Τρία δρώμενα του Εθνικού θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους

Τρεις από τις εκατόν είκοσι δύο εκδηλώσεις που σχεδίασε το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» έχουν την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου. Ποιες είναι και γιατί αξίζει να τις ψάξουμε;

Τρία δρώμενα του Εθνικού θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους

Τρεις από τις εκατόν είκοσι δύο εκδηλώσεις που σχεδίασε το υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της δράσης «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» έχουν την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου. Ποιες είναι και γιατί αξίζει να τις ψάξουμε;

«Αθηναίων Πολιτεία»

Τρία δρώμενα του Εθνικού θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους - εικόνα 1

Η συνάντηση του Γιάννη Λιγνάδη (κείμενα) με τον Βασίλη Παπαβασιλείου (σκηνοθεσία) είναι από τις πιο δυνατές του φετινού καλοκαιριού. Διανοούμενοι, άνθρωποι των γραμμάτων διαφορετικής γενιάς σκύβουν πάνω από την αρχαία ιστοριογραφία και ανθολογούν κείμενα του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου κ.ά., καθώς και άλλες ιστορικές-αρχαιολογικές πηγές, όπως επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα, για να ανασυνθέσουν –σε επεισοδιακή μορφή– την πορεία του αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος-6ος αι. π.Χ.). Σ’ αυτό το ανοιχτό μάθημα ιστορίας και φιλοσοφίας, πρωταγωνιστούν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη. (Αρχαιολογικός Χώρος Ελευθερών 22/8, Αρχαιολογικός Χώρος Βραυρώνας 23/8, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων 27/8, Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος 2/9, Ρωμαϊκή Αγορά 6/9, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 9/9, Τύμβος Μαραθώνα 13/9, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά 24/9, Ολυμπιείον 25/9)

«Τα σπουδαία ερείπια»

Τρία δρώμενα του Εθνικού θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους - εικόνα 2

Είναι μια φρέσκια παράσταση με ταξιδιωτική αύρα κι αν δεν την είδατε στην Ακαδημία Πλάτωνος, το μέρος που αποτελούσε την πιο γνωστή από τις φιλοσοφικές σχολές της πόλης με ιδρυτή τον Πλάτωνα, έχετε ακόμη μία ευκαιρία. Η σκηνοθέτις Νατάσα Τριανταφύλλη είχε την πολύ ωραία ιδέα να κάνει μια δραματοποιημένη επιλογή αφηγήσεων ξένων περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Μάθετε πώς ήταν η Ελλάδα, με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος), ποιες ήταν οι προσδοκίες των ανθρώπων που ταξίδευαν μέχρι εδώ και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η εξοικείωση με έναν τόπο σαν την Ελλάδα του τότε. Παίζουν: Πάρις Θωμόπουλος, Ελευθερία Παγκάλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Χαριτοπούλου. (Λύκειο Αριστοτέλους 25/8, Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου 21/8, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά 26/8-4/9, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 10/9, Αρχαιολογικός Χώρος Ηετιώνειας Πύλης Πειραιά 12/9, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου 18/9, Ολυμπιείον 26/9)

«Το αμάρτημα της μητρός μου»

Τρία δρώμενα του Εθνικού θα παιχτούν σε αρχαιολογικούς χώρους - εικόνα 3

Στην αγγλική γλώσσα και σε μορφή μονολόγου παρουσιάζει η Δανάη Ρούσσου το αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού. Με την πρόθεση ν’ αναδειχτούν τόσο η αφηγηματική δεινότητα όσο και η φλεγόμενη γλώσσα του Βιζυηνού, η παράσταση σκιαγραφεί τις ηλικίες της πολυτάραχης ζωής του συγγραφέα –από 6 ετών μέχρι τα βαθιά του γεράματα– και τις συναισθηματικές και πνευματικές παλινωδίες του. Οι μουσικές του Νίκου Κυπουργού συνοδεύουν την ηθοποιό Ρένα Κυπριώτη στην ερμηνεία της, σ’ αυτήν παράσταση που έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως τα Harvard University της Βοστώνης, Columbia University της Νέας Υόρκης κ.ά. (Αρχαιολογικός χώρος Ακαδημίας Πλάτωνος 1/9, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά 3/9, Ρωμαϊκή Αγορά 5/9, Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας 8/9, Μονή Καισαριανής 17/9)

Περισσότερες πληροφορίες

Σπουδαία ερείπια

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 55 '

Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος.

Αθηναίων Πολιτεία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 40 '

Ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο.

Tο αμάρτημα της μητρός μου

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 55 '

Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".