Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι

Έξι φιλόδοξες παραγωγές με ιδιαίτερες σκηνοθετικές υπογραφές φέρνουν στη σκηνή δράματα του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη και περιοδεύουν, μετέχοντας σε τοπικά φεστιβάλ ή σε μεμονωμένες διοργανώσεις.

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι

Έξι φιλόδοξες παραγωγές με ιδιαίτερες σκηνοθετικές υπογραφές φέρνουν στη σκηνή δράματα του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη και περιοδεύουν, μετέχοντας σε τοπικά φεστιβάλ ή σε μεμονωμένες διοργανώσεις.

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 1

Η μουσικός-περφόρμερ Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise) είναι η δημιουργός της οπτικοακουστικής σκηνικής αφήγησης, που με βάση τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη μεταφέρει, το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου. Η Αγλαΐα Παππά κρατά το ρόλο της Εκάβης. Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας το 2016, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, την ίδια χρονιά στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και τώρα επανέρχεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προσφέρει δωρεάν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους (Κάστρο Πύλου 19/7, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας 20/7, Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης 22/7, Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών 24/7, Αρχαίο θέατρο Ερέτριας 26/7).

«Βάκχες»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 2

Ο Χρήστος Σουγάρης είναι ένας θαυμάσιος ηθοποιός (βραβευμένος με «Κάρολος Κουν») κι ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης με ερευνητική ματιά. Δεν θα ξεχάσουμε το ανέβασμα του «Οιδίποδα Τύραννου» του Σοφοκλή σε μια παράσταση με Αφρικανούς, μία γυναίκα τρανς και μικρά παιδιά, το 2018. Ο Σουγάρης δεν κυνηγά τον εντυπωσιασμό. Όλες οι σκηνοθετικές προτάσεις του προκύπτουν από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του έργου. Στις «Βάκχες» του Ευριπίδη, με τις οποίες θα περιοδεύσει φέτος σε Αρχαία Ολυμπία, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Χαλκίδα, Αθήνα και Πειραιά, εστιάζει σε μια άλλη διάσταση, ακόμη και χωροταξικά. Ο νεαρός Πενθέας ζει μέσα σε μια παραμελημένη παιδική χαρά κι εκεί καταφθάνει ο θεός Διόνυσος με ομάδα πιστών, με σκοπό να εδραιώσει τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο. Παίζουν οι: Γιώργος Κοψιδάς, Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Ήμελλος, Στάθης Κόικας, Κρις Ραντάνοφ, Χριστόδουλος Στυλιανού, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκη Σερέτη, Ρούλα Πατεράκη κ.ά.

«Οιδίποδας»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 3

Το μύθο του Οιδίποδα τον ξέρουν ακόμη και όσοι δεν έχουν δει ή διαβάσει ποτέ την τραγωδία του Σοφοκλή. Αν όμως πρέπει να αναδειχθεί κάτι, αυτό είναι το γεγονός ότι όλα τα πρόσωπα του εμβληματικού δράματος είναι ταυτόχρονα «θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι». Σ’ αυτό εστιάζει ο Δημήτρης Καραντζάς με τη σκηνική του σύνθεση, η οποία βασίζεται στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι σε διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο επέλεξε τον Μιχάλη Σαράντη, ενώ ταυτόχρονα ανέθεσε σε δύο δυνατούς ηθοποιούς εναλλασσόμενους ρόλους, προσπαθώντας να βουτήξει στο ασυνείδητο των ηρώων. Η Μαρία Κεχαγιόγλου θα ερμηνεύσει την Ιοκάστη και τον Τειρεσία και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης τον Κρέοντα και το βοσκό που αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του Θηβαίου βασιλιά. Στην Αττική θα παιχτεί σε: Βεάκειο 21/7, Κατράκειο 22/7, Πέτρα 23/7, Κηποθέατρο Παπάγου 25-26/7, Δημοτικό θέατρο του Άλσους Ηλιούπολης 27/7, Βράχων 31/7, Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης 10/8.

«Αντιγόνη»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 4

Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη νέα ανάγνωση του Θέμη Μουμουλίδη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ο γνωστός σκηνοθέτης είχε ανεβάσει την τραγωδία για την αλαζονεία της εξουσίας το 2015 και τώρα επανέρχεται διατηρώντας στο καινούργιο καστ δύο μέλη της παλιότερης παράστασης, την Ιωάννα Παππά και τη Λουκία Μιχαλοπούλου. Μάλιστα, η Παππά κρατά το ρόλο της νεαρής Αντιγόνης και πρωταγωνιστεί δίπλα στον σχεδόν συνομήλικό της Γιώργο Χρυσοστόμου, ο οποίος θα υποδυθεί τον Κρεόντα. Παίζουν ακόμα οι Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φάμελη, Δημήτρης Σαμόλης. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15/7 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στις 19/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

«Βάκχες»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 5

Στο Αμφιάρειο της Αττικής, στο νοσοκομείο του Ασκληπιού, οι ασθενείς εκστασιάζονταν και κατανικούσαν τον πόνο σε μια κατάσταση διονυσιασμού. Θα είναι λοιπόν μια πολύ ξεχωριστή η στιγμή, που την περιμένουμε με ενδιαφέρον, η παρουσίαση των «Βακχών» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά για να φιλοξενήσει παράσταση. Η σκηνοθετική πρόταση ανήκει στον ανερχόμενο σκηνοθέτη και ιδρυτή της ομάδας Χρώμα Κωνσταντίνου Χατζή, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τη μουσική, που θα είναι μια σπουδή πάνω στο «Ρέκβιεμ» τόσο του Γκιέργκι Λίκεντι όσο και του Μότσαρτ. Παίζουν οι: Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Μάνεσης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιλμάζ Χουσμέν. Η παράσταση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα παιχτεί και σε άλλους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους εκτός Αττικής.

«Πέρσες»

Οι τραγωδίες που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι - εικόνα 6

Η παράσταση του Εθνικού Θέατρου θ’ ανοίξει φέτος το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 24-26/7 με τους «Πέρσες», μια άμεση ιστορική μαρτυρία για την ήττα των Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, την οποία παρακολούθησε ο ίδιος ο Αισχύλος. Το καστ είναι θαυμάσιο και απαρτίζεται από έμπειρους στο αρχαίο δράμα ηθοποιούς, τη Λυδία Κονιόρδου, τον Νίκο Καραθάνο, τον Δημήτρη Παπανικολάου, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Αλμπέρτο Φάις, τον Λαέρτη Μαλκότση, τον Αργύρη Ξάφη, τον Αργύρη Πανταζάρα κ.ά. Τους ενορχηστρώνει σκηνοθετικά ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου θεάτρου της χώρας, Δημήτρης Λιγνάδης. Η παράσταση θα παιχτεί στο Αττικό Άλσος, στις 5-9/8, και στο ολοκαίνουργιο ανοιχτό θέατρο του Εθνικού στο Σχολείον-Ειρήνης Παππά, στις 11-13/8, 2-3, 9-13/9 και 1-4/10.

Περισσότερες πληροφορίες

Πέρσες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο αντι-πολεμικό έργο οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι Αθηναίοι, αλλά οι αντίπαλοί τους, οι Πέρσες. Ο Αισχύλος περιγράφει την οδύνη τους, τη στιγμή που μαθαίνουν για τη συντριπτική ήττα του στρατού τους στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Η απόφαση της Αντιγόνης να θάψει τον αδερφό της Πολυνείκη αντίκειται στην εντολή του βασιλιά Κρέοντα, οδηγώντας την τελικά στον θάνατο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".