Βάσια Παναγοπούλου: «Ο θεατής πρέπει να νιώθει “βασιλιάς” όταν βρίσκεται στο θέατρο»

Η επιτυχημένη θεατρική παραγωγός, μεταφράστρια και, φυσικά, ηθοποιός μάς μιλά για το ολοκαίνουργιο Alhambra Αrt Τheatre, το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες του.

Βάσια Παναγοπούλου: «Ο θεατής πρέπει να νιώθει “βασιλιάς” όταν βρίσκεται στο θέατρο»

Η επιτυχημένη θεατρική παραγωγός, μεταφράστρια και, φυσικά, ηθοποιός μάς μιλά για το ολοκαίνουργιο Alhambra Αrt Τheatre, το οποίο μόλις άνοιξε τις πόρτες του.

Είστε έτοιμη να ανοίξετε τις πόρτες του ανακαινισμένου Αλάμπρα αλλά και να παίξετε έπειτα από χρόνια απουσίας. Διπλή χαρά λοιπόν;
Είμαι ενθουσιασμένη. Το Alhambra Αrt Τheatre είναι ένα στολίδι για την πόλη κι εγκαινιάζεται με έναν συγγρα­φέα που αγαπώ, τον Ζορζ Φεϊντό, και το «Ξενοδοχείο ο Παράδεισος», το οποίο σκηνοθετήσαμε μαζί με τον Πάνο Αμαραντίδη. Ως προς το δεύτερο, η αλήθεια είναι πως μου είχε λείψει το να παίζω. Ειδικά κωμωδία, που είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που έχω βιώσει. Περνάμε πολύ ωραία στη σκηνή με τους συμπρωταγωνιστές μου, τον Παύλο Κοντογιαννίδη, τον Κώστα Αποστολάκη, τον Κώστα Φλωκατούλα, την Τζένη Διαγούπη, τον Βασίλη Κούκουρα, τη Χρύσα Κλούβα, τον Παναγιώτη Καρμάτη και τον Παντελή Καναράκη.

Το Αλάμπρα έμεινε κλειστό για χρόνια, οπότε φαντάζομαι ότι η ανακαίνιση που χρειάστηκε ήταν εκ βάθρων.
Αγοράστηκαν όλα από την αρχή κι έγινε μια γενναία ανακατασκευή για να φτιαχτεί ένα θέατρο 450 θέσεων. Στεγάζεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’30. Η σκηνή έχει πλέον δεκατρία μέτρα ύψος, δέκα μέτρα βάθος, ενώ το κάτω μέρος της έχει ύψος δυόμισι μέτρα! Ανακαινίστηκε ο εξώστης και κάναμε θεωρεία. Φροντίσαμε να είναι πολύ σύγχρονος όλος ο εξοπλισμός. Οφείλεις να ακολουθείς την τεχνολογία πια. Όταν αναβαθμίστηκαν οι κινηματογραφικές αίθουσες και άλλαξαν οι συνθήκες προβολής, ο κόσμος επέστρεψε στο σινεμά. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και στο θέατρο. Πρέπει ο θεατής να νιώθει «βασιλιάς» και να αισθάνεται άνετα σε όλα τα επίπεδα.

Βάσια Παναγοπούλου: «Ο θεατής πρέπει να νιώθει “βασιλιάς” όταν βρίσκεται στο θέατρο» - εικόνα 1

Ποιο είναι το αισθητικό στίγμα του Alhambra Αrt Τheatre;
Το όνομα «Αλάμπρα» παραπέμπει στο παλάτι των Μαυριτανών στην Ισπανία και ο βραβευμένος interior designer Πάνος Πετρίδης, που είναι υπεύθυνος για την ανακατασκευή, εμπνεύστηκε κυρίως από αυτό. Το αποτέλεσμα δίνει την αίσθηση της παλιάς αίγλης που είχαν τα θέατρα. Μάλιστα, κάθε χρόνο θα κληρώνουμε για τους θεατές ένα ταξίδι στην Ανδαλουσία. Όσο πιο πολλές παραστάσεις παρακολουθεί κάποιος τόσο περισσότερες θα είναι οι συμμετοχές του στο διαγωνισμό.

Πιστεύετε πως το άνοιγμα του θεάτρου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πολυτεχνείου;
Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επιχειρηματικά με το Χυτήριο, το 2012, μόλις ξεκινούσε η κρίση, όλοι μου έλεγαν «είσαι τρελή». Κι εκείνη ήταν μια πολύ δύσκολη περιοχή, αλλά νομίζω ότι τα καταφέραμε. Τώρα θέτουμε και πάλι ένα στοίχημα, θέλοντας να ξαναζωντανέψουμε μια περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που ανοίγει ένα θέατρο είναι νίκη απέναντι στην αδράνεια. Θέλουμε το θέατρό μας να είναι ζωντανό κι εκεί να συνυπάρχουν οι τέχνες, η μουσική, η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός και ο κινηματογράφος. Γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής και θα προσπαθήσουμε να βάζουμε λίγο πιο νωρίς τις παραστάσεις μας, ώστε ο κόσμος να φεύγει επίσης νωρίς.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξενοδοχείον ο Παράδεισος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ανικανοποίητοι σύζυγοι καταφεύγουν σε ένα «ξενοδοχείο παράνομων συναντήσεων», για να εκδικηθούν το ταίρι τους, σε μια σύγχρονη εκδοχή της γνωστής φαρσοκωμωδίας του 1894.

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.