Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Μια εξάδα νέων παραστάσεων δείχνουν το άνοιγμα της υφολογικής βεντάλιας στα θέατρα της Αθήνας.

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας

Μια εξάδα νέων παραστάσεων δείχνουν το άνοιγμα της υφολογικής βεντάλιας στα θέατρα της Αθήνας.

«Έντα Γκάμπλερ»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 1

Η Έντα Γκάμπλερ είναι ταυτόχρονα καταστροφική και αυτοκαταστροφική, σπάζοντας τις αυστηρές προτεσταντικές νόρμες που της έχουν επιβληθεί. Στην ιστορία της κλασικής ηρωίδας του Ίψεν, που διεκδικεί λυσσαλέα την ευτυχία, πρωταγωνιστούν: Μάνια Παπαδημητρίου και Όμηρος Πουλάκης, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. (Τόπος Αλλού, από 23/11)

«Κεφάλαιο: Αθήνα»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 2

Ο Δημήτρης Μπαμπίλης, χρησιμοποιώντας ένα παζλ από βίντεο, μαρτυρίες, αναλύσεις και αυτοσχεδιασμούς, δημιουργεί μια παράσταση προβληματισμού γύρω από τους μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου. Παίζουν οι Δήμητρα Λούπη, Βάλια Παπαχρήστου, Adrian Frieling, Gary Salomon αλλά και κάτοικοι, επισκέπτες και μελετητές της πόλης. (Χώρος, από 22/11)

«Το μέλλον είναι αποκλειστικά δικό μας»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 3

Στα έργα του ο Παύλος Μάτεσις έχει σαρκάσει όσο κανένας τις νεοελληνικές νοοτροπίες και παθογένειες, κι αυτό φαίνεται καθαρά στη σπαρταριστή φαρσοκωμωδία που αποτελεί μέρος του σπονδυλωτού έργου «Μικρο-αστικό δίκαιο». Ο Φώτης Σπύρος σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τους Φανή Γέμτου και Νίκο Χρηστίδη. (Ριάλτο, από 26/11)

«Το κινητό»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 4

Η καταλανική δραματουργία ανθεί στα θέατρά μας τα τελευταία χρόνια και ο Σέρτζι Μπελμπέλ είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της. Πρωτοτυπία, χιούμορ και βάθος χαρακτηρίζουν το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Γ. Νταλιάνη, με πρωταγωνιστές τους Χρ. Θεοδωροπούλου, Ελ. Σκολίδη, Μ. Λαμπροπούλου. (Άλμα, από 23/11)

«Tape»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 5

Η συνάντηση δύο παλιών φίλων, του μετρημένου Τζον και του περιθωριακού Βίνσεντ, στο δωμάτιο ενός μοτέλ παίρνει δραματικές διαστάσεις μετά την εμφάνιση της πρώην του Βίνσεντ Έιμι, που θα γίνει η αφορμή να αποκαλυφθούν ανομολόγητα μυστικά. Το έργο του Στ. Μπέλμπερ, με τους Κ. Κάππα, Δ. Λιακόπουλο, Εμ. Αλεξίου, σκηνοθετεί ο Θ. Βουρνάς. (104, από 23/11)

«Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων»

Από τον Ίψεν στον Μάτεσι και από την Καταλονία μέχρι τη Ρουμανία στις πρεμιέρες της εβδομάδας - εικόνα 6

Το κύμα ανεργίας και μετανάστευσης που προκάλεσε το κλείσιμο εργοστασίων στη Ρουμανία μεταφέρει στο έργο της η Ελίζε Βιλκ, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συγγραφικές ευρωπαϊκές παρουσίες. Ανθρωποκεντρικό και γραμμένο με χιούμορ, το έργο (με τους Μ. Ραζή, Σ. Τσόγκα, Κ. Κουτουλάκη) σκηνοθετεί ο Ν. Σακαλίδης. (Πρόβα, σε avant premiere στις 22/11)

Περισσότερες πληροφορίες

Το μέλλον είναι αποκλειστικά δικό μας

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα από τα έξι μονόπρακτα του Παύλου Μάτεσι από το έργο του «Μικρο-αστικό δίκαιο» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή και καυτηριάζει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η ιστορία μιας τριμελούς οικογένειας που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν σταματά να ονειρεύεται.

Το κινητό

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια έκρηξη σε ένα διεθνές αεροδρόμιο πυροδοτεί ένα ντόμινο εκρήξεων στον ψυχισμό τεσσάρων ανθρώπων, σε αυτό το έργο του Καταλανού σημαντικού συγγραφέα που μιλάει με τόλμη για τις σεξουαλικές σχέσεις.

Tape

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα περιστατικό μέσα από την οπτική τριών διαφορετικών ηρώων, γεγονός που αποδεικνύει πόσο υποκειμενική είναι η αλήθεια – σε συνάρτηση με το χρόνο και τη μνήμη.

Έντα Γκάμπλερ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 115 '

Στο πρόσωπο της αυτοκαταστροφικής ηρωίδας του Ίψεν συμπυκνώνεται η παρακμή της αριστοκρατίας και η υποκρισία μιας κοινωνίας σε κρίση.

Κεφάλαιο: Αθήνα

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα μεικτό σύνολο ηθοποιών και κατοίκων, επισκεπτών, μελετητών της πόλης, σε μια υβριδική σύνθεση μεταξύ περφόρμανς και documentary theatre αναλύει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του αστικού τοπίου.

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Πρόβα

Ηπείρου 39 & Αχαρνών

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.