Γάμος

3,5

Χρησιμοποιώντας μια σκηνική γλώσσα που εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα την ωμότητα του «in-yer-face» θεάτρου και τη μεταδραματική αποστασιοποίηση, οι δύο σκηνοθέτες μετατρέπουν τη θέαση ενός εξαρχής σκληρού έργου σε μια τραχιά σκηνική εμπειρία που ξεβολεύει.

Γάμος

Ενοχλητική. Αυτή η λέξη ταιριάζει στην παράσταση που συνσκηνοθετούν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Αγγε­λική Μαρίνου. Το έργο του Μάριου Ποντίκα τούς δίνει την πρώτη ύλη, και όχι μόνο από την άποψη του θέματος. Η υπόθεση αφορά το βιασμό μιας νεαρής κοπέλας την οποία η οικογένειά της αποφασίζει να παντρέψει με τον θύτη προκειμένου να αποφύγει το σκάνδαλο. Αν και μεγάλη έμφαση έχει δοθεί –όχι άδικα– στο ότι το θέμα του έργου αποδεικνύεται επίκαιρο σαράντα χρόνια μετά τη συγγραφή του (πρωτοανέβηκε το 1980 στο Θέατρο Τέχνης), θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε πως η αξία του "Γάμου" σταματάει εκεί.

Ο Ποντίκας εμφυτεύει στη ρεαλιστική γραφή του μια εξπρεσιονιστική σκηνική γλώσσα που συναντάμε σε σύγχρονες περφόρμανς: το σκηνικό στήνεται στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικάζεται ο θύτης και η δράση αφορά τον περίγυρο του θύματος. Η ίδια η κοπέλα θα μπορούσε να απουσιάζει, όμως ο συγγραφέας την τοποθετεί σε πρώτο πλάνο, πάνω στη γυναικολογική καρέκλα, τυλιγμένη με γάζες, σε έναν βουβό μεν ρόλο, που όμως η φυσική του παρουσία αποτελεί μια εύγλωττη, ηχηρή εικόνα. Το σώμα, όχι οι λέξεις, γίνεται το μέσο. Αυτή η σωματική παρουσία αποκτάει ακόμη ισχυρότερο ρόλο στην παράσταση, με την επιλογή των σκηνοθετών να εκθέσουν το θύμα μπροστά μας χωρίς εσώρουχο, σε μια εσκεμμένη παραβίαση των ορίων της ιδιωτικότητας και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος – μια "στα μούτρα μας" υπενθύμιση της αντικειμενικοποίησης της γυναικείας φύσης και υπόστασης, ακόμη ένας βιασμός.

Η σωματική ερμηνεία της Μαργαρίτας Τρίκκα δονεί με ηλεκτρισμένη ενέργεια τον ρόλο, ενώ, στον αντίποδα, η Βάσω Καμαράτου ερμηνεύει χωρίς να "ερμηνεύει" τον ρόλο της μάνας. Η βαθιά εσωτερικότητα με την οποία αποδίδει μια γυναίκα που στιγμιαία ξεσπά απέναντι στην "ντροπή που τους βρήκε", αλλά ακολούθως ενσαρκώνει την οδύνη και την εκμηδένιση που βιώνει ως μητέρα και ως γυναίκα είναι υποδειγματική. Αν η παράσταση οριζόταν πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες, θα κέρδιζε περισσότερο.

Γάμος - εικόνα 1

Στην κορυφή του τριγώνου βρίσκεται ο Ελισσαίος Βλάχος στον ρόλο του πατέρα, κατεξοχήν φορέα της πατριαρχικής αντίληψης, καθοδηγούμενος όμως σε έναν διαρκή παροξυσμό που εκτροχιάζει το σκηνικό ύφος σε άλλα μονοπάτια. Η Μυρτώ Πανάγου έχει ωραίες στιγμές στον –ανατριχιαστικό– ρόλο της αδερφής, που συντάσσεται με την καθιερωμένη αντίληψη περί ευθύνης του θύματος, ενώ οι Δημήτρης Κουτρουβιδέας και Δημοσθένης Ξυλαρδιστός χρησιμοποιούνται ωραία από τη σκηνοθεσία, αναλαμβάνοντας τους υπόλοιπους ρόλους (μάρτυρες, ιατροδικαστής, συνήγοροι κ.λπ.), συμπυκνώνοντας έτσι τις πολλαπλές φωνές του έργου, το οποίο –θα πρέπει να ειπωθεί– δεν κάνει μια πρώτου επιπέδου διάλεξη περί πατριαρχίας, αλλά φωτίζει εύστοχα διαφορετικές πλευρές του φαινομένου. Τα σκηνικά της Βίκυς Πάν­τζιου (ένας σωρός από εφημερίδες κι εκκλησιαστικές εικόνες) σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ζήτημα και συνδράμουν την τραχιά αίσθηση που αφήνει η παράσταση.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟ Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 2105230267. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Γάμος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Με αφορμή το βιασμό της μικρότερης κόρης μιας φτωχής οικογένειας, ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η πατριαρχία, η ενδοοικογενειακή βία και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.