Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40;

Έρχονται να μας κάνουν συντροφιά μέσα από τέσσερις πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα.

Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40;

Έρχονται να μας κάνουν συντροφιά μέσα από τέσσερις πρεμιέρες που ξεχωρίζουν αυτήν την εβδομάδα.

«Νιζίνσκι - Η προφητεία της φωτιάς»

Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40; - εικόνα 1

Με αφορμή το νέο έργο του Χριστόφορου Χριστοφή, βραβευμένου κινηματογραφιστή, σκηνοθέτη και συγγραφέα, που εξιστορεί τις ημέρες ενός από τους σημαντικότερους χορευτές όλων των εποχών, του Βάτσλαβ Νιζίνσκι, στο ψυχιατρείο, o Δημήτρης Λάλος σκηνοθετεί μια μη συμβατική παράσταση, την οποία αντιλαμβάνεται ως τόπο κοινού αισθητικού βιώματος, όπου αποπειράται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση θεατή και ηθοποιού. Παίζουν: Κρίστελ Καπερώνη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν κ.ά. Στο διάλειμμα της παράστασης προσφέρεται φαγητό. (Tempus Verum, από 10/2)

«Το επάγγελμα της μητρός μου»

Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40; - εικόνα 2

Πρόκειται για το όγδοο έργο του Μποστ, που παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Στοά (από 7/2), σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί με τους Εύα Καμινάρη, Δημήτρη Θεοδώρου κ.ά. Το έργο ανήκει στη συλλογή των μικρών ευθυμογραφημάτων «Πεζά κείμενα 1960-1965» και ακολουθεί την απόφαση μιας μητέρας να γίνει επαγγελματίας πόρνη με τη στήριξη του συζύγου της, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις το 1961, οπότε και γράφτηκε το έργο, με τον συγγραφέα να κατηγορείται ότι είχε «ξεφύγει από τα όρια της ευπρέπειας».

«Λεωφορείο ο πόθος»

Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40; - εικόνα 3

Η Μαίρη Βιδάλη συναντά τον Τενεσί Ουίλιαμς για δεύτερη φορά στην καριέρα της. Μετά την Κάθριν από το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» υποδύεται τον εμβληματικό χαρακτήρα της Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείο ο πόθος», με τον Γιώργο Παράσχο στον ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο διερευνά την ολέθρια σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της ονειροπόλας και υπερβολικής Μπλανς και του άξεστου άντρα της αδερφής της, όταν εκείνη πηγαίνει να ζήσει μαζί τους. Σκηνοθετεί ο Ζαχαρίας Ρόχας. (Διάχρονο, από 8/2)

«Οι μάρτυρες των Αθηνών»

Τι κοινό έχουν ο Νιζίνσκι και ο Μποστ, η Μπλανς Ντιμπουά και καθημερινοί άνθρωποι της κατεχόμενης Αθήνας του ’40; - εικόνα 4

Στο Θέατρο Σταθμός ο Μάνος Καρατζογιάννης φέρνει στο προσκήνιο γεγονότα που συνέβησαν στην κατεχόμενη Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καθοδηγεί σκηνοθετικά μια ομάδα ηθοποιών από διαφορετικές γενιές (Ρ. Βασιλακοπούλου, Εβ. Ζημάλη, Θ. Μαστρομηνά, Μ. Μπούγιας, Γ. Παπαπαύλου, Μ. Σγουρδαίου, Αθ. Τσιλύρα, Κ. Φωτιάδη), σε μια παράσταση που έρχεται να απαντήσει στο κατά πόσον το θέατρο μπορεί να συμβάλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Ο σκηνοθέτης υπογράφει και το κείμενο, το οποίο προέκυψε από ιστορική έρευνα. (Από 6/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Νιζίνσκι - Η προφητεία της φωτιάς

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Με αφορμή το ιστορικό πρόσωπο του Νιζίνσκι και το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή, ο Δημήτρης Λάλος εξερευνά τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος ως θέματος αλλά και ως μέσου, όπως και τα όρια μεταξύ θεατρικής παράστασης κι επιτέλεσης.

Οι μάρτυρες των Αθηνών

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση βασίζεται στην ιστορική έρευνα, σε πηγές και μαρτυρίες από τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τη ναζιστική κατοχή.

Λεωφορείο ο πόθος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο εστιάζει στη σχέση της υπερευαίσθητης και ονειροπόλας Μπλανς Ντιμπουά με τον άξεστο άντρα της αδερφής της Στάνλεϊ Κοβάλσκι.

Το επάγγελμα της μητρός μου

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 100 '

Στοά και Μποστ θεωρούνται δύο αλληλένδετα στοιχεία στην ελληνική σκηνή αφού επτά φορές ανέβηκαν με έργα του μοναδικού σατιρικού συγγραφέα. Τώρα, ένας καινούργιος Μποστ έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή την αλυσίδα μποστικών κειμένων με ένα έργο που βασίστηκε πάνω σε ένα διήγημά του που γράφτηκε το 1961 για την Καθημερινή στην οποία εργαζόταν τότε. Το διήγημα αυτό, που ανήκει στη συλλογή των μικρών ευθυμογραφημάτων του σατιρικού συγγραφέα «Πεζά κείμενα 1960-1965» και μιλάει για την απόφαση μιας μητέρας να γίνει πόρνη, έγινε η αιτία της απόλυσής του Μποστ από την Ελένη Βλάχου, εκδότρια της Καθημερινής, η οποία μόλις το διάβασε θεώρησε ότι ο Μποστ είχε ξεπεράσει κάθε όριο ευπρέπειας. Η απάντηση του συγγραφέα ήταν “η κα Βλάχου έχασε το χιούμορ της”…

Νιζίνσκι - Η προφητεία της φωτιάς

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Με αφορμή το ιστορικό πρόσωπο του Νιζίνσκι και το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή, ο Δημήτρης Λάλος εξερευνά τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος ως θέματος αλλά και ως μέσου, όπως και τα όρια μεταξύ θεατρικής παράστασης κι επιτέλεσης. Στο διάλειμμα της παράστασης προσφέρεται φαγητό από τον σεφ Γιώργο Γληνό.

Στοά

Μπισκίνη 55

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.