Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019

Το χιούμορ, η ευρηματικότητα, η άψογη εκτέλεση ή η τόλμη ήταν κάποια από τα στοιχεία που κάνουν κάποιες παραστάσεις αξέχαστες.

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019

Το χιούμορ, η ευρηματικότητα, η άψογη εκτέλεση ή η τόλμη ήταν κάποια από τα στοιχεία που κάνουν κάποιες παραστάσεις αξέχαστες.

Το top 5 της Τώνιας Καράογλου

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019 - εικόνα 1
«Άνθρωποι και ποντίκια»

#1 Ο Βασίλης Μπισμπίκης υπέγραψε την έκπληξη της χρονιάς, σκηνοθετώντας τη μεταφορά της νουβέλας του Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια» από την Αμερική του ’30 στην Ελλάδα του σήμερα. Η παράσταση (συνεχίζεται στο Cartel) ξεπέρασε τα όρια του θεατρικού γεγονότος κι έγινε μια συγκλονιστική βιωματική εμπειρία που θα με ακολουθεί για χρόνια.

#2 «Ξύπνα Βασίλη»: μια κορυφαία στιγμή του Εθνικού και του ελληνικού θεάτρου, μια παράσταση-πρόταση. Εμπνευσμένο, κουρδισμένο στην εντέλεια ανέβασμα του έργου του Ψαθά από τον Άρη Μπινιάρη, άλλαξε για τα καλά την οπτική μου απέναντι στα έργα της θεατρικής ιστορίας.

#3 Κι όμως ο «Βυσσινόκηπος» είναι ένα αισιόδοξο έργο! Απ’ όλες τις αρετές της παράστασης που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν» αυτή ήταν που έκανε τη διαφορά. Ένα έργο που έχει τόσο ταυτιστεί με το βίαιο τέλος μιας εποχής μετουσιώθηκε σε μια τρυφερή υπόμνηση για την αξία κάθε νέας αρχής...

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019 - εικόνα 2
«Ξύπνα Βασίλη»

#4 Τη χαρακτήρισα τη σημαντικότερη παράσταση της χρονιάς, και όντως ήταν. Η ομάδα Εν Δυνάμει, που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρία, παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, τα «Ερωτευμένα άλογα», μια μεγαλειώδη σκηνική ωδή στη δύναμη του έρωτα και του σεξουαλικού ενστίκτου.

#5 Επιτέλους ένας ερωτικός Τσέχοφ! Ο «Θείος Βάνιας» που σκηνοθέτησε η Μαρία Μαγκανάρη πλημμύρισε τη σκηνή του ΚΕΤ με τη βαθύτατη ανθρωπιά, τον ερωτισμό και την ποίηση του σπουδαίου έργου, υπό τους ήχους της συγκλονιστικής μουσικής του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. (Η παράσταση επαναλαμβάνεται στο «Bios»).

Το top 5 της Μαρίας Κρύου

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019 - εικόνα 3
«Elenit»

#1 Τι νέο μπορούμε να δούμε στο ελληνικό θέατρο; Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης απάντησε ηχηρά με το «Elenit» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική σκηνική ενορχήστρωση, έπαιξε με τη μεταμόρφωση και την έλλειψη νοήματος και συνέδεσε το παιχνίδι με την έρευνα, για να δώσει μια εικόνα για την τραγική κωμωδία της ύπαρξής μας.

#2 Λάτρης της πλαστικότητας και υπερασπιστής της μουσικότητας των κειμένων, με την ανάγνωσή του στη «Νόρα» του Χένρικ Ίψεν στο Άττις ο Θόδωρος Τερζόπουλος ανοίγει ένα διάλογο πάνω σε ζητήματα υπαρξιακά, σε μια παράσταση με συγκλονιστικούς πρωταγωνιστές τη Σοφία Χιλλ, τον Αντώνη Μυριαγκό και τον Τάσο Δήμα.

Οι παραστάσεις που ξεχωρίσαμε το 2019 - εικόνα 4
«Ηλέκτρα/Ορέστης»

#3 Η πρώτη κάθοδος της Comedie-Française στην Επίδαυρο με την τραγωδία «Ηλέκτρα/Ορέστης», μια παράσταση που άντλησε υλικό από δύο έργα του Ευριπίδη, ήταν δυναμική και συγκινητική. Η τεκμηριωμένη δραματουργική ανάγνωση του Ίβο βαν Χόβε επικαιροποίησε τo λόγο του Ευριπίδη έτσι ώστε να περνά στη συνείδηση του σημερινού κοινού.

#4 Μπροστά στο ρίσκο και στη δυσκολία της θεατρικής μεταφοράς ενός εμβληματικού μυθιστορήματος όπως ο «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, δεν μπορείς να μην ενθουσιαστείς με την έξυπνη σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου στο Πορεία και την απόφαση να ποντάρει, πολύ σωστά, στον Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος θριαμβεύει ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

#5 Ωμότητα και ρεαλισμός στα όρια. Η νουβέλα του Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια» ανεβαίνει στο Cartel σε μια σκληρή όσο και αποστομωτική θεατρική μεταφορά από τον Βασίλη Μπισμπίκη, που χρίζεται... προβοκάτορας του ελληνικού θεάτρου.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Άνθρωποι και ποντίκια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 135 '

Το έργο του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το ρατσισμό αλλά και την αλληλεγγύη, με την πλοκή να μεταφέρεται σε ένα παλιό μηχανουργείο στην περιοχή του Ρέντη.

Ξύπνα Βασίλη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Τα πειράγματα ανάμεσα σε έναν συντηρητικό υπάλληλο, κολλημένο με τα λαχεία, και τον αριστερό συνάδελφό του είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται αυτή η ξεκαρδιστική ιστορία.

Γιούγκερμαν

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 180 '

Ο βίος και η πολιτεία ενός γόνου πλούσιας οικογένειας, ιλάρχου στη φρουρά του τσάρου, που οδηγείται στη χώρα μας μετά τη Ρωσική Επανάσταση, σκιαγραφούν την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας του Μεσοπολέμου.

Άνθρωποι και ποντίκια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο του Τζον Στάινμπεκ μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, το ρατσισμό αλλά και την αλληλεγγύη, με την πλοκή να μεταφέρεται σε μια μάντρα ανακύκλωσης στον Βοτανικό, δίπλα στα hot spots προσφύγων και μεταναστών.

Νόρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Ο Θ. Τερζόπουλος δεν διαχειρίζεται ένα οικογενειακό συμβάν –μια γυναίκα επαναστατεί ενάντια στην υποκρισία των κοινωνικών συμβάσεων–, αλλά χρησιμοποιεί τη Νόρα από το «Κουκλόσπιτο» ως σύμβολο αυτογνωσίας, που σχετίζεται με το «είναι» του θεάτρου.

Ο θείος Βάνιας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Η σκηνοθέτις, που συνηθίζει να αναζητά τη συμβιωτική σχέση ανάμεσα στην παράσταση και στο κείμενο, παρουσιάζει τη δική της εκδοχή πάνω στο βαθιά υπαρξιακό έργο.

Bios

Πειραιώς 84

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.