Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον

Μια σουρεαλιστική κωμωδία, ένα ολοκαίνουργιο ελληνικό έργο και δύο θυελλώδεις έρωτες που άφησαν ιστορία ανεβαίνουν στη σκηνή. 

Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον

Μια σουρεαλιστική κωμωδία, ένα ολοκαίνουργιο ελληνικό έργο και δύο θυελλώδεις έρωτες που άφησαν ιστορία ανεβαίνουν στη σκηνή.

«Ένα λιοντάρι μεσοπέλαγα»

Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον - εικόνα 1

Στην πρώτη επίσημη παραγωγή του Μικρού Άνεσις ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ξανασυναντιέται με τον Σέρβο σπουδαίο σκηνοθέτη Νικίτα Μιλιβόγεβιτς στο μονόπρακτο έργο του Πολωνού Σλάβομιρ Μρόζεκ «Ένα λιοντάρι μεσοπέλαγα». Μια σουρεαλιστική κωμωδία, όπου μέσα από τη χαρακτηριστική σάτιρα και το γκροτέσκο ύφος του συγγραφέα, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους μεταπολεμικούς συγγραφείς του θεάτρου του παραλόγου, παραθέτει ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στο πολιτικό σύστημα. Παίζουν: Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Οικονομίδης και Θάνος Κοντογιώργης (από 17/1).

«Hotel Éternité»

Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον - εικόνα 2

Ο χρόνος είναι ο βασικός τροχός που κινεί το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού, ο οποίος έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία έπειτα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου. Οι Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη, Αργύρης Ξάφης, Χριστίνα Μαξούρη και ακόμη τέσσερις ηθοποιοί αποτελούν τους βασικούς ήρωες του έργου, οκτώ εργαζόμενους σε ένα ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος κινείται με βάση τις ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει κάθε επισκέπτης: απώλεια, σωματική φθορά, μικρό προσδόκιμο ζωής. (Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», από 16/1).

«Όφις και κρίνο»

Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον - εικόνα 3

Το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρουν στο θέατρο κι ερμηνεύουν στη σκηνή του «Bios» η Ηρώ Μπέζου και ο Χρήστος Θάνος (ο οποίος υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τη μουσική σύνθεση). Τo αφήγημα-ύμνος στον έρωτα, γραμμένο το 1905, έχει μορφή ημερολογίου και καταγράφει τις νεανικές ανησυχίες του Καζαντζάκη για τη ζωή και το θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα, ενώ είναι εμπνευσμένο από την ερωτική ιστορία του συγγραφέα με την Ιρλανδέζα Καθλίν Φορντ (από 20/1).

«Ιστορία χωρίς όνομα»

Τέσσερις πρεμιέρες που εξάπτουν το ενδιαφέρον - εικόνα 4

Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα ανεβάζει στη σκηνή ο Κώστας Γάκης μέσα από τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου, την οποία συνυπογράφει με την Ανθή Φουντά. Μετά την παρουσίασή της στο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση ανεβαίνει στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με τον Τάσο Νούσια να ερμηνεύει τον ρόλο του διπλωμάτη, λόγιου και πολιτικού και τις Μπέτυ Λιβανού και Μαρία Παπαφωτίου να μοιράζονται δύο διαφορετικές ηλικίες από τη ζωή της συγγραφέα (από 17/1).

Περισσότερες πληροφορίες

Hotel Éternité

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Σε ένα ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν επιτρέπεται να παλιώσει, οκτώ εργαζόμενοι αλλά και οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με το χρόνο που περνά... Ή και όχι.

Ιστορία χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Ο θυελλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρεται στη σκηνή μέσα από τη θεατρική διασκευή (των Κ. Γάκη και Αν. Φουντά) του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου.

Όφις και κρίνο

  • Δραματοποιημένο Αφήγημα
  • Διάρκεια: 70 '

Το πρώτο λογοτεχνικό έργο του συγγραφέα, ένας ύμνος στον έρωτα, εστιάζει στις υπαρξιακές αναζητήσεις μέσα από την τρικυμιώδη σχέση ενός ζωγράφου.

Ένα λιοντάρι μεσοπέλαγα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Μέσα από τη χαρακτηριστική σάτιρα και το γκροτέσκο ύφος του, ο σημαντικός συγγραφέας του θεάτρου του παραλόγου παραθέτει ένα αιχμηρό σχόλιο πάνω στο πολιτικό σύστημα.

Bios

Πειραιώς 84

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Μικρό Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.