Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς

Με Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Τενεσί Ουίλιαμς αλλά και δυο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Μάριο Ποντίκα, κάνουν ποδαρικό γνωστές σκηνές της πόλης.

Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς

Με Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Τενεσί Ουίλιαμς αλλά και δυο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Μάριο Ποντίκα, κάνουν ποδαρικό γνωστές σκηνές της πόλης.

#1 «Ο δρόμος περνά από μέσα»

Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς - εικόνα 1

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, έχοντας ζήσει τη μετεμφυλιακή εξαθλίωση της Ελλάδας, έγραψε θεατρικά έργα που σε πρώτη ανάγνωση παραπέμπουν στην ηθογραφία. Το συγκεκριμένο, του 1992, είναι από τα πιο δυνατά του, καθώς αποτυπώνει τη σύγκρουση δύο γενιών, την πάλη των τάξεων και την αρπακτική διάθεση του Νεοέλληνα. Ο βραβευμένος με το βραβείο «Κάρολος Κουν» Χρήστος Σουγάρης το σκηνοθετεί και παίζουν οι Ρούλα Πατεράκη, Πέρης Μιχαηλίδη, Πάρις Θωμόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού και Αλέξανδρος Βάρθης. (Μικρό Χορν, σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α» στις 15/1)

#2 «Τριαντάφυλλο στο στήθος»

Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς - εικόνα 2

Ίσως το μοναδικό... αισιόδοξο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη. Μια Ιταλίδα μετανάστρια στην Αμερική του Νότου, μια απλή και συναισθηματικά αγνή γυναίκα, αλλάζει συμπεριφορά μετά τον ξαφνικό θάνατο του λατρεμένου της συζύγου. Ορκίζεται πίστη και εγκράτεια κόντρα στην πληθωρική της φύση. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν στο μικρόκοσμό της εμφανίζεται ένας άγνωστος άντρας με το ίδιο, σαν του άντρα της, τριαντάφυλλο στο στήθος. (Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο, από 15/1)

#3 «Γάμος»

Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς - εικόνα 3

Από τους πρωτοπόρους συγγραφείς του θεάτρου της Μεταπολίτευσης, ο Μάριος Ποντίκας ορθώνει έναν ισχυρό λόγο απέναντι στην ανασφάλεια, το φόβο, την οργή, την εξαθλίωση, την απάθεια και κυρίως την πατριαρχία. Η μικρή κόρη μιας φτωχής οικογένειας βιάζεται. Ακολουθούν αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από τους δικούς της, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης. Σαράντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από τον Κάρολο Κουν, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και η Αγγελική Μαρίνου ανεβάζουν τον «Γάμο» με τους Ελ. Βλάχο, Β. Καμαράτου, Μ. Τρίκκα κ.ά. (Σταθμός, από 13/1)

#4 «Αγάπης Αγώνας Άγονος»

Σπουδαίοι δραματουργοί στις πρώτες πρεμιέρες της νέας χρονιάς - εικόνα 4

Ο βασιλιάς Φερδινάνδος και οι ακόλουθοί του ορκίζονται ότι μπορούν να ασκητέψουν για τρία χρόνια στερούμενοι τις χαρές του έρωτα και της ζωής, αφοσιωμένοι πλήρως στην έρευνα της σοφίας. Καταπατούν όμως σύντομα τον όρκο τους, όταν μια Γαλλίδα πριγκίπισσα με την ακολουθία της καταφθάνει στο παλάτι. Ένας ύμνος στον έρωτα είναι το πρώτο έργο που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και ο σκηνοθέτης Λύσανδρος Σπετσιέρης, λάτρης της εικόνας και της μείξης των παραστατικών τεχνών, το ανεβάζει με δεκαπενταμελή θίασο. (Δεκατέσσερα, από 13/1)

Περισσότερες πληροφορίες

Γάμος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Με αφορμή το βιασμό της μικρότερης κόρης μιας φτωχής οικογένειας, ο συγγραφέας καταπιάνεται με θέματα όπως η πατριαρχία, η ενδοοικογενειακή βία και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Τριαντάφυλλο στο στήθος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το μοναδικό έργο του συγγραφέα με αισιόδοξο τέλος, που μιλάει για τον έρωτα, μας υπενθυμίζει ότι η ζωή προχωράει κι εμείς οφείλουμε να την ακολουθήσουμε.

Αγάπης αγώνας άγονος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 155 '

Ένα παγανιστικό παιχνίδι μεταμορφώσεων, μια κωμωδία με χιούμορ, παρεξηγήσεις και παιχνίδια λεκτικού ανταγωνισμού, ζωντανεύει σε ένα ονειρικό σκηνικό περιβάλλον.

Ο δρόμος περνά από μέσα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Με επιρροές από τον Μπέκετ, τον Ίψεν και τον Τσέχοφ, ο σπουδαίος δραματουργός υπογράφει μια αλληγορία για μια οικογένεια την οποία στοιχειώνουν γεγονότα ακαθόριστα.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.