Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε

Κοινό και καλλιτέχνες αγαπάμε τη γαλλική αίσθηση του χιούμορ και φέτος την απολαμβάνουμε με τριπλό Φεϊντό αλλά και σε έργα σύγχρονων Γάλλων που μας κάνουν να γελάμε με τα «χάλια» μας.

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε

Κοινό και καλλιτέχνες αγαπάμε τη γαλλική αίσθηση του χιούμορ και φέτος την απολαμβάνουμε με τριπλό Φεϊντό αλλά και σε έργα σύγχρονων Γάλλων που μας κάνουν να γελάμε με τα «χάλια» μας.

«Δείπνο ηλιθίων»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 1

Ψάχνοντας πίσω από τις επιτυχίες του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, θα εκπλαγείτε από τη συχνότητα με την οποία θα συναντήσετε το όνομα του Φρ. Βεμπέρ. Ο άκρως διεισδυτικός συγγραφέας έγραψε μια κωμωδία που δείχνει ότι ο ρατσισμός εμφιλοχωρεί (έστω και καλυμμένος) στους υψηλούς αστικούς κύκλους. Αξεπέραστος ο Σπύρος Παπαδόπουλος, που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για 4η χρονιά στο Κάππα.

«Ψύλλοι στ’ αυτιά»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 2

Το 1907, την εποχή που οι Γάλλοι γοητεύονταν από το ρεαλιστικό θέατρο των νατουραλιστών και το ιδεαλιστικό θέατρο των συμβολιστών, γράφτηκε από τον Φεϊντό αυτό το κλασικό φαρσικό μπουλβάρ που κουβαλά την «ελαφρότητα της παρακμής». Στο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο που περιγράφει τις απιστίες μεταξύ συζύγων. Παίζουν: Θ. Ευθυμιάδης, Φ. Ξυλά, Μ. Αλικάκη κ.ά.

«Ο βαφτιστικός της κυρίας»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 3

Η γαλλική φάρσα των Ενεκέν, Βεμπέρ, Ντε Γκορς πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά το γέλιο βγαίνει ακόμη αβίαστα. Το έργο που ενέπνευσε τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη να γράψει την οπερέτα «Βαφτιστικός», με τον στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων που ερωτεύεται τη νονά του από μια φωτογραφία, ζωντανεύουν στην Αθηναΐδα οι Χ. Ρώμας, Σ. Καλυβάτσης, Θ. Παπαθωμά, Όθ. Μεταξάς κ.ά.

«Ξενοδοχείο ο Παράδεισος»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 4

Τα έργα του Φεϊντό εξακολουθούν να σε παρασύρουν σε τρελές καταστάσεις που αποκαθηλώνουν τον καθωσπρεπισμό με κοφτερές ατάκες και ωραία πλοκή. Στο Alhambra οι Βάσια Παναγοπούλου και Πάνος Αμαραντίδης, με τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Κώστα Αποστολάκη, Τζένη Διαγούπη κ.ά., μας διακτινίζουν στο Παρίσι της μπελ επόκ, αποδεικνύοντας ότι τα παιχνίδια απιστίας είναι εξ ορισμού... απρόβλεπτα.

«Βρε καλώς τους»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 5

Στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας αλλά και των κοινωνικοπολιτικών κρίσεων η εν λόγω κινηματογραφική ανατρεπτική κωμωδία των Γκι Λορέν και Μαρκ ντε Σοβερόν, που μεταγράφηκε για το θέατρο από τον Π. Φιλιππίδη, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της συνύπαρξης ενός εύπορου καθηγητή και μιας οικογένειας Ρομά στη σκηνή του Βρετάνια. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Σολωμού κ.ά.

«Ράφτης κυριών»

Έξι γαλλικές κωμωδίες που θέλουμε να δούμε - εικόνα 6

Η κωμωδία έχει τους δικούς της κώδικες, τους οποίους ο Γιάννης Μπέζος γνωρίζει καλά. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην απίθανη φαρσοκωμωδία του Φεϊντό, με την ερμηνεία του δικαιώνει το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα μέσα από το χιούμορ. Τη σκηνή του Θεάτρου Προσκήνιο τη μοιράζεται με άλλους συνήθεις υπόπτους της κωμωδίας, τους Τάσο Γιαννόπουλο, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο βαφτιστικός της κυρίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Γεμάτη ανατροπές είναι η γνωστή γαλλική φάρσα για τον βαφτιστικό που ερωτεύεται την όμορφη νονά του, με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ψύλλοι στ’ αυτιά

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 135 '

Η διαχρονική φάρσα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής δραματουργίας βλέπει το αμάρτημα της απιστίας μέσα από μια σουρεαλιστική ματιά.

Ράφτης κυριών

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στη διασημότερη φάρσα του ο Γάλλος δραματουργός μετατρέπει τη συζυγική απιστία σε εργαλείο για να σατιρίσει την υποκρισία και τα μικροαστικά ήθη της κοινωνίας.

Βρε καλώς τους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Στην απρόβλεπτη γαλλική κωμωδία του 2017, ένας αριστερός διανοούμενος, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αναγκάζεται να φιλοξενήσει στο πολυτελές σπίτι του μια οικογένεια Ρομά.

Δείπνο ηλιθίων

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας κακομοίρης γκαφατζής εισβάλλει στο οργανωμένο σύμπαν ενός μεγαλοεκδότη και το διαλύει σε μια στιγμή.

Ξενοδοχείον ο Παράδεισος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ανικανοποίητοι σύζυγοι καταφεύγουν σε ένα «ξενοδοχείο παράνομων συναντήσεων», για να εκδικηθούν το ταίρι τους, σε μια σύγχρονη εκδοχή της γνωστής φαρσοκωμωδίας του 1894.

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Μουσούρη

Πλ. Καρύτση

Κάππα

Κυψέλης 2

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.