Χριστούγεννα με τον «Μαγικό αυλό» από τα Μπαλέτα Μπεζάρ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται η χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ πάνω στην τελευταία όπερα του Μότσαρτ, μια παραμυθένια χορευτική ονειροφαντασία για όλη την οικογένεια.

Χριστούγεννα με τον «Μαγικό αυλό» από τα Μπαλέτα Μπεζάρ

Η Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πλημμυρίζει από τις 20 έως τις 30/12 με τα χορευτικά βήματα των διεθνούς φήμης και πολύ αγαπημένων στο ελληνικό κοινό Μπαλέτων Μπεζάρ της Λωζάνης πάνω στις μελωδίες της διάσημης όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός». Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα η χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ πάνω στον «Μαγικό αυλό», μέσα από την οποία δημιουργείται ένα χορευτικό σύμπαν που προβάλλει την αθωότητα δίπλα σε έναν άκαμπτο ενήλικο κόσμο. Ο σπουδαιότερος ίσως χορογράφος του 20ού αιώνα εικονογράφησε σκηνή σκηνή το γνωστό μουσικό παραμύθι παραμένοντας πιστός στο αυθεντικό έργο του μεγάλου Αυστριακού και δημιούργησε μια θρυλική παράσταση με κωμικά στοιχεία που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Χριστούγεννα με τον «Μαγικό αυλό» από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 1

Η αγάπη προς τον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της θεματικής της τελευταίας όπερας του Μότσαρτ, ένα έργο πλούσιο σε συμβολισμούς και φιλοσοφικές προεκτάσεις που πραγματεύεται τη μετάβαση του ανθρώπου από τη νεότητα στην ωριμότητα και μας μιλά για την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης, την υπερίσχυση του φωτός έναντι του σκότους αλλά και για τη διαμάχη και τη σχέση των δύο φύλων.

Χριστούγεννα με τον «Μαγικό αυλό» από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 2

Στην παράσταση ακούγεται η ηχογράφηση του «Μαγικού αυλού» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη μουσική διεύθυνση του Karl Böhm (1964, Deutsche Grammophon)

Χριστούγεννα με τον «Μαγικό αυλό» από τα Μπαλέτα Μπεζάρ - εικόνα 3

Στην μπαλετική εκδοχή του Μωρίς Μπεζάρ (1927 – 2007), ο «Μαγικός αυλός» ανέβηκε πρώτη φορά στις Βρυξέλλες και έκτοτε έχει παρουσιαστεί από τη μια άκρη του κόσμου ως την άλλη, από το Παρίσι και τη Λωζάνη μέχρι το Τόκιο και τη Σαγκάη. Ο δημιουργός του μυθικού μπαλέτου έγραψε για την χορογραφία του: «Μπορεί να φαίνεται παράξενο το ότι χορογραφείται μια ολόκληρη όπερα, αλλά αφενός η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο υπέροχο στήριγμα για τον χορό και αφετέρου η χορογραφία υπερβαίνει τον ρεαλισμό και προεκτείνει την ευφυή σκέψη της μουσικής φράσης. Όταν χορογράφησα τον “Μαγικό αυλό” δεν είχα πρόθεση να τραβήξω την παραμικρή προσοχή ή να προσθέσω κάποιο νόημα σε ένα ήδη τέλειο έργο. Ήθελα μόνο να αναζητήσω τη μουσική, να διαβάσω με αγάπη και να εικονογραφήσω το λιμπρέτο».

i «O μαγικός αυλός» | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» | 20-30 Δεκεμβρίου | Κατάλληλο για παιδιά 5 ετών και άνω | Προπώληση: www.megaron.gr, 2107282333 (ομαδικές κρατήσεις: 2107282367)

Περισσότερες πληροφορίες

Μαγικός αυλός

  • Χορός
  • Διάρκεια: 195 '

Η αγάπη στον άνθρωπο βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας όπερας του Μότσαρτ, η οποία ζωντανεύει (από 60 χορευτές) στη χορογραφία του Μορίς Μπεζάρ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.