτική μάχη που φλερτάρει με το ισπανικό «ντουέντε» και τον αργεντίνικο αισθησιασμό των τανγκέρος.

Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου - εικόνα 2
«Όμορφη πόλη»

Τη συγκίνηση που έφερε στην ψυχή μας η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, αναμένουμε να ξαναζήσουμε στο Ηρώδειο στις 13 και 14/9. Οι μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 πλέκονται με διαχρονικές επιτυχίες και ποιήματα του μουσικοσυνθέτη, καθώς και κείμενα του σκηνοθέτη, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση-ωδή που ενώνει θεατές και ηθοποιούς σε μια γροθιά. Μεταξύ άλλων θα δούμε τους Δημήτρη Μπάση, Φωτεινή Βελεσιώτου (13/9), Μίλτο Πασχαλίδη (14/9), και τους Κώστα Καζάκο, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, μαζί με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου - εικόνα 3
«Βάκχες»

Στη σκιά της Ακρόπολης, όμως, θα δούμε και τρεις περιοδείες του καλοκαιριού. Οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης και Ορφέας Αυγουστίδης πρωταγωνιστούν στην προσέγγιση του Γιάννη Κακλέα στο μπεκετικό «Περιμένοντας τον Γκοντό» (16-17/9). Με μια δόση Σοφοκλή και Πιερ Πάολο Παζολίνι στήνει ο Δημήτρης Καραντζάς έναν «Οιδίποδα» για τρεις με τους Μιχάλη Σαράντη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη (6/9), ενώ τη δική του πειραματική ματιά χαρίζει και ο Χρήστος Σουγάρης στις «Βάκχες» (3/9) του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τους Γιώργο Κοψιδά, Νίκο Καρδώνη, Νίκη Σερέτη κ.ά.

Όλα όσα περιμένουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου - εικόνα 4
«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Music Stars

Eνδιαφέρουσες μουσικές στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο, ξεκινώντας από τον Stjepan Hauser των 2 Cellos (11/9) και καταλήγοντας στην διάσημη Καναδή βιολονίστρια Angle Dubeau (27/9) και τους Tiger Lillies (30/9). Στα must ο μύθος της Μαρινέλλας (4/9) και οι «5 λαϊκές μορφές» του Σταύρου Ξαρχάκου (7-8/9), ενώ στη ροκ πλευρά των πραγμάτων το «Classic Rock IV» με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (19-20/9), καθώς και η ροκ γιορτή των «Led Zeppelin Symphonic» (26/9). Επίσης, η καθιερωμένη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη (11/9), η πολύκροτη συνάντηση του Σάκη Ρουβά με τη Σόνια Θεοδωρίδου (12/9), η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με την Εστουδιαντίνα (15/9).

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη πόλη

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 105 '

Δεν πρόκειται για αναβίωση της παράστασης «Όμορφη πόλη» του Μ. Κακογιάννη (1962) αλλά για ένα νέο οπτικοακουστικό θέαμα με τη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ιδιαίτερο αφιερωματικό χαρακτήρα στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Bolshoi Mariinsky Ballet Stars - Denis Rodkin & friends

  • Μπαλέτο

Δώδεκα σπουδαίοι χορευτές με προεξάρχοντα τον κορυφαίο σολίστ των Μπολσόι παρουσιάζουν ένα γκαλά με χορογραφίες κλασικών έργων όπως ο «Σπάρτακος», η «Λίμνη των κύκνων», ο «Καρυοθραύστης» κ.ά.

Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στο βιβλίο του Τομ Βολφ «Maria by Callas», η παράσταση αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγάλης ντίβας μέσα από μια σειρά αδημοσίευτες επιστολές.

Περιμένοντας τον Γκοντό

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το πιο γνωστό έργο του Ιρλανδού νομπελίστα, κι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του θεάτρου του παραλόγου, παρωδεί την προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει την ίδια του την ύπαρξη.

Οιδίπους

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 75 '

Ο «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή και το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι γίνονται τα υλικά για ένα σκηνικό παιχνίδι με τρεις ερμηνευτές.

Βάκχες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Διόνυσος μεταμορφώνεται σε άνθρωπο, ξελογιάζει τις γυναίκες της Θήβας και τις οδηγεί στον Κιθαιρώνα για βακχικά όργια, προκειμένου να τιμωρήσει τον Κάδμο που δεν αποδεχόταν τη θεϊκή καταγωγή και τη λατρεία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.