Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι

3,5

Σαν μια συνεχή μάχη του φωτός να επιβληθεί στο σκοτάδι διάβασε ο Γιώργος Παπαγεωργίου το δυνατό δράμα του Αμερικανού συγγραφέα, επιτυγχάνοντας μια αξιοπρόσεκτη σκηνική δουλειά, με ωραία αισθητική, επιβλητική ατμόσφαιρα και κάποιες δυνατές στιγμές κι ερμηνείες.

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι

Με το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», άλλο ένα αυτοβιογραφικό δείγμα γραφής, ο Ουίλιαμς υπέγραψε το πιο σκληρό έργο του. Στο σπίτι του ποιητή Σεμπάστιαν διαδραματίζεται η ανελέητη σύγκρουση της μητέρας του Βάιολετ και της ξαδέρφης του Κάθριν, ενώ ο ομοφυλόφιλος ποιητής δεν εμφανίζεται ποτέ, καθώς είναι ήδη νεκρός. Πέθανε υπό φρικτές συνθήκες κανιβαλισμού, «πέρυσι το καλοκαίρι», στα τροπικά κλίματα όπου παραθέριζε προς αναζήτηση πρόσκαιρων συντρόφων. Η Κάθριν, αυτόπτης μάρτυς των τελευταίων του στιγμών, βρίσκεται υπό την απειλή λοβοτομής από τη Βάιολετ, που αρνείται να αποδεχτεί την αλήθεια για τον γιο της. Και να μετουσιωμένο στη σκηνή το τρίγωνο που καθόρισε τη ζωή του Ουίλιαμς: ο ίδιος, ένας ομοφυλόφιλος συγγραφέας, η δεσποτική μητέρα του και η αδερφή του, που πράγματι υποβλήθηκε σε λοβοτομή.

Έχοντας μάλλον βραδυφλεγή εξέλιξη, καθώς ξεκινάει με τη μεγάλη σκηνή μεταξύ της Βάιολετ και του γιατρού που έχει καλέσει προκειμένου να «θεραπεύσει» το άρρωστο μυαλό της Κάθριν, το «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» μετατρέπεται σε ένα δυνατό δράμα σύγκρουσης αντίθετων πόλων, με βασικότερο δίπολο φυσικά το ζωτικό ψεύδος της Βάιολετ, που αγκιστρώνεται στην ιδέα του «αμόλυντου» Σεμπάστιαν, απέναντι στην ωμή αλήθεια που φέρει η Κάθριν.

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι - εικόνα 1

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου κινήθηκε ωραία από την επιθυμία να αναδείξει πως το έργο ενορχηστρώνεται πάνω σε ένα διαρκές παιχνίδι κυριαρχίας ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Οι αναφορές στην εκτυφλωτική λάμψη του ήλιου στο θέρετρο όπου παραθέριζε ο Σεμπάστιαν διατρέχουν το έργο, προχωρώντας σε πιο συμβολικά μονοπάτια, αναγνωρίζουμε στην Κάθριν το πρόσωπο που λερώνει την «άσπιλη» εικόνα της Βάιολετ για τον γιο της, ενώ η ίδια ενσαρκώνει τη μάχη του φωτός να επιβληθεί στο σκοτάδι. Με συνοδοιπόρο τον Αλέκο Αναστασίου, που σχεδόν συν-σκηνοθετεί με τους φωτισμούς του, ο Παπαγεωργίου δημιούργησε μια αξιοσημείωτη σκηνική ατμόσφαιρα παίζοντας με το φως και τις σκιές και την ενίσχυσε με τον ενεργητικό ρόλο της μουσικής του Φώτη Σιώτα.

Η παράσταση μπορεί να δείχνει «υπερσκηνοθετημένη» σε στιγμές, αλλά αποζημιώνει με τις αρετές της. Καθοδηγώντας τη Μαίρη Μηνά στον ρόλο της Κάθριν, αποσπάει μια δυνατή, εσωτερική ερμηνεία –μόνο αρχικά σφιγμένη–, ενώ η Θέμις Μπαζάκα χρωματίζει κυρίως τη γοητευτική πλευρά της Βάιολετ, την οποία έδενε μια «αιμομικτικής» χροιάς σχέση με τον Σεμπάστιαν, που τώρα μεταφέρει στον γιατρό προσπαθώντας να τον σαγηνεύσει.

Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι - εικόνα 2

Οι άλλοι ρόλοι όμως μένουν στην επιφάνεια: η Αθηνά Αλεξοπούλου αποδίδει την Κυρία Χόλι ως νευρωτική, στα όρια της καρικατούρας, και ο Τζορτζ του Γιάννη Λατουσάκη είναι ένα «μαμόθρεφτο». Ο Παναγιώτης Εξαρχέας στον ρόλο του γιατρού, χωρίς να είναι κακός, δεν φέρνει στη σκηνή την απόκοσμη λάμψη που του αποδίδει ο συγγραφέας. Καλαίσθητα τα σκηνικά (Ευαγγελία Θεριανού) και τα κοστούμια (Βασιλική Σύρμα), ακολουθούν την εποχή του έργου και πολύ ωραία η μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, η καλύτερη από όσες έχει υπογράψει σε έργα του συγγρα­φέα («Το τραμ με το όνομα Πόθος», « Γυάλινος κόσμος»).

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ) Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Πρόκειται ίσως για το ποιητικότερο έργο του συγγραφέα, που κινείται γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο ενός ομοφυλόφιλου ποιητή και τη σύγκρουση της μητέρας του με την ξαδέρφη του κατόπιν αυτού.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.