Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης γράφει για τη μελέτη πάνω στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με αφορμή την παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί» που κάνει πρεμιέρα στις 13/12,στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης γράφει για τη μελέτη πάνω στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με αφορμή την παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση - εικόνα 1
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής

«Υπάρχει μια δυσκολία να μιλάς για τους μεγάλους συγγραφείς. Κανείς θεατής, σκηνοθέτης, ηθοποιός, αναγνώστης, δεν έρχεται σε επαφή με τα μεγάλα έργα χωρίς να έχει ήδη μια εμπειρία. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν γραφτεί, υπάρχουν άπειρες αναλύσεις και διασκευές. Όλοι μας λοιπόν κάτι περιμένουμε, είναι σα να είμαστε προετοιμασμένοι. Οπότε πρέπει να αποφεύγεται η προσπάθεια/παγίδα του να πεις πρωτότυπα πράγματα. Στη διασκευή αυτή, ή μάλλον καλύτερα στην προσαρμογή «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι/ Μεγάλοι αμαρτωλοί», ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι, τους «Δαιμονισμένους». Επέλεξα να εστιάσω στο πρόσωπο του Νικολάι Σταυρόγκιν και τους ήρωες που κινούνται γύρω του. Εδώ υπάρχει μια συλλογική εσωτερική, πολιτική, φιλοσοφική επανάσταση, όπου όλα τα πρόσωπα συνδέονται το ένα με το άλλο και αντιπροσωπεύουν τις «παλιές» πεποιθήσεις του κεντρικού ήρωα, Νικολάι Σταυρόγκιν. Έπειτα συνεχίζουμε με τους "Μεγάλους Αμαρτωλούς", όπου από το συλλογικό ερχόμαστε αντιμέτωποι με το προσωπικό, τις προσωπικές επαναστάσεις. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε σχεδόν όλο το ντοστογιεφσκικό σύμπαν και τις άλυτες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής μοιράζεται σκέψεις για τη νέα του παράσταση - εικόνα 2
Ο ηθοποιός Γιώργος Παπαπαύλου στην παράσταση «Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι Αμαρτωλοί»

Γιατί να δει κάποιος την παράσταση; Καταρχάς για να έρθει σε επαφή με αυτά τα μεγάλα κείμενα. Να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ατέλειωτες εκφάνσεις των ανθρωπίνων πράξεων και να δει τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Πράγμα που ο Ντοστογιέφσκι κάνει με ακρίβεια νυστεριού. Για να ανακαλύψει τη θεατρική δομή που υπάρχει στον λόγο του Ντοστογιέφσκι. Γνωρίζουμε από τα προσχέδια των έργων, πως ο Ντοστογιέφσκι έγραφε πρώτα τον διάλογο κι ύστερα προσέθετε την αφήγηση. Μην ξεχνάμε πως τα μυθιστορήματά του έχουν ανέβει χιλιάδες φορές στο θέατρο. Κυρίως, για να θυμηθεί την προφητική δύναμη και να συγκρίνει το τότε με το τώρα και να συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η πάλη των αξιών δεν έχει αλλάξει ούτε και η εσωτερική πάλη του ανθρώπου, όπως τη βιώνουν οι ήρωες. Είναι σοκαριστικό το πόσο σύγχρονα ακούγονται τα ερωτήματα του τότε στην εποχή μας. Στην παράσταση έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με ηθοποιούς με τους οποίους έχω ξαναδουλέψει και που όλοι τους είναι δοσμένοι πάνω στο έργο. Δεν είναι πάντα αυτονόητο αυτό. Ο Ντοστογιέφσκι χρειάζεται μια πνευματικότητα η οποία πρέπει να κατακτηθεί. Τέλος είμαι ευγνώμων για το τραγούδι που έδωσε στην παράσταση ο Νίκος Ξυδάκης».

Περισσότερες πληροφορίες

Επανάσταση: Δαιμονισμένοι / Μεγάλοι αμαρτωλοί

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 100 '

Ο σκηνοθέτης υπογράφει τη συνέχεια της παράστασης «Δαιμονισμένοι», στο πλαίσιο της μελέτης του πάνω στα έργα του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία», «Οι Δαιμονισμένοι» και «Αδελφοί Καραμάζοφ».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.