Ο έρωτας μέσα από τα μάτια του Λόρκα

Έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ενέπνευσαν τη Νανά Νικολάου να στήσει μια μουσικοθεατρική παράσταση- ωδή στην αγάπη με πρωταγωνιστές τη Νάντια Μπουλέ και τον Παναγιώτη Πετράκη.

Ο έρωτας μέσα από τα μάτια του Λόρκα

Μετά από τη δύσκολη άνοιξη, οι θεατρικές προτάσεις του καλοκαιριού εμπλουτίζονται με την πανελλαδική περιοδεία της παράστασης «Αχ Έρωτα!» πάνω στο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η «αγροτική τριλογία», με τον «Ματωμένο Γάμο», τη «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», συμπληρώνεται από τη λαϊκή κωμωδία «Η Θαυμαστή Μπαλωματού» και όλες μαζί αποτελούν το υλικό που ενέπνευσε τη Νανά Νικολάου να στήσει την παράσταση «Αχ Έρωτα!». Με τον Κωνσταντίνο Κωτούλα στο πιάνο δυο ηθοποιοί με ιδιαίτερο ταλέντο στο τραγούδι, η Νάντια Μπουλέ και ο Παναγιώτης Πετράκης θα κάνουν ένα παθιασμένο μουσικοθεατρικό ταξίδι στην Ισπανία του μεσοπολέμου. Ευρύτατα μελοποιημένος, όντας και ο ίδιος μουσικός, ο Λόρκα έχει εμπνεύσει σπουδαίους Έλληνες συνθέτες όπως ο Χατζηδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λεοντής και ο Γλέζος. Η σκηνοθέτις Νανά Νικολάου έχει επιλέξει να ακουστούν κάποια τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών, πάνω στην ποίηση του Λόρκα. Η παραγωγή της παράστασης είναι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και στην Αττική θα παιχτεί την Τετάρτη 26/7 στη Νέα Μάκρη, την Πέμπτη 27/8 στο Κατράκειο Νίκαιας, την Τρίτη 1/9 στο Κηποθέατρο Παπάγου, την Πέμπτη 3/9 στο Θέατρο «Θανάσης Βέγγιος» του Κορυδαλλού, την Παρασκευή 11/9 στο Βεάκειο Πειραιά και το Σάββατο 12/9 στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλισσίων.

Η Νανά Νικολάου μας είπε για την παράσταση

Ο έρωτας μέσα από τα μάτια του Λόρκα - εικόνα 1
Νανά Νικολάου

«Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο θεσμός δημιούργημα της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη ήρθαν να δημιουργήσουν χώρους θεάτρου και πολιτισμού σ’ όλη τη χώρα. Με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, ανοίξαμε πανιά και ταξιδέψαμε μαζί τα 10 πρώτα του υπέροχα χρόνια. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενη τώρα, που οι δρόμοι μας ξανασμίγουν και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη και απρόσμενη συγκυρία, όπου η Τέχνη – το θέατρο – μπορεί να γίνει ένας τόπος συνάντησης, χαράς και βάλσαμου για όλο τον κόσμο, σ’ όλη την Ελλάδα, όπου θα ταξιδέψει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Οδηγός μας ένας μεγάλος συγγραφέας και ποιητής. Ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Μία σύνθεση 4 έργων του με θέμα τον Έρωτα, «Γέρμα», «Θαυμαστή Μπαλωματού», «ο Ματωμένος Γάμος», «το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». «Αχ Έρωτα!...» Το εγχείρημα το τολμήσαμε πριν πολλά χρόνια, όταν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τίμησε τα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή και είναι η παράσταση με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα προσέλευση θεατών στο χειμερινό θέατρο Κοζάνης! Ασφαλώς δεν πρόκειται τώρα για «μίμηση» και «αντιγραφή» του τότε. Ο Λόρκα υπάρχει και θα υπάρχει πάντα για να μας δίνει νέες εμπνεύσεις, νέα ματιά και καινούργια συναπαντήματα με υπέροχους συνεργάτες ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές.

Ο Λόρκα βάζει τον άνθρωπο μπροστά στις πραγματικότητες που τον τυλίγουν: την Φύση, τον τη Φύση, τον Έρωτα, την Ζωή, και τον Θάνατο και το τραγούδι: παθιασμένο, λυπητερό, ρομαντικό, γιορταστικό, παιχνιδιάρικο. «Αχ Έρωτα!...». Ένα πιάνο και οι υπέροχες φωνές του Παναγιώτη Πετράκη και της Νάντιας Μπουλέ, ερμηνεύουν τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών (που έγραψαν)πάνω στην ποίηση του Λόρκα. Το «Αχ Έρωτα!...» είναι μία παράσταση – σύνθεση όλων των τεχνών με οδηγό ένα συγγραφέα, που σε όλες τις τέχνες εντρυφούσε για να τραγουδήσει τον άνθρωπο, όπως τον πλησίασε, τον παρατήρησε και τον αγάπησε. Έτσι τον αγαπήσαμε και όλοι εμείς σ’ αυτήν την παράσταση».

Περισσότερες πληροφορίες

Αχ έρωτα!

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Τέσσερα έργα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η τριλογία του «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» και η λαϊκή κωμωδία «Η θαυμαστή μπαλωματού», συνθέτουν μια παράσταση για τον έρωτα με μουσική Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.