Mute

3,5

Στις συχνότητες της ζωής του μας συντονίζει ο Γιώργος Χρυσοστόμου στην αυτοαναφορική, χωρίς λόγο, παράσταση στην οποία τα δίνει όλα με παιγνιώδη διάθεση αλλά και ηλεκτρισμένη ένταση.

Mute

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου βγαίνει στη σκηνή με ένα ραδιόφωνο στο χέρι και αντιμέτωπος με το κοινό προσπαθεί να πιάσει σταθμούς στα ερτζιανά. Καθώς ο δείκτης σταματά σε διαφορετικά σημεία των FM, το βλέμμα και οι κινήσεις του ηθοποιού/σκηνοθέτη σχολιάζουν τις ραδιοφωνικές εκπομπές: κουνιέται στο ρυθμό της μουσικής, σταυροκοπιέται, κάνει μούτες και, κάπως έτσι, ξεκινά η πρωτότυπη αφήγηση στις συχνότητες, στις οποίες συντονίστηκε μέχρι σήμερα στη ζωή του.

Με ευλυγισία αίλουρου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου περνάει από δωμάτιο σε δωμάτιο στο σκηνικό της Μαγδαληνής Αυγερινού και μας βάζει να κοιτάξουμε μέσα από την κλειδαρότρυπα και να δούμε τις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. «Θέλω», «κουράστηκα», «πονάω», «φοβάμαι» μας λέει με τα μάτια, το σώμα και κυρίως την ψυχή του, χωρίς να σταματά ούτε λεπτό πάνω στη σκηνή – και σε αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικός. Η περσόνα που έχει φτιάξει επί σκηνής εκπροσωπεί τον τρομερό αγώνα που δίνει κάθε άνθρωπος ενάντια στις παγίδες που στήνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό ή σε αυτές που μας περιμένουν εκεί έξω με τη μορφή φόβων, ανασφαλειών ή παθών.

Mute - εικόνα 1

Η συνεργασία του με τη Σοφία Πάσχου στη σκηνοθεσία ήταν καταλυτική, αλλά σίγουρα η παράσταση θα απογειωνόταν αν υπήρχε καλύτερη διαχείριση από τον υπεύθυνο για τη δραματουργία Juan Ayala. Ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται η αφηγηματικότητα είναι το άλφα και το ωμέγα σε παραστάσεις όπου το σώμα λειτουργεί ως λόγος. Στο «Mute», από το πρώτο δεκαπεντάλεπτο αποκαλύπτεται όλο το περιεχόμενο της παράστασης, με τη δράση να μπαίνει σε μια λούπα που κουράζει. Αν δεν ήταν τόσο καλός ο Γιώργος Χρυσοστόμου, τα συναισθήματα βγαίνοντας από την παράσταση θα ήταν διαφορετικά. Κι αυτό επειδή υπηρετεί με ευκολία το δύσκολο είδος της μιμικής, με την εκφραστικότητά του που αγγίζει την τελειότητα, υποχρεώνοντας το κοινό να προσπεράσει προκαταλήψεις ή αντιρρήσεις. Εξάλλου, η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παιχνίδι… Αυτό που ανακαλεί η μνήμη.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους & Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 65΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Mute

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα βωβό one-man-show αποτελεί το πρωτότυπο εγχείρημα του Γιώργου Χρυσοστόμου, που βασίζεται στο σωματικό θέατρο. Αφορά τους σύγχρονους ανθρώπους, που κοιτάζουν αλλά δεν βλέπουν πραγματικά.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.