Η μέθοδος Γκρόνχολμ

3

Σπιντάτη απόδοση ενός αβανταδόρικου, όλο σασπένς κειμένου που μιλάει για την ανηθικότητα της αγοράς εργασίας. Ο Γιάννης Μόσχος επιμελείται την αναβίωση της παράστασης του Θεάτρου Τέχνης και μας θυμίζει μια μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

Η παράσταση που είχε σκηνοθετήσει το 2008 ο Διαγόρας Χρονόπουλος, και τώρα επιμελείται ο Γιάννης Μόσχος σε μια τιμητική αναβίωση στη μνήμη του, λόγω της τεράστιας απήχησής της έμεινε στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης για έξι σεζόν. Λογικό, αφού αφορά ένα έργο του 21ου αιώνα (2003) που μιλάει για ένα καίριο θέμα, ειδικά αν ιδωθεί υπό το πρίσμα της αμφισβήτησης των σύγχρονων καπιταλιστικών όρων στην αγορά εργασίας.

Ο Γκαλθεράν, επιθυμώντας να μιλήσει για την ηθική που διέπει –ή δεν διέπει– τις εργασιακές σχέσεις, μεταχειρίστηκε ένα έξυπνο εύρημα κι εξασφάλισε για το έργο του βέβαιη επιτυχία: στη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» η συνέντευξη τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ σε μια πολυεθνική παίρνει μορφή «πειράματος», με μια σειρά ψυχολογικών δοκιμασιών από τις οποίες θα προκύψει ο καταλληλότερος.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ - εικόνα 1

Οι συγκρούσεις των τεσσάρων διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας χαρακτήρων, οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται, οι ανατροπές και το απρόβλεπτο φινάλε είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζει τη σπιντάτη αναβίωση ο Μόσχος, έχοντας στο πλευρό του τους περισσότερους από τους συντελεστές του πρώτου ανεβάσματος. Το ψυχρό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, με τα φωτιστικά (Λευτέρης Παυλόπουλος) και ηχητικά (Σταύρος Γασπαράτος) εφέ να εντείνουν το κλίμα του σασπένς, δημιουργεί το κατάλληλο κλειστοφοβικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται με άνεση οι ηθοποιοί. Οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής και Πέτρος Λαγούτης έχουν την εμπειρία της πρώτης παράστασης, όμως και ο Ορφέας Αυγουστίδης καταφέρνει μια πολύ ωραία ερμηνεία στον ξεχωριστής σημασίας, γεμάτο κυνισμό ρόλο του.

ΑΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 2107718943. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η παράσταση ανεβαίνει με βάση τη σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, και την επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου. Αφορά τέσσερις υποψηφίους για μια διευθυντική θέση και τη σαδιστικά μεθοδευμένη συνέντευξη στην οποία υποβάλλονται.

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.