7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Dance beat στην καρδιά της Στέγης

Δύο νύχτες γεμάτες χορό έχει ετοιμάσει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων να μας συστήνει νέους δημιουργούς που αξίζει να ανακαλύψουμε.

7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Dance beat στην καρδιά της Στέγης

Πολλοί νέοι Έλληνες χορογράφοι έχουν μαθητεύσει κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους, έχουν δουλέψει σκληρά κι έχουν επενδύσει πολλά στην αγαπημένη τους τέχνη, το χορό... Με άλλα λόγια, η Ελλάδα σφύζει από ταλέντα. Και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αναλαμβάνει να χαρτογραφήσει το σύγχρονο χορευτικό τοπίο με το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που είναι ανοιχτό στις φρέσκες, ρηξικέλευθες προτάσεις. Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2/2, λοιπόν, οι παραστάσεις, τα εργαστήρια και οι ανοιχτές συζητήσεις της 7ης διοργάνωσης του θεσμού θα καταλάβουν τη Μεγάλη και τη Μικρή Σκηνή, το Workspace (Χώρος Δημιουργίας) και τον Εκθεσιακό Χώρο -1.

Και τις δύο ημέρες θα δούμε παραστάσεις των χορογράφων Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη («Re-call»), Αναστασίας Βαλσαμάκη («DisJoint»), Χρήστου Μούχα («A Little More Than Nothing»), Γεωργίας Τέγου και Μιχάλη Θεοφάνους («Reverie»), Ηρώς Βασάλου («Becoming with Animal»), Δάφνης Αντωνιάδου και Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου («Vanishing Point»), Κατερίνας Ανδρέου («Zeppelin Bend»), Κάντυς Καρρά και Χαράς Κότσαλη («manoeuvre»). Η επιλογή τους έγινε από ειδήμονες του χώρου, τους Sanjoy Roy, Vallejo Gantner, Asgerdur Gunnarsdottir, Λίντα Καπετανέα, Ανδρονίκη Μαραθάκη και Alexander Graham Roberts. Οι προκριθέντες παρακολούθησαν εργαστήρια με καλλιτέχνες-συνεργάτες της Στέγης, όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης.

7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Dance beat στην καρδιά της Στέγης - εικόνα 1
«Reverie»

Όλοι οι χορογράφοι αντιλαμβάνονται το σώμα ως πυκνωτή ενέργειας και ταυτόχρονα ως φορέα πληροφοριών. Με αυτό μπορούν να σχολιάζουν ποικίλα θέματα, όπως η αναζήτηση ταυτότητας, η έννοια της μνήμης, η σχέση που έχει η πραγματικότητα με την (επιστημονική ή όποια) φαντασία. Βέβαια, η θεματολογία πάντα έχει ενδιαφέρον σε μια παράσταση χορού, όμως αυτό που μας κάνει να ενθουσιαζόμαστε με τον σύγχρονο χορό είναι η σκηνική γλώσσα που χρησιμοποιεί κάθε χορογράφος. Η Αναστασία Βαλσαμάκη λ.χ. ζήτησε από τους χορευτές της να αντιπροτείνουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις παγιωμένες αξίες στη χορευτική κίνηση, ενώ η Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη διερευνά τη σημασία της στιγμής σαν μια διάσταση τόσο χρονική όσο και χωρική.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρξουν δωρεάν δράσεις για την είσοδο στις οποίες θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει δυνατότητα για περιορισμένο αριθμό θεατών. Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε παράσταση. Ακόμη, οι Φίλοι της Στέγης, επαγγελματίες και ειδικοί του χορού μπορούν να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ δύο χορογραφίες του Ευριπίδη Λασκαρίδη, το «Relic» (28/1) και τους «Τιτάνες» (31/1). Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

  • Φεστιβάλ

Η Στέγη χαρτογραφεί το σύγχρονο τοπίο του χορού μέσα από οκτώ πρωτότυπα έργα νέων χορογράφων, των Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη («Re-call»), Αναστασίας Βαλσαμάκη («DisJoint»), Χρήστου Μούχα («A Little More Than Nothing»), Γεωργίας Τέγου και Μιχάλη Θεοφάνους («Reverie»), Ηρώς Βασάλου («Becoming with Animal»), Δάφνης Αντωνιάδου και Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου («Vanishing Point»), Κατερίνας Ανδρέου («Zeppelin Bend»), Κάντυς Καρρά και Χαράς Κότσαλη («manoeuvre»).

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.