Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές

Το νεοελληνικό έργο συναντά τα κλασικά κείμενα στις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την προ-εορταστική εβδομάδα στη θεατρική Αθήνα.

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές

Το νεοελληνικό έργο συναντά τα κλασικά κείμενα στις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτήν την προ-εορταστική εβδομάδα στη θεατρική Αθήνα.

«Οι ψευδοεξομολογήσεις»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 1

Η Στέλλα Κρούσκα, ο Φώτης Μακρής (ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία) και άλλοι έξι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στο αριστούργημα του Μαριβό, που θεωρείται ουσιαστικά άπαιχτο, καθώς παρουσιάζεται 65 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για μια καθαρόαιμη σε φόρμα κωμωδία που μιλάει για έναν αταίριαστο έρωτα. (Studio Μαυρομιχάλη)

«Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 2

Ο Κωνσταντίνος Χατζής συνεχίζει τη μελέτη του πάνω στο έργο του Ντοστογιέφσκι, τοποθετώντας τους αμαρτωλούς ήρωες του συγγραφέα στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης σκηνικής εγκατάστασης, όπου έρχονται αντιμέτωποι με την τιμωρία τους. Παίζουν: Κ. Χατζής, Γ. Παπαπαύλου, Θ. Ιωαννίδης, Ν. Μάνεσης. (Υπόγειος Χώρος Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»)

«Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 3

Το έργο του Άκη Δήμου επιστρέφει στη σκηνή δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από δύο νέους ηθοποιούς, τον Πάρι Σκαρτσολιά και την Έυη Τσάφου. Υποδύονται δύο φίλους που, στην προσπάθειά τους να αφήσουν πίσω όλα όσα τους περιορίζουν, μπλέκονται σε ένα γλυκόπικρο γαϊτανάκι αποκαλύψεων. (Vault)

«Υβόννη»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 4

Ο Μ. Γιγιντής προσεγγίζει το έργο του Πολωνού συγγραφέα, εστιάζοντας στην Υβόννη, την οποία ερμηνεύει στον πρώτο της θεατρικό ρόλο η N. Green. Ο ερχομός της βωβής ηρωίδας στο παλάτι, μετά τον αρραβώνα της με τον πρίγκιπα Φίλιππο, διαταράσσει τις ισορροπίες, ενώ αντικατοπτρίζει την τάση της κοινωνίας να αποκλείει το διαφορετικό. Παίζουν ακόμη οι Ν. Αναστασόπουλος, Γ. Καπελέρης. (Μπάγκειον)

«Ο Κάτω Παρθενώνας»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 5

Η Βάνα Πεφάνη καθοδηγεί σκηνοθετικά ένα ωραίο υποκριτικό ντουέτο, τους Χρήστο Σαπουντζή και Λεωνίδα Κακούρη, στο έργο του Μηνά Βιντιάδη που αποτυπώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη κοινωνία μέσα από την τυχαία συνάντηση ενός χρηματιστή με έναν άστεγο, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ταξικές διαφορές αλλά και με τους προσωπικούς τους δαίμονες. (Από 16/12, Άλμα)

«Το ηρεμιστικό»

Έξι πρεμιέρες για αυτές τις γιορτές - εικόνα 6

Ένα από τα τέσσερα διηγήματα που έγραψε ο Σάμιουελ Μπέκετ το 1946, μεταφέρεται στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη σκηνοθέτιδα Άσπα Τομπούλη. Στο έργο, που μιλάει για την επιμονή του ανθρώπου να υπάρξει κόντρα στην αποτυχία, τη ματαίωση και τη φθορά, πρωταγωνιστούν η Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» 2018) και ο Σπύρος Βάρελλης. (Φούρνος)

Περισσότερες πληροφορίες

Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Ο σκηνοθέτης υπογράφει τη συνέχεια της παράστασης «Δαιμονισμένοι», στο πλαίσιο της μελέτης του πάνω στα έργα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», «Οι Δαιμονισμένοι» και «Αδελφοί Καραμάζοφ».

Ο Κάτω Παρθενώνας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Με την τυχαία συνάντηση ενός χρηματιστή κι ενός αστέγου σκιαγραφείται η λεπτή γραμμή μεταξύ δολοφονίας και σωτηρίας, φτώχειας και ηθικής εξαθλίωσης, εκεί που το χρήμα χάνει την αξία του απέναντι στην απειλή της ζωής.

Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Δύο νέοι αποφασίζουν να αφήσουν όλα όσα τους περιορίζουν και να ακολουθήσουν το ένστικτό τους, γεγονός που τους οδηγεί σε μια γλυκόπικρη σειρά αποκαλύψεων.

Οι ψευδοεξομολογήσεις

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Το έργο ανεβαίνει 65 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από το Εθνικό Θέατρο κι έχει θέμα έναν αταίριαστο έρωτα, που καταφέρνει όμως να θριαμβεύσει στο τέλος.

Υβόννη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Το έργο αποτυπώνει την τάση της κοινωνίας να απομονώνει, λόγω φόβου, οτιδήποτε δεν καταλαβαίνει ή θεωρεί διαφορετικό.

Το ηρεμιστικό

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 65 '

Ένα από τα τέσσερα διηγήματα του συγγραφέα, γραμμένο το 1946, ισορροπεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας καθώς αφηγείται τις νυχτερινές περιπλανήσεις ενός ανθρώπου σε μια άγνωστη πόλη.

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Vault

Μελενίκου 26

Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Πλατεία Ομονοίας 19

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.