Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο

Δεκάδες παραστάσεις ετοιμάζονται να σηκώσουν αυλαία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με σκηνοθέτες και ηθοποιούς πρώτης γραμμής.

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο

Δεκάδες παραστάσεις ετοιμάζονται να σηκώσουν αυλαία μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με σκηνοθέτες και ηθοποιούς πρώτης γραμμής.

#1 «Ωνάσης - Τα θέλω όλα»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 1

Ο πολυμήχανος Φασουλής σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών «Ωνάσης - Τα θέλω όλα» στο Παλλάς. Η Δήμητρα Ματσούκα ως Τζάκι Κένεντι θα προσπαθήσει να αποδώσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της δυναμικής γυναίκας, όπως και η Κατερίνα Παπουτσάκη ως Μαρία Καλλάς και η Ευγενία Δημητροπούλου ως Τίνα Λιβανού (από 11/10).

#2 «Προσοχή ο φίλος δαγκώνει»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 2

Μια κωμωδία για τη φιλία και τις ενίοτε βλαβερές συνέπειές της είναι το έργο της Κάρολ Κριπ το οποίο ανεβάζει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης στο Ζίνα. Θα το δούμε σε μια παράσταση που επιτρέπει τόσο στον Κυριακίδη ως ηθοποιό όσο και στους Κρατερό Κατσούλη, Ναταλία Δραγούμη κι Ευαγγελία Μουμούρη να δείξουν το αυτοσχεδιαστικό τους ταλέντο (από 16/10).

#3 «Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 3

Αυτό κι αν είναι πρόκληση! Ο Αργύρης Παυλίδης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη θεατρική μεταφορά ενός ανατρεπτικού κειμένου με θέμα την κλοπή. Ο συγγραφέας του Ηλίας Πετρόπουλος χαρακτήριζε το έργο του «λαϊκόν και μακάβριον ευθυμογράφημα», περιγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα της φυλακής (Μεταξουργείο, από 16/10).

#4 «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 4

Η Μιμή Ντενίση επιστρέφει στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος για να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής της Φιλιώς Μπαλτατζή, της ηρωίδας που μας σύστησε η ίδια στο έργο «Σμύρνη μου, αγαπημένη». Στο σίκουελ που υπογράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η ίδια, θα δούμε επίσης τους Γιώργο Αρμένη, Μιχάλη Μητρούση, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Δημήτρης Μακαλιάς, Νίκη Παλληκαράκη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Κατερίνα Γερονικολού κ.ά. (από 24/10).

#5 «Χάρολντ και Μοντ»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 5

Τους δύο αταίριαστους, αλλά βαθιά ρομαντικούς ήρωες που έπλασε η φαντασία του Κόλιν Χίγκινς θα ενσαρκώσουν στη σκηνή του Νέου Ακάδημου η Τάνια Τσανακλίδου και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Ελένη Βαΐτσου, Αλέξανδρος Χούντας, Αθηνά Καραγιώτη, Διονύσης Στραβοράβδης. Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Μιχάλης Δέλτα (από 16/10).

#6 «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 6

Με την ωραιότερη ιστορία του Σαίξπηρ εγκαινιάζεται η νέα εποχή του ανακαινισμένου θεάτρου Βεάκη, το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» σε σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια. Στη παράσταση θα απολαύσουμε ένα αξιοζήλευτο καστ να παραδίδεται στα μάγια του έρωτα, των φίλτρων και των ξωτικών: Αιμίλιος Χειλάκης, Μιχάλης Σαράντης, Αθηνά Μαξίμου, Δημήτρης Πιατάς, Λένα Δροσάκη, Κωνσταντίνος Βάθρης, Μιχάλης Πανάδης, Παναγιώτης Κλίνης κ.ά. (από 12/10)

#7 «Ένας αληθινός καουμπόι»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 7

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το βραβευμένο έργο της Βραζιλιάνας Μαρίλια Σαμπέρ, «Ένας αληθινός κάουμπόι», που φέρνει μαζί στη σκηνή τον Γιάννη Φέρτη, τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και την Ιωάννα Μαυρέα. Η Ελένη Γκασούκα σκηνοθετεί ένα συγκινητικό έργο για την οικογένεια, την απώλεια, τα γηρατειά, τον πόνο και τη λύτρωση (Μικρό «Χορν», από 12/10).

#8 «Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 8

Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen σκηνοθετεί, ο Blaine Reininger υπογράφει τη μουσική σύνθεση, και η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης υποδύονται όλους τους ρόλους του πολύ αγαπημένου στη χώρα μας έργου του Άρθουρ Σνίτσλερ (Θησείον, από 16/10).

#9 «Ο θάνατος του εμποράκου»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 9

Ο Δημήτρης Καταλειφός θα είναι ο Γουίλι Λόμαν, ο ηλικιωμένος, άχρηστος πια για το σύστημα, πλανόδιος πωλητής του σπουδαίου έργου του Άρθουρ Μίλερ. Ο Γιώργος Σκεύας μεταφράζει, σκηνοθετεί και υπογράφει τη σκηνογραφία της παράστασης και δίπλα στον Καταλειφό θα δούμε τη Μαρία Καλλιμάνη, τον Γιώργο Ζιόβα, τον Χρήστο Ευθυμίου, τον Γιώργο Νούση, τη Χαρά Μάτα Γιαννάτου κ.ά. (Εμπορικόν, από 25/10).

#10 «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 10

Με ένα έργο του μετρ της φάρσας Ζορζ Φεϊντό εγκαινιάζει τη λειτουργία του ύστερα από χρόνια σιωπής το θέατρο Αλάμπρα, που μετονομάζεται σε Alhabra Art Theatre. Η Βάσια Παναγοπούλου υπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Πάνο Αμαραντίδη, ενώ παίζει και στην παράσταση μαζί με μια ομάδα κωμικών ηθοποιών, τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Κώστα Αποστολάκη, Κώστα Φλωκατούλα, Τζένη Διαγούπη, Βασίλη Κούκουρα, Χρύσα Κλούβα, Παναγιώτη Καρμάτης και Παντελή Καναράκη (από 11/10).

#11 «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 11

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συνεχίζει την ενασχόλησή του με τα μεγάλα έργα μετά τον «Βυσσινόκηπο» και τον «Οιδίποδα Τύραννο», ανεβάζοντας στη σκηνή το εμβληματικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι. Τον Τζορτζ και τη Μάρθα, τους μεσήλικους διανοούμενους που αλληλοσπαράσσονται, θα υποδυθούν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Μαρία Πρωτόπαππα, στην πρώτη τους πολυαναμενομένη συνεργασία, ενώ στους ρόλους του νεαρότερου ζευγαριού θα δούμε τον Προμηθέα Αλειφερόπουλο και την Ντάνη Γιαννακοπούλου (Θέατρο Αθηνών, από 12/10).

#12 «Οι φάλαινες του Αυγούστου»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 12

Ο Πέτρος Ζούλιας φέρνει στη σκηνή του Χώρα δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου, την Τζένη Ρουσσέα και την Έρση Μαλικένζου, που πρωταγωνιστούν στο έργο του Ντέιβιντ Μπέρι. Το κορυφαίο ντουέτο ερμηνεύει δύο ηλικιωμένες γυναίκες που στη ζωή τους μπαίνει –και την ομορφαίνει– ένας αριστοκρατικής καταγωγής ανεπάγγελτος Ρώσος εμιγκρές, τον οποίο ερμηνεύει ο Νίκος Γαλανός (από 18/10).

#13 «Πριν την αποχώρηση»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 13

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, η ανελέητη πολιτική σάτιρα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ανεβαίνει στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, αυτήν τη φορά σκηνοθετημένη από τον Νίκο Μαστοράκη. Η Μπέττυ Αρβανίτη επωμίζεται ξανά το ρόλο της Βέρας και συναντιέται επί σκηνής με δύο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Περικλή Μουστάκη και τη Σμαράγδα Σμυρναίου (από 30/10).

#14 «Ρίττερ, Ντένε, Φος»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 14

Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Ξάφης και Λουκία Μιχαλοπούλου ενώνουν τις δυνάμεις τους στο δεύτερο έργο Μπέρνχαρντ της σεζόν, που μάλιστα πήρε τον τίτλο του από τα επώνυμα τριών πραγματικών ηθοποιών, σύγχρονων του συγγραφέα. Την παράσταση, σε συμπαραγωγή των θεάτρων Νέου Κόσμου και Τέχνης, σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα (Τέχνης-Υπόγειο, από 18/10).

#15 «Μute»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 15

Ένα ιδιαίτερο στοίχημα βάζει φέτος ο Γιώργος Χρυσοστόμου στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Ανοίγει την πόρτα ενός δωματίου για να μας δείξει τι υπάρχει μέσα σε αυτό χωρίς να πει ούτε λέξη. Με τη συνεργασία της Σοφίας Πάσχου στη σκηνοθεσία δίνουν προβάδισμα στην κίνηση και την πηγαία έκφραση (από 17/10).

#16 «Το μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 16

Η Αιμιλία Υψηλάντη, θιασάρχης του Αργώ και πρωταγωνίστρια συνεργάζεται φέτος με τη Ρούλα Πατεράκη, την ερευνήτρια του θεάτρου μας που δεν φοβάται το καινούργιο. Εκείνη ανέλαβε τη μεταγραφή, τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία του κλασικού έργου που παραμένει τόσο σημερινό και επίκαιρο, παρότι γράφτηκε στο τέλος του 19ου αιώνα (το 1897) και παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Χρηστομάνου το 1904 (από 30/10).

#17 «Ο χορός της φωτιάς»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 17

Μια μουσικοθεατρική παράσταση με κεντρικό θέμα τη δράση επαναστατικών ομάδων στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Φώτης Σιώτας έχει γράψει τη μουσική ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται οι Χρήστος Λούλης, Ιωάννα Παππά, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Κώστας Σεβδαλής και άλλοι νέοι ηθοποιοί (από 30/10).

#18 «Οι λαντζέρηδες»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 18

Η Ελένη Σκότη δεν σταματά να αναζητά σύγχρονα έργα που όπως λέει η ίδια «σκαλίζουν την ψυχή και τη λογική». Και στη μαύρη κωμωδία του πολυβραβευμένου Καναδού συγγραφέα Morris Panych βρήκε τον ιδανικό τρόπο να μιλήσει για τον σιωπηλό «πόλεμο των τάξεων». Στην παράσταση του Σύγχρονου Θεάτρου πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Σαρακατσάνης, Τάσος Κωστής, Κώστας Λάσκος και Αλέξανδρος Μανωλίδης (από 19/10).

#19 «Το υπέροχό μου διαζύγιο»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 19

Οι όρκοι αγάπης, η αφοσίωση και ο έρωτας κάνουν φτερά μέσα σε λίγες στιγμές, όταν ο άντρας της 45χρονης Άντζελα Κένεντι Λίπσκι της ζητά διαζύγιο ύστερα από είκοσι χρόνια γάμου. Άραγε πώς αντιδρά εκείνη; Θα το μάθουμε στην παράσταση του έργου της Τζέραλντιν Άρον στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη με τη Φαίδρα Δρούκα (από 19/10).

#20 «Αίαντας»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 20

Σε αυτό το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό εγχείρημα, ο ταλαντούχος Μιχάλης Σαράντης καλείται να ερμηνεύσει όλους τους ρόλους της σοφόκλειας τραγωδίας! Μαζί του επί σκηνής θα βρίσκεται ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς που θα δημιουργεί από την αρχή το εικαστικό περιβάλλον κάθε παράστασης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Νανούρης. (Βεάκη, από 21/10).

#21 «Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του!»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 21

Αχ, αυτός ο έρωτας! Πόσο έτοιμοι είμαστε να τον παραδεχτούμε και να τον ομολογήσουμε; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τον Γιώργο Καπουτζίδη στο πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε και παρουσιάζει στο Ήβη με πρωταγωνιστές την Κατιάνα Μπαλανίκα, την Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, τη Μαριλού Κατσαφάδου, τον Γιώργο Σαββίδη κ.ά. (από 16/10).

#22 «Του κουτρούλη ο γάμος»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 22

Αν και έχουν περάσει εκατόν εβδομήντα χρόνια από τη συγγραφή της κωμωδίας του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, η σάτιρα των πολιτικών ηθών της εποχής σίγουρα κάτι έχει να πει στο σήμερα. Η Σμαράγδα Καρύδη σκηνοθετεί (για πρώτη φορά) και πρωταγωνιστεί δίπλα στον Νίκο Κουρή που ερμηνεύει τον Κουτρούλη ενώ τους πλαισιώνει μια πολυπληθής ομάδα ηθοποιών και μουσικών: Κώστας Κορωναίος, Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Σουλεϊμάν, Μυρσίνη Δημοπούλου κ.ά. (Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», από 23/10).

#23 «Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 23

Αυτή είναι μια από τις τρεις θεατρικές παραγωγές στις οποίες πρωταγωνιστεί φέτος ο Παναγιώτης Μπουγιούρης. Ο Σάκης Σερέφας, προσθέτοντας ένα στοιχείο σουρεαλισμού στη μαύρη κωμωδία του, φέρνει τον κύριο Σμιθ απέναντι σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ποιον θα διάλεγε να πεθάνει αντί για εκείνον; Η συνέχεια στη σκηνή του Μικρού Γκλόρια. Σκηνοθετεί η Μαρία Αιγινίτου και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γιάννη Σοφολόγη (από 21/10).

#24 «Αέρας»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 24

Η Ναταλία Τσαλίκη συναντά την Όλια Λαζαρίδου στον… «Αέρα». Οι δυο ικανότατες πρωταγωνίστριες βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής, με αφορμή το έργο του διακεκριμένου συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Το αλλόκοτο, το σασπένς και το κωμικό παντρεύονται αρμονικά σε σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια στη σκηνή του Ιλίσια-Βολανάκη (από 18/10).

#25 «Σκούπα»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 25

Με μια σκούπα που λειτουργεί ως σύμμαχος των εργαζόμενων γυναικών, σαρώνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, μπορεί να παραλληλιστεί η νέα κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου, που ανεβαίνει στο θέατρο Γκλόρια. Οι Σίλβια Δεληκούρα, Κατερίνα Ζαρίφη, Βίβιαν Κοντομάρη, Νίκη Λάμη, Αντιγόνη Νάκα και Παρθένα Χοροζίδου στέκονται απέναντι στους Μελέτη Ηλία και Σπύρο Τσεκούρα, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των συγγραφέων (από 11/10).

#26 «Η μέθοδος Γκρόνχολμ»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 26

Το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία στη νεότερη ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και προσωπικά του σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Διαγόρα Χρονόπουλου. Τώρα, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το Θέατρο Τέχνης τιμούν τη μνήμη του Διαγόρα Χρονόπουλου αναβιώνοντας στο μέτρο του δυνατού την παράσταση σε επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου (Άνεσις, από 16/10).

#27 «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 27

Οι ατμοσφαιρικές μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα θα συντροφεύσουν τους πρωταγωνιστές στην πρώτη θεατρική μεταφορά του γνωστού μυθιστορήματος του Στράτη Μυριβήλη από τον Πέτρο Ζούλια στο ανακαινισμένο Βέμπο. Λένα Παπαληγούρα και Κώστας Ασπιώτης βρίσκονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ παίζουν ακόμη οι Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Αλμπέρτο Φάις κ.ά. (από 30/10)

#28 «Ράφτης κυριών»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 28

Γιάννης Μπέζος και Φοίβος Δεληβοριάς συμμαχούν στην ερωτική φάρσα του Φεϊντό. Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του τραγουδοποιού θα συνοδεύσουν τις περιπέτειες του άπιστου Μουλινό που καταφεύγει σε ένα παλιό ραφτάδικο για να στεγάσει τον παράνομο δεσμό του. Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Τάσο Γιαννόπουλο, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη κ.ά. (Προσκήνιο, από 17/10).

#29 «The river»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 29

Το έργο του Τζεζ Μπάτεργουερθ, ενός από τους πλέον δυναμικούς εκπροσώπους της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, μας συστήνει ο Χρήστος Θάνος. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Από Μηχανής μαζί με τη Μαρία Ζερβού και τη Μελίνα Κατσακούλη, σε μια ιστορία που μετεωρίζεται μεταξύ γοτθικού θρίλερ, παραβολής και ιστορίας φαντασμάτων (από 18/10).

#30 «Παραλλαγές πάπιας»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 30

Ένα από τα πρώτα έργα του Αμερικανού δραματουργού ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνίου. Στην πρωτότυπη εκδοχή, δύο άνδρες εβραϊκής καταγωγής συναντιούνται καθημερινά στις όχθες μιας λίμνης, όπου μιλούν με ψευδοεπιστημονική σοβαρότητα για πάπιες. Στην ελληνική εκδοχή, οι ρόλοι μοιράζονται σε έναν άνδρα και μία γυναίκα και φέρνουν επί σκηνής τον Αντώνη Αντωνίου και τη Νατάσα Ασίκη (Θεατρική Σκηνή, από 16/10).

#31 «Hairspray»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 31

Ο Μάρκος Σεφερλής έχει ερμηνεύσει ουκ ολίγες φορές γυναικείο ρόλο όμως εδώ έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς η Έντα, την οποία ερμηνεύει, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς queer ρόλους στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα κι έχει ταυτιστεί με την drag queen Divine. Η έμπειρη Θέμις Μαρσέλου έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της υπερπαραγωγής ενώ στη σκηνή του Ακροπόλ θα δούμε ακόμη τους Κώστα Κόκλα, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Παναγιώτη Πετράκη, Ησαΐα Ματιάμπα κ.ά. (από 25/10).

#32 «Δέκα μικροί νέγροι»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 32

Το πιο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα της βασίλισσας του εγκλήματος Άγκαθα Κρίστι σκηνοθετεί η Ρέινα Σ. Εσκενάζυ στην ανακαινισμένη σκηνή του Νέου Ακάδημου. Μια ωραία ερμηνευτική ομάδα, αποτελούμενη από τους Άρη Λεμπεσόπουλο, Γωγώ Μπρέμπου, Φίλιππο Σοφιανό, Αργύρη Αγγέλου, Παύλο Ευαγγελόπουλο, Βασίλη Ευταξόπουλο, Νικόλα Μπράβο, Πολυξένη Μυλωνά, Δημήτρη Ραφαήλο και Τζούλι Τσόλκα, καλείται να ερμηνεύσει τους δέκα άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια έπαυλη. (από 14/10)

#33 «Μαμά Ρόζα»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 33

Συνεργασία-έκπληξη αυτή του Κώστα Τσιάνου με τα Αθηναϊκά Θέατρα, τον φέρνει να σκηνοθετεί στο κεντρικότατο θέατρο Αλίκη τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τη Μαρία Φιλίππου, τον Σωκράτη Πατσίκα, τον Μαρίνο Κόνσολο και άλλους την απίθανη φάρσα του Αντρέ Ρουσίν. Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Βάνα Γιαννούλα και τη μουσική η Μαρίζα Ρίζου (από 24/10).

#34 «The children»

Τριάντα τέσσερις νέες παραγωγές που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο - εικόνα 34

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης έρχεται στο Ιλίσια να μας αφυπνίσει με το έργο της 35χρονης Αγγλίδας Λούσι Κίρκγουντ, που αντλεί έμπνευση από την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα το 2011. Η Ρένια Λουιζίδου (Χέιζελ), ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Ρόμπιν) και η Πέγκυ Σταθακοπούλου (Ρόουζ) επωμίζονται τους ρόλους των συνταξιοδοτημένων πυρηνικών φυσικών που καλούνται να διαχειριστούν τη σημασία της ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές (από 26/10).

Περισσότερες πληροφορίες

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ο αυτοσχεδιασμός συνδυάζεται με την επιτυχημένη γαλλική κωμωδία της Κάρολ Γκριπ «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις», με αποτέλεσμα μια διαφορετική παράσταση κάθε φορά.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Ένα κλασικό έργο για το όνειρο και την ερωτική ουτοπία σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Όποιος θέλει να χωρίσει... να σηκώσει το χέρι του

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μετά τις αξέχαστες επιτυχίες του στη μικρή οθόνη, δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στο σανίδι. Στην ξεκαρδιστική του κωμωδία συνυπάρχουν ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια, ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα πλημμυρίζει (κυριολεκτικά) συνθέτουν το παζλ μίας έξυπνης και ευαίσθητης κωμωδίας, στην οποία οι ήρωες θα αναγκαστούν, λίγο πριν βουλιάξουν οριστικά, να πουν την αλήθεια. Όλοι σε όλους.

Ωνάσης: Τα θέλω Όλα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 130 '

Μία από τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις της σεζόν σκιαγραφεί την ταραχώδη ζωή του Έλληνα κροίσου, ο οποίος «διάβασε» την εποχή του και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς άντρες του 20ού αιώνα.

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 170 '

Η παράσταση αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» και ακολουθεί την πορεία της ζωής των ηρώων που επέζησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.

Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 150 '

Μια απαγορευμένη ερωτική σχέση, με φόντο την κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Μυτιλήνης του Μεσοπολέμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη.

Αέρας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Δύο αδερφές συναντιούνται ύστερα από πολλά χρόνια λόγω ενός ξαφνικού θανάτου. Μέσα από το παρελθόν και τις μνήμες της παιδικής τους ηλικίας, ο συγγραφέας μιλάει για την πολυπλοκότητα των σχέσεων.

The children

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η έκρηξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα φέρνει τρεις ανθρώπους αντιμέτωπους με την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και την παρακμή του ανθρώπινου είδους.

Χάρολντ και Μοντ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Μέσα από τον αναπάντεχο και ειλικρινή έρωτα δύο ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, ο συγγραφέας θίγει πανανθρώπινα θέματα, όπως η μοναξιά, το χάσμα γενεών και η έλλειψη επικοινωνίας.

Ξενοδοχείον ο Παράδεισος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ανικανοποίητοι σύζυγοι καταφεύγουν σε ένα «ξενοδοχείο παράνομων συναντήσεων», για να εκδικηθούν το ταίρι τους, σε μια σύγχρονη εκδοχή της γνωστής φαρσοκωμωδίας του 1894.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ένα σαλόνι-πεδίο μάχης, μια νύχτα που αποδεικνύεται πολύ μακριά και δύο ζευγάρια που ξενυχτούν, πίνουν και παίζουν τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η παράσταση ανεβαίνει με βάση τη σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, και την επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου. Αφορά τέσσερις υποψηφίους για μια διευθυντική θέση και τη σαδιστικά μεθοδευμένη συνέντευξη στην οποία υποβάλλονται.

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Ο αυτοσχεδιασμός συνδυάζεται με την επιτυχημένη γαλλική κωμωδία της Κάρολ Γκριπ «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις», με αποτέλεσμα μια διαφορετική παράσταση κάθε φορά.

Η σκούπα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Οι διαφορετικοί ρόλοι της εργαζόμενης γυναίκας σήμερα μπαίνουν στο μικροσκόπιο στη νέα, επίκαιρη κωμωδία καταστάσεων του συγγραφικού διδύμου.

Το εγχειρίδιον του καλού κλέφτη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Αυτοχαρακτηρίζεται ως λαϊκό και μακάβριο ευθυμογράφημα, γράφτηκε το 1979 και αποτελεί μια μελέτη πάνω στην κλοπή και στις κατηγορίες των κλεφτών.

Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα έργο για το σεξ και τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών κι ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων και συνεχών εναλλαγών.

Ένας αληθινός καουμπόι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένας πατέρας και μια κόρη ξαναβρίσκονται μετά το θάνατο της συζύγου/μητέρας, σε ένα έργο γεμάτο συγκίνηση και χιούμορ.

Παραλλαγές πάπιας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 65 '

Η καθημερινότητα δύο ανθρώπων μέσα από το διεισδυτικό χιούμορ του συγγραφέα, σε ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι φάλαινες του Αυγούστου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αγώνας για ζωή –ακόμη και στον προθάλαμο του θανάτου– όπως τον βιώνουν δύο αδερφές ένα σαββατοκύριακο σε ένα νησί.

Mute

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα βωβό one-man-show αποτελεί το πρωτότυπο εγχείρημα του Γιώργου Χρυσοστόμου, που βασίζεται στο σωματικό θέατρο. Αφορά τους σύγχρονους ανθρώπους, που κοιτάζουν αλλά δεν βλέπουν πραγματικά.

Το υπέροχό μου διαζύγιο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Το πιο επιτυχημένο έργο της συγγραφέως, που έχει παρουσιαστεί σε 28 χώρες, αναδεικνύει τη χιουμοριστική της ματιά πάνω σε ένα αναπάντεχο διαζύγιο.

Ρίττερ, Ντένε, Φος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Τα επώνυμα τριών πραγματικών ηθοποιών, σύγχρονων του συγγραφέα, ενέπνευσαν τον τίτλο αυτού του έργου για την υποκρισία των Αυστριακών όσον αφορά τη δική τους ευθύνη για την άνοδο του φασισμού.

Οι λαντζέρηδες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η μαύρη κωμωδία του Καναδού πολυβραβευμένου συγγραφέα, η οποία γράφτηκε το 2005, δείχνει με σαρκαστικό τρόπο πώς λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Ο κύριος Σμιθ ανοίγει την πόρτα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Με ένα αναπάντεχο δίλημμα έρχεται αντιμέτωπος ο κύριος Σμιθ στη νέα μαύρη κωμωδία του Σάκη Σερέφα για τη σχέση μας με το θάνατο.

Ράφτης κυριών

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στη διασημότερη φάρσα του ο Γάλλος δραματουργός μετατρέπει τη συζυγική απιστία σε εργαλείο για να σατιρίσει την υποκρισία και τα μικροαστικά ήθη της κοινωνίας.

Ο θάνατος του εμποράκου

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 160 '

Το σπουδαιότερο έργο του Αμερικανού συγγραφέα, για το οποίο κέρδισε Πούλιτζερ, μιλά για το αμερικανικό όνειρο, το κυνήγι του χρήματος αλλά και τις οικογενειακές σχέσεις.

Αίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο Μιχάλης Σαράντης ερμηνεύει και τους εννιά ρόλους της τραγωδίας που έγραψε ο Σοφοκλής, συνομιλώντας την ίδια στιγμή με το ζωγραφικό σύμπαν του Απόστολου Χαντζαρά σε μια πρωτότυπη παράσταση, μια εξωστρεφή σκηνική συνάντηση λόγου, κινήσεων και αισθήσεων. Κεντρικό πρόσωπο του έργο είναι ο Αίας, ο μεγαλύτερος πολεμιστής στο στρατόπεδο των Ελλήνων, ο οποίος δικαιούται τα όπλα του Αχιλλέα μετά τον θάνατό του. Όταν αυτά, όμως, με δολοπλοκία καταλήγουν στον Οδυσσέα, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο, τελικά καταλήγει έρμαιο της θεάς Αθηνάς και όντας πια περίγελος του στρατεύματος των Αργείων, νιώθοντας πλήρως ατιμασμένος και απεγνωσμένος, δίνει τέλος στη ζωή του.

Μεταξουργείο

Ακαδήμου 14

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Αλίκη

Αμερικής 4

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Βέμπο

Καρόλου 18

Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Ιλίσια-Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Προσκήνιο

Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Αργώ

Ελευσινίων 15

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Εμπορικόν

Σαρρή 11

Ζίνα

Λεωφ. Αλεξάνδρας 74

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Χώρα

Αμοργού 20

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Μικρό Χορν

Αμερικής 10

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Αλάμπρα

Στουρνάρη 53

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.