Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο

Η ιδιαίτερα συγκινητική παράσταση σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη παρουσιάζεται για δύο βράδια ακόμη στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο

Είναι πραγματικά αξέχαστη η στιγμή που νιώθεις την ένταση και τη ρυθμική κίνηση των ποδιών ενός ολόκληρου ακροατηρίου, το οποίο αντιδρά στους ήχους του μελοποιημένου «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη. Μια στιγμή που αναμένουμε να ξαναζήσουμε στο Ηρώδειο στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου οπότε ανεβαίνει και πάλι η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, ο οποίος κατόρθωσε να συσπειρώσει μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών και να δημιουργήσει μια πραγματικά συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση-ωδή στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συνοδεύει έναν πολυπληθή θίασο από σπουδαίους ερμηνευτές -Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά- και ηθοποιούς -Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη- που ανεβαίνει επί σκηνής στο πλευρό του Γιώργου Βάλαρη. Ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των ερμηνευτών που θα συμμετέχουν στην παράσταση.

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο - εικόνα 2

Οι μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 αποτελούν τον κύριο άξονα της παράστασης, σε συνδυασμό με διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαιότερου εν ζωή Έλληνα συνθέτη, που λειτουργούν ως χορικά και ενωτικός κρίκος ανάμεσα στα υπόλοιπα μέρη.

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο - εικόνα 3

Όπως έχει δηλώσει στο «α» ο Γιώργος Βάλαρης: «Ψάχνοντας να βρω τους συνδέσμους ανάμεσα στις μικρές ιστορίες των τραγουδιών που θα οδηγήσουν στη “μεγάλη ιστορία” κατέληξα στη σπουδαία και άρρηκτα συνδεδεμένη με το μουσικό του έργο ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη».

Η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη έρχεται στο Ηρώδειο - εικόνα 4

Εκτός από τα ποιητικά κείμενα του μεγάλου μουσουργού, που παρουσιάστηκαν φέτος για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, ένα κομμάτι της παράστασης αποτελούν και πεζά κείμενα του ίδιου του Γιώργου Βάλαρη, που, όπως έχει δηλώσει: «Σκιαγραφούν την ταυτότητα του πάντα υπερήφανου Έλληνα, που, όμως, άγεται και φέρεται από την διαχρονική εξάρτηση της χώρας από εξωτερικούς παράγοντες και πολιτικούς ηγέτες, εστιάζοντας στο αέναο της ελληνικής παράδοσης, που δεν παύει να κυλάει στις φλέβες μας, κι αυτό φαίνεται μέσα και από τη μουσική και τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν, είναι, και θα είναι ο κατεξοχήν Έλληνας μουσικοσυνθέτης».

i Προπώληση μέσω ticketservices.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Όμορφη πόλη

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 105 '

Δεν πρόκειται για αναβίωση της παράστασης «Όμορφη πόλη» του Μ. Κακογιάννη (1962) αλλά για ένα νέο οπτικοακουστικό θέαμα με τη συνοδεία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ιδιαίτερο αφιερωματικό χαρακτήρα στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!