Η Μιμή Ντενίση σε ακόμη ένα ιστορικό ταξίδι, «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»

Το σίκουελ της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» ανεβαίνει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Η Μιμή Ντενίση σε ακόμη ένα ιστορικό ταξίδι, «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»

Η Μιμή Ντενίση ξανασυναντά έναν ρόλο ζωής, αυτόν της αρχόντισσας της Σμύρνης Φιλιώς Μπαλτατζή, στην παράσταση «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη», σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία. Η συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που επί τρεις σεζόν συγκίνησε το κοινό, γεγονός που την ανέδειξε σε μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, ανεβαίνει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος από τις 24/10.

Σύμφωνα με τη Μιμή Ντενίση, το κοινό ήταν αυτό που την ενέπνευσε να γράψει τη συνέχεια, καθώς τη ρωτούσε διαρκώς τι απέγιναν οι ήρωες μετά το τέλος του πρώτου μέρους. Η ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή συνεχίζεται, λοιπόν, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, με τη σταδιακή της ανέλιξη από την απόλυτη φτώχεια σε μια αξιοπρεπή ζωή και την προσπάθειά της να αφομοιωθεί στη νέα πατρίδα μέχρι να ηχήσουν οι σειρήνες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη Μιμή Ντενίση, «δεν υπάρχει θέατρο αν δεν υπάρχει ομάδα». Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ο 26μελής θίασος, «ένας από τους καλύτερους που έτυχε να καθοδηγήσει μέχρι σήμερα», όπως λέει η ίδια. Δίπλα στους παλιούς γνώριμους από τη «Σμύρνη μου αγαπημένη», τους Μιχάλη Μητρούση, Δημήτρη Μακαλιά, Κατερίνα Γερονικολού και Μαρία Εγγλε­ζάκη, συναντάμε μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Αρμένη, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Όλγα Πολίτου, Νικολέτα Βλαβιανού, Λευτέρη Ελευθερίου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Η Μιμή Ντενίση σε ακόμη ένα ιστορικό ταξίδι, «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη» - εικόνα 1

Με φόντο μία από τις πιο ταραγμένες πολιτικά και κοινωνικά περιόδους στην ελληνική Ιστορία, εκτυλίσσεται το δεύτερο μέρος που, όπως και το πρώτο, έπλασε ύστερα από έρευνα η Μιμή Ντενίση, φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές του Μεσοπολέμου. Η πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη εκείνης της περιόδου, ένα «καζάνι που βράζει», όπως υπογραμμίζει η δημιουργός, θεωρήθηκε το ιδανικό σκηνικό για το έργο, που ζωντανεύει τη ζωή των προσφύγων, των ντόπιων αλλά και της ποντιακής κι εβραϊκής κοινότητας, αποκαλύπτοντας ξεχασμένα κομμάτια της Ιστορίας. Οι εικόνες που θα δούμε στην παράσταση φέρνουν στο νου το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η Ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται με τις ίδιες τραγικές συνέπειες.

Εκτός από τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα 300 κοστούμια της παράστασης που υπογράφει η Ηλένια Δουλαδίρη και τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που ερμηνεύονται ζωντανά επί σκηνής από τον ίδιο και τον Σωτήρη Μαργώνη, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ιδιαίτερα εντυπωσιακές τρισδιάστατες προβολές που φέρουν την υπογραφή των πανεπιστημιακών Κωνσταντίνου Τηλιγάδη και Δημήτρη Αγαθόπουλου.

Περισσότερες πληροφορίες

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 170 '

Η παράσταση αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.