Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο

Έργα διαφορετικών κωμικών αποχρώσεων κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύοντας πως η κωμωδία έχει διαχρονικά τον ρόλο ενός θεάματος (δια)φυγής από την καθημερινότητα και από όσα μας βαραίνουν.

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο

Έργα διαφορετικών κωμικών αποχρώσεων κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύοντας πως η κωμωδία έχει διαχρονικά τον ρόλο ενός θεάματος (δια)φυγής από την καθημερινότητα και από όσα μας βαραίνουν.

#1 «Μαμά Ρόζα»

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο - εικόνα 1

Καπάτσα «Μαμά Ρόζα» γίνεται η Βίκυ Σταυροπούλου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σώσει το γόητρο του γιου της (Μαρίνος Κόνσολος), ο οποίος μπορεί να έχει τη φήμη του γόη, αλλά αδυνατεί να εκπληρώσει τα συζυγικά του καθήκοντα (Κωνσταντίνα Κομμάτα) και ο πεθερός (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης) απειλεί να διαλύσει το γάμο και να τον κάνει βούκινο! Αυτά συμβαίνουν στη φάρσα του Αντρέ Ρουσίν, που θα παιχτεί στο Αλίκη σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Φιλίππου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιάννης Ρούσσος, Στράτος Χρήστου, Δανάη Καλαχώρα, Κατερίνα Μαούτσου και Αλέξανδρος Ζουγανέλης. (Από 24/10)

#2 «Ο βαφτιστικός της κυρίας»

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο - εικόνα 2

Μια παρεξήγηση αποτελεί τη σπίθα που βάζει φωτιά για να ξεδιπλωθεί η αφήγηση του «Βαφτιστικού της κυρίας». Με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους, ένας βαφτιστικός βλέπει από φωτογραφία την όμορφη νονά του, την οποία έχει να δει από τότε που τον βάφτισε, δηλώνοντας σφόδρα ερωτευμένος μαζί της... Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, αλλά το βασικότερο όλων είναι το εξής: είναι αυτός πράγματι βαφτιστικός της ή μήπως κάποιος άλλος; Ο Χάρης Ρώμας, γνώστης της κωμωδίας, μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθέτησε το έργο των Μορίς Ενεκέν, Πιέρ Βέμπερ, Χένρι ντε Γκορς, το οποίο ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στην Αθηναϊδα. Αυτό το έργο ενέπνευσε το 1918 τον συνθέτη Θεόφραστο Σακελλαρίδη να γράψει τη διάσημη οπερέτα « Ο βαφτιστικός». Ο Χάρης Ρώμας κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και παίζει μαζί με τους Σωτήρη Καλυβάτση, Θεοφανία Παπαθωμά, Όθωνα Μεταξά, Κατερίνα Τσάβαλου κ.ά. (Από 30/10)

#3 «Hairspray»

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο - εικόνα 3

Ένα από τα διασημότερα feelgood μιούζικαλ, το «Hairspray» των Μαρκ Ο’Ντόνελ και Τόμας Μίχαν, ζωντανεύει σε ένα υπερθέαμα με τη συμμετοχή τριάντα ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών και ζωντανής ορχήστρας στη σκηνή του Ακροπόλ. Το έργο έχει για πρωταγωνίστρια μια καλόκαρδη παχουλούλα μαθήτρια στη Βαλτιμόρη του 1962, που ονειρεύεται να εμφανιστεί σε ένα χορευτικό τηλεοπτικό σόου. Νικώντας τις προκαταλήψεις, καταφέρνει εντέλει να κλέψει τις εντυπώσεις, λογαριάζει όμως χωρίς τη δολοπλόκο διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού. Η Θέμις Μαρσέλου, η σκηνοθέτις πολλών μουσικοθεατρικών εμπορικών επιτυχιών («Grease», «Fame», «Annie», «Mamma mia!»), βρίσκεται πίσω από τη σκηνοθεσία και φέρνει τον Μάρκο Σεφερλή απέναντι σε ένα μεγάλο στοίχημα: να ερμηνεύσει την Έντα, έναν από τους πιο εμβληματικούς queer ρόλους στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την drag queen Divine. Παίζουν ακόμη οι Κώστας Κόκλας, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Πετράκης, Ησαΐας Ματιάμπα, Μαριάννα Γερασιμίδου κ.ά. (Από 25/10)

#4 «Happy Birthday Ελλάς»

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο - εικόνα 4

Με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη μπροστάρισσα, ο Γιάννης Ζουγανέλης ανεβάζει στο Αθηνά μια μουσικοθεατρική παράσταση με επιθεωρησιακά στοιχεία, βιτριολικό κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό, μουσική και φυσικά τραγούδι. Όπως εξηγεί ο ίδιος από τη θέση του σκηνοθέτη και ηθοποιού της παράστασης, το «Happy Birthday Ελλάς» «γιορτάζει τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας από την πλευρά της ασυναρτησίας της. Τι έφταιξε και πετάξαμε το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους; Πού φταίξαμε εμείς; Και όλα αυτά με γνώμονα το γέλιο και την ισορροπία της ψυχής». Τα κείμενα συνυπογράφουν οι Αντώνης Ανδρικάκης, Μιχαήλ Άνθης, Νίκος Κεραμίδας, Ντίνος Σπυρόπουλος, σε συνεργασία με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Παίζουν οι Άβα Γαλανοπούλου, Γιώργος Χατζής, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ερμόλαος Ματθαίου, Σοφία Κουρτίδου κ.ά. (Από 25/10)

#5 «Η εκδίκηση της ηλίθιας»

Πέντε ολόφρεσκες κωμωδίες για κάθε γούστο - εικόνα 5

Η αλήθεια είναι ότι το πρωτότυπο στόρι ενός έργου αρκετές φορές ενεργοποιεί το ενδιαφέρον κι εξιτάρει την περιέργεια. Eίμαστε, λοιπόν, πραγματικά περίεργοι να ανακαλύψουμε ακριβώς τι κρύβεται πίσω από την «Εκδίκηση της ηλίθιας», το σύγχρονο ελληνικό έργο που έγραψε ο Δημήτρης Μητρόπουλος. Το σίγουρο είναι πως η συνάντηση μιας αστρολόγου, μιας γυναίκας εκτός ορίων κι ενός πιτσαδόρου-πορνοστάρ (!) δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτική. Για τα υπόλοιπα θα πάρουμε τις απαντήσεις μας στη σκηνή του ΠΚ, όπου ανεβαίνουν οι Ιωάννα Πηλιχού, Ευθύμης Ζησάκης, Βασίλης Ζούκας, Κατερίνα Βλαμάκη και Χρύσα Παπαλελούδη. (Από 26/10)

Περισσότερες πληροφορίες

Ο βαφτιστικός της κυρίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Γεμάτη ανατροπές είναι η γνωστή γαλλική φάρσα για τον βαφτιστικό που ερωτεύεται την όμορφη νονά του, με φόντο τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Η εκδίκηση της ηλίθιας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Δύο γυναίκες συνειδητοποιούν ότι έχουν εξαπατηθεί από τον ίδιο άντρα και αποφασίζουν να τον εκδικηθούν.

Hairspray

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 140 '

Η ελληνική εκδοχή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ, που δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων, ανεβαίνει σε μια υπερπαραγωγή με πολυπληθή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.

Μάμα Ρόζα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Αντόνιο Μπρανκάτι «Il bell’Antonio», μιλά για τη φήμη και την τιμή του γνωστού καρδιοκατακτητή γιου μιας Σιτσιλιάνας μάμα, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Happy birthday Ελλάς

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 130 '

Με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η παράσταση, η οποία έχει επιθεωρησιακά στοιχεία, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας του χθες και του σήμερα.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Αλίκη

Αμερικής 4

Αθηνά

Δεριγνύ 10 & Πατησίων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.