Τέσσερα λογοτεχνικά έργα στο θέατρο

Αυτή την εβδομάδα τέσσερις παραστάσεις αποτελούν σημεία αναφοράς για εκείνη την ισχυρή τάση που αφορά τη δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων

Τέσσερα λογοτεχνικά έργα στο θέατρο

«Οι στρατιώτες»

Ο αδελφικός φίλος του Γκαίτε και πρωτεργάτης του λογοτεχνικού κινήματος Θύελλα και Ορμή έγραψε το έργο σχεδόν μία δεκαετία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, σε μια περίοδο κοινωνικής ρευστότητας. Την οποία εντόπισε ως κοινό στοιχείο με την εποχή μας ο Παντελής Φλατσούσης που το ανεβάζει διασκευασμένο στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Παίζουν: Β. Αμπατζής, Αντ. Αντωνόπουλος κ.ά. (Από 17/2)

«Η σονάτα του σεληνόφωτος»

Τέσσερα λογοτεχνικά έργα στο θέατρο - εικόνα 1

Το εμβληματικό έργο του 1956 είναι από τα πιο αγαπημένα και γνωστά κείμενα του Γιάννη Ρίτσου. Μέρος μιας σειράς μονολόγων που διαμόρφωσαν την ποιητική ενότητα «Τέταρτη Διάσταση», είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τον έρωτα, για το χρόνο που περνάει, τη φθορά και τη μοναξιά, και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, μουσική και κινησιολογική επιμέλεια του Σταμάτη Πακάκη. Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Τζανουκάκη και Τάσος Χρυσόπουλος. («Faust»)

«Καραμέλα»

Τέσσερα λογοτεχνικά έργα στο θέατρο - εικόνα 2

Τη σάτιρα και το μαύρο χιούμορ, βασικά χαρακτηριστικά της γραφής της Ελένης Πριοβόλου, επιχειρεί να αναδείξει με τη σκηνοθεσία της η γνωστή ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα στη θεατρική μεταφορά της νουβέλας της. Με ηρωίδα τη Φρόξη Καραμέλα, κληρονόμο μιας ιστορικής καραμελοποιίας, η παράσταση σχολιάζει τις οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, το φαίνεσθαι και το είναι. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Μαυροματάκη, Ρίνος Τζάνι. (104)

«Όρκος στο παρόν»

Τέσσερα λογοτεχνικά έργα στο θέατρο - εικόνα 3

Το ποιητικό κείμενο της Αναστασίας Βούλγαρη από τη συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» (Εύμαρος, 2016), παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο από τον Αλέξιο Κοτσώρη. Ο ίδιος μάλιστα συμπρωταγωνιστεί με την Άννα Ψαρρά και μαζί αναψηλαφούν τα μονοπάτια της ζωής, της μοναξιάς και του έρωτα. Η μουσική είναι του Σταύρου Σιόλα και τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει η Αργυρώ Καπαρού. (Άλμα)

Περισσότερες πληροφορίες

Οι στρατιώτες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Η αριστοκρατία και η δίψα των αστών για κοινωνική ανέλιξη μπαίνουν στο στόχαστρο του συγγραφέα στο έργο του 1776, μέσα από το οποίο ο σκηνοθέτης επιχειρεί να φωτίσει το μηχανισμό εξόντωσης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Όρκος στο παρόν

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Το ποιητικό κείμενο από τη συλλογή «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, μιλά για τον ιδεατό έρωτα.

Η σονάτα του σεληνόφωτος

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 60 '

Το έργο για το οποίο ο συγγραφέας έλαβε κρατικό βραβείο ποίησης παρακολουθεί την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας και μαζί της τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

Η καραμέλα

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 70 '

Η ομώνυμη νουβέλα του 2017 μιλά για τις οικογενειακές σχέσεις, την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα μέσα από την ιστορία μιας γνήσιας Αθηναίας που έχει κληρονομήσει την επιχείρηση της οικογένειάς της.

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.