Σοφία Σπυράτου: «Η “Οδύσσεια” είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του»

Ακόμη ένα υπερθέαμα εμπνευσμένο από την αρχαιότητα σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Διαβάστε όσα είπε στη Μαρία Κρύου για την παράσταση και τους πρωταγωνιστές πριν από την πρεμιέρα της στο Θέατρο Ολύμπια.

Σοφία Σπυράτου: «Η “Οδύσσεια” είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του»

Ακόμη ένα υπερθέαμα εμπνευσμένο από την αρχαιότητα σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου. Διαβάστε όσα είπε στη Μαρία Κρύου για την παράσταση και τους πρωταγωνιστές πριν από την πρεμιέρα της στο Θέατρο Ολύμπια (από 20/10).

Σοφία Σπυράτου: «Η “Οδύσσεια” είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του» - εικόνα 1
Ανεβάσατε στη σκηνή του θεάτρου τον Θησέα, τον Ιάσονα και τώρα τον Οδυσσέα. Ποιο αόρατο νήμα τούς ενώνει;
Θησέας, Ιάσονας και, πάνω από όλους, ο Οδυσσέας ήταν οι αγαπημένοι μου ήρωες από την ελληνική μυθολογία· και φαντάζομαι όλων των παιδιών. Όλοι τους είναι συνδεδεμένοι με μια ιστορία μαγική. Ο Θησέας με το λαβύρινθο και τον Μινώταυρο, ο Ιάσονας με τη Μήδεια και το Χρυσόμαλλο Δέρας και ο Οδυσσέας με αυτό το απίστευτο ταξίδι, που όμως –έτσι όπως το εξιστορεί ο Όμηρος– μοιάζει με πραγματικό, σαν να το ζεις στην κάθε του στιγμή.

Τι θέλετε να αναδείξετε με αυτήν την παράσταση;
Η παράσταση θέλει να μιλήσει με ποίηση και μαγεία, με χιούμορ αλλά και πολλή δράση. Στηριγμένοι στο έξοχο κείμενο του Στρατή Πασχάλη, συνταξιδιώτη μου όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργήσαμε μια παράσταση στην οποία καταφέραμε να χωρέσουμε σχεδόν όλες τις ραψωδίες. Έτσι θα δείτε και τους Κύκλωπες, τους Λωτοφάγους, την Κίρκη και την Καλυψώ, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, ακόμη και το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο και, τέλος, το γυρισμό στην Ιθάκη. Θέλουμε τα παιδιά να συγκινηθούν και να ταξιδέψουν μαζί με τον ήρωά μας. Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, καθώς θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η «Οδύσσεια» είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του από τη γέννησή του!

Ο ραψωδός είναι κυρίαρχο στοιχείο στην απόδοση του κειμένου. Αυτόν τον ρόλο κρατάει ο Στέλιος Μάινας;
Ο ραψωδός σε ενόραση αφηγείται και δημιουργεί την ιστορία και τον ήρωά της. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο κατάλληλο γι’ αυτόν τον ρόλο από τον Στέλιο Μάινα. Δεν είναι μόνο εξαιρετικός ηθοποιός, φέρνει και μια βαθιά ανθρωπιά μαζί του. Και όλα είναι μαγικά όπως τα λέει ο ποιητής, οπότε κρέμεσαι από τα χείλη του όταν μιλάει…

Σοφία Σπυράτου: «Η “Οδύσσεια” είναι ένα παραμύθι που το κουβαλάει ο Έλληνας στο DNA του» - εικόνα 2

Τι είδατε στον Γιώργο Χριστοδούλου και τον επιλέξατε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο;
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ένας εξαίρετος νέος ηθοποιός. Στο Γιώργο βρήκα τον Οδυσσέα που αναζητούσα: έχει συναίσθημα, ποίηση αλλά και γνώση και πάνω από όλα, όπως και ο Στέλιος άλλωστε, είναι ένας άνθρωπος της ομάδας. Άνθρωποι που θες να κάνεις παρέα μαζί τους, να δημιουργήσεις μαζί τους. Όταν τους δίνεις ένα θέμα το αναπτύσσουν, το μεταλλάσσουν, έχεις διάλογο μαζί τους ενώ ταυτόχρονα προχωράς και στηρίζεσαι πάνω τους.

Πώς είναι το σκηνικό της παράστασης;
O Μανόλης Παντελιδάκης έχει δημιουργήσει για άλλη μία φορά μνημειώδη σκηνικά και κουστούμια, ο Νίκος Σούλης προσθέτει με το video art εικόνες μοναδικής ομορφιάς, ο Μίλτος Παπαστάμου έχει συνθέσει μια μουσική που «ταξιδεύει» από παραδοσιακά μέχρι ροκ. Και βέβαια, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες, ακροβάτες, χορευτές, ηθοποιούς, ξετυλίγουμε το κουβάρι της δικής μας Οδύσσειας.

Περισσότερες πληροφορίες

Οδύσσεια

  • Έπος
  • Διάρκεια: 120 '

Το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα αποτελεί τον πιο χαρακτηριστικό και συμβολικό μύθο για την πορεία του ανθρώπου μέσα στον κόσμο.

Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Ακαδημίας 59-61, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.