Η «Συνοικία το όνειρο» τον Οκτώβριο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ο Σωτήρης Χατζάκης διασκευάζει το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη για τη θεατρική σκηνή.

Η «Συνοικία το όνειρο» τον Οκτώβριο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ο έμπειρος σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης ετοιμάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση για τον επόμενο χειμώνα, ανεβάζοντας στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου τη «Συνοικία το όνειρο». Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο σενάριο που υπέγραψαν για την ομώνυμη ταινία του 1961, σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Συνοικία το όνειρο», από τα πρώτα κινηματογραφικά δείγματα του ελληνικού νεορεαλισμού μετά τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, κατέχουν η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία, ανάμεσα τους το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τα οποία θα ερμηνευθούν στην παράσταση ζωντανά από τον Ζαχαρία Καρούνη με τη συνοδεία ορχήστρας.

Η «Συνοικία το όνειρο» τον Οκτώβριο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - εικόνα 1

Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι μιας προσφυγικής γειτονιάς της Αθήνας τη δεκαετία του ‘60, οι περιπέτειες, οι έρωτες και οι μικρο-κομπίνες τους βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας. Χαρακτηριστικό είναι, βέβαια, ότι ποτέ δεν παύουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Μια συνθήκη την οποία μπορούμε εύκολα να παραλληλίσουμε και με το αβέβαιο σήμερα. Στους ρόλους που ερμήνευσαν στην ταινία ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Αλίκη Γεωργούλη και η Αλέκα Παΐζη, θα δούμε από τις 9 Οκτωβρίου επί σκηνής τους Μάνο Βακούση, Γιωργή Τσαμπουράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Κατερίνα Σπάρταλη αντίστοιχα. Εξίσου σημαντικοί συντελεστές συμπληρώνουν την καλλιτεχνική ομάδα: η Έρση Δρίνη υπογράφει τα σκηνικά, ο Γιάννης Μετζικώφ τα κοστούμια και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος τους φωτισμούς.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη για την παράσταση

Η «Συνοικία το όνειρο» τον Οκτώβριο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - εικόνα 2

«Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ακολουθώντας τα βήματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, δημιουργεί μία έξοχη ταινία-τοιχογραφία της Ελλάδας, που έγινε θρύλος. Λογοκρίθηκε, κόπηκαν σκηνές, εξαφάνισαν τα αρνητικά… Ακόμη και έτσι όμως, δεν παύει μέχρι και σήμερα να μας αγγίζει βαθιά μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες που αφηγείται. Μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, έρωτες, καυγάδες, προσδοκίες, γλέντια, θρήνοι, μα πάνω απ΄ όλα μία μεγάλη συλλογική καρδιά. Η καρδιά της Κοινότητας, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον… Τόσο επίκαιρα και σύγχρονα… Και θα συνεχίσουν να είναι, όσο η Ελληνική ψυχή παραμένει ζωντανή και όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανέστιοι και αποσυνάγωγοι της κοινωνίας».

­© φωτογραφιών: Αγγελική Κοκκοβέ.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Συνοικία το όνειρο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Θεατρική μεταφορά της νεορεαλιστικής ταινίας του Αλ. Αλεξανδράκη, η οποία καταγράφει την αθηναϊκή πραγματικότητα του '60, με μουσική υπόκρουση τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Λεωφ. Συγγρού 143

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.