Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας

Πρόσφεραν γέλιο, συγκίνηση, αγωνία και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού: έξι παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφουν δυναμικά.

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας

Πρόσφεραν γέλιο, συγκίνηση, αγωνία και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού: έξι παραστάσεις της περσινής σεζόν επιστρέφουν δυναμικά.

#1 «Η σημασία να είσαι σοβαρός»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 1

Σπιρτάδα, ελαφρότητα και ανάδειξη του κειμένου του Όσκαρ Ουάιλντ, χωρίς να προδίδεται ίχνος από το φλεγματικό, αιχμηρό και σαρκαστικό του χιούμορ. Η παράσταση που σκηνοθέτησε έξυπνα η Τώνια Ράλλη επιβεβαίωσε πως η «αβάσταχτη ελαφρότητα» είναι ο σωστός τρόπος για να θίξεις σοβαρά θέματα. (Rabbithole, από 4/11)

#2 «Ο άσχημος»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 2

Το έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ –η ιστορία του Λέτε, ενός ανείπωτα άσχημου ανθρώπου– είναι μια ευφυής κοινωνικοπολιτική φάρσα, που σχολιάζει τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας της εξωτερικής εικόνας. Ο Δημήτρης Λάλος βρίσκεται πίσω από τη δυναμική, ερεθιστική παράσταση που επαναλαμβάνεται στο Tempus Verum - Εν Αθήναις.

#3 «Stamboul train»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 3

Το μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν βρήκε τη θέση που του αξίζει στην ιδιαίτερη σκηνή του Τρένου στο Ρουφ, καθώς η Τατιάνα Λύγαρη έβαλε τους θεατές στην καρδιά μιας ιστορίας που διαδραματίζεται στο θρυλικό Οριάν Εξπρές κατά τη διάρκεια ενός μοιραίου ταξιδιού. Η παράσταση επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά, φυσικά στον ίδιο χώρο.

#4 «Ρένα»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 4

Αγαπήθηκε πολύ η ηρωίδα του Αύγουστου Κορτώ που ενσάρκωσε ολόψυχα η Υρώ Μανέ: η Σμυρνιά, η ιερόδουλη με την περιπετειώδη ζωή, η γυναίκα που ξέρει να ζει και να επιβιώνει και μέσω αυτής η ιστορία μιας Ελλάδας που γονατίζει και ανασταίνεται. Η παράσταση που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Ακροπόλ. (Από 5/11)

#5 «Οι Μίμοι»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 5

Ήρθαν από τα βάθη των χρόνων και προσγειώθηκαν σε μια ευφρόσυνη παράσταση που σκηνοθέτησε η Άννα Κοκκίνου: το σατιρικό κείμενο του Ηρώνδα, που δραματοποιεί με σκωπτικό ύφος μια σειρά από σύντομες σκηνές της καθημερινότητας, ντύθηκε με ευφάνταστη θεατρικότητα και όψη στην παράσταση που επαναλαμβάνεται φέτος στο Θέατρο Σφενδόνη.

#6 «Φυλές»

Ερωτισμός, σάτιρα και κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες κοντράρονται στις επαναλήψεις της εβδομάδας - εικόνα 6

Η sold out παράσταση που σκηνοθέτησε ο Τάκης Τζαμαργιάς μάς σύστησε το σημαντικό σύγχρονο έργο της Βρετανίδας συγγραφέως Νίνα Ρέιν και ο Μάνος Καρατζογιάννης αφόπλισε με την ερμηνεία του στον ρόλο του κωφού Μπίλι. Το έργο, που ξεκινάει από το θέμα της κώφωσης για να μιλήσει τελικά για την ανάγκη επαφής κι επικοινωνίας όλων μας, επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός.

Περισσότερες πληροφορίες

Η σημασία να είσαι σοβαρός

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Μια καυστική κριτική πάνω στον καθωσπρεπισμό και τον πουριτανισμό που χαρακτηρίζουν την εποχή στην οποία έζησε ο μεγάλος συγγραφέας αλλά και όλες τις εποχές.

Stamboul train

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα περιπετειώδες και μοιραίο για τους επιβάτες του ταξίδι του «Οριάν Εξπρές» από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μίμοι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Κλασικοί χαρακτήρες, τους οποίους συναντάμε στους «Μίμους» του Ηρώνδα, μαστροποί, μεσίτρες, δάσκαλοι και βιοτέχνες, ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα μιας πολιτείας που μοιάζει με τη δική μας.

Φυλές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η νέα, δυναμική φωνή του βρετανικού θεάτρου γράφει μια αλληγορία για τα όρια της λεκτικής και όχι μόνο επικοινωνίας αλλά και την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου.

Ρένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τη ζωή της ιερόδουλης Ρένας, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Κορτώ.

Ο άσχημος

  • Μαύρη Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

O ήρωας αποφασίζει να αλλάξει το πρόσωπό του επειδή είναι άσχημος. Μετά την επέμβαση όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Στο τέλος η ανθρωπότητα θα έχει το ίδιο πρόσωπο.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Σφενδόνη

Μακρή 4

Τρένο στο Ρουφ

Σιδ. σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως

Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.