Θέμις Μπαζάκα: «Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο γιατί δεν θέλει να νιώσει ότι είναι μόνος»

Το ταλέντο, η εμπειρία, η τόλμη και η πίστη της στους νέους φέρνουν φέτος τη Θέμιδα Μπαζάκα στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς. Διαβάστε όσα είπε στη Μαρία Κρύου για το έργο, το θέατρο και τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπαγεωργίου.

Θέμις Μπαζάκα: «Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο γιατί δεν θέλει να νιώσει ότι είναι μόνος»

Το ταλέντο, η εμπειρία, η τόλμη και η πίστη της στους νέους φέρνουν φέτος τη Θέμιδα Μπαζάκα στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς, που κάνει πρεμιέρα στις 24/1 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Διαβάστε όσα είπε στη Μαρία Κρύου για το έργο, το θέατρο και τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπαγεωργίου.

Αισθάνεστε ακόμη ενθουσιασμό όταν παίζετε, σαν να μπαίνετε σε έναν άλλον κόσμο;
Είμαστε τυχεροί οι ηθοποιοί. Στο θέατρο μπαίνουμε σε μια εικονική πραγματικότητα και αυτό που ζούμε δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει έξω. Ίσως γι’ αυτό υπάρχει ένα booming στο θέατρο και πέσαμε με νύχια και με δόντια σε αυτό. Αυτό που κάνουμε δεν είναι δουλειά, είναι κάτι πέρα από αυτό.
Αλλά και στον θεατή είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα που δημιουργεί μια παράσταση αν καταφέρει να τον παρασύρει. Είναι φοβερό αυτό που μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους. Πιστεύω ότι ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο γιατί δεν θέλει να νιώσει ότι είναι μόνος. Μέσα από τα έργα βλέπεις πως αυτά που μας απασχολούν συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» ο Τενεσί Ουίλιαμς απεικονίζει την πραγματικότητα με έναν ποιητικό τρόπο. Μεταφέρει σε ένα σκοτεινό σύμπαν τη σχέση μάνας και γιου. Μπορεί να συμβαίνει αυτό που περιγράφει...

Θέμις Μπαζάκα: «Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο γιατί δεν θέλει να νιώσει ότι είναι μόνος» - εικόνα 1
Είναι από τους συγγραφείς που επικοινωνείτε μαζί τους;
Δεν τον συμπαθούσα τον Ουίλιαμς. Μου αρέσουν πιο πολύ οι Κεντροευρωπαίοι ή οι Βορειο­ευρωπαίοι, που γράφουν λίγο πιο μυστικά για πράγματα. Όμως ο Ουίλιαμς έχει έναν εμμονικό ψυχαναγκασμό που εντέλει μου αρέσει. Όταν έκανα τον «Γυάλινο κόσμο», σκέφτηκα «τι λάθος έχω κάνει με τον Ουίλιαμς;». Τότε, διαβάζοντάς τον σε βάθος, κατάλαβα την αξία του.
Στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» τώρα, ακόμη ένα αυτοβιογραφικό έργο του Ουίλιαμς, μιλάμε για τραγωδία. Μέχρι το τέλος της ζωής του, τον πονούσε η λοβοτομή της αδερφής του. Και τι μάνα είχε αυτός ο άνθρωπος... Ψάχνοντας το έργο, ο σκηνοθέτης μας, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μας πληροφόρησε ότι την περίοδο που το έγραφε τον παρακολουθούσε γιατρός για να τον θεραπεύσει από την ομοφυλοφιλία. Τότε νόμιζαν ότι ήταν ασθένεια. Και τώρα, βέβαια, πολλοί πιστεύουν ότι είναι ασθένεια ή βίτσιο.

«Η σχέση με τον Γιώργο Παπαγεωργίου είναι αναζωογονητική για μένα, όπως και η συνύπαρξη με νέους ηθοποιούς και συντελεστές. Συνάντησα μια άλλη γενιά, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον».

Το έργο μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις, μιλά για τις κοινωνικές συμβάσεις, για την ομοφοβία, για τις οικογενειακές σχέσεις. Εσείς πώς το προ­σεγγίσατε;
Βλέπουμε τα μυστικά και τα ψέματα μιας οικογένειας. Η ηρωίδα μου, η Βάιολετ, χτίζει μια ψευδαίσθηση, προσπαθεί να μη θρηνήσει, αλλά στο τέλος θρηνεί. Ο Γιώργος χτίζει την παράσταση με ρεαλισμό. Στις πρόβες μού έλεγε: «Θέλω να δω στο τέλος τη μητέρα να σπαράζει για την απώλεια του παιδιού της». Μέσα από την παράσταση θέλουμε να φανούν τα καταπιεσμένα ένστικτα των ανθρώπων στην κοινωνία. Μακάρι να μπορέσουμε να τα βγάλουμε και να μη μείνουμε στην επιφάνεια.

Περιγράψτε μας τη Βάιολετ...
Είναι μια αριστοκράτισσα, χειριστική, ψυχαναγκαστική, με μια ιδιαίτερη σχέση με τον γιο της. Αν και πολύ δεμένη μαζί του, λόγω και της ευαισθησίας που είχε από μικρός στην καρδιά, δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Αυτό της δημιούργησε μια διαταραχή και μια στάση γεμάτη υπερβολή, αυστηρότητα και αυταρχικότητα.

Θέμις Μπαζάκα: «Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο γιατί δεν θέλει να νιώσει ότι είναι μόνος» - εικόνα 2

Ποιο είναι το μεγαλύτερο χάρισμα του Γιώργου Παπαγεωργίου ως σκηνοθέτη;
Ο Γιώργος έχει άστρο. Είναι λαμπερός κι έξυπνος. Ώρες ώρες είναι σαν παιδί και άλλες σαν σοφός γέρος. Η σχέση με τον Γιώργο είναι αναζωογονητική για μένα, όπως και η συνύπαρξη με νέους ηθοποιούς και συντελεστές. Συνάντησα μια άλλη γενιά, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον. Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει στις παραστάσεις του είναι η χρήση της ζωντανής μουσικής. Η ζωντανή μουσική μερικές φορές λειτουργεί ως κατεύθυνση, ως οδηγός. Σε κάνει να θες να πας μαζί της. Η μουσική που έγραψε ο Φώτης Σιώτας είναι καταπληκτική· είναι ο έκτος πρωταγωνιστής.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Πρόκειται ίσως για το ποιητικότερο έργο του συγγραφέα, που κινείται γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο ενός ομοφυλόφιλου ποιητή και τη σύγκρουση της μητέρας του με την ξαδέρφη του κατόπιν αυτού.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.