Πότε θα δείτε τον Τζον Κλιζ, αν όχι τώρα;

Ο θρυλικός κωμικός, ιδρυτικό μέλος των εμπρηστικών Monty Python, έρχεται στην Αθήνα με την παράσταση-ποταμός «Last time to see me before I die», η οποία υπόσχεται εγγυημένα ­γέλια στο τυχερό κοινό που θα δώσει το «παρών».

Πότε θα δείτε τον Τζον Κλιζ, αν όχι τώρα;

Ενα από τα αγαπημένα μου σκετς του Τζον Κλιζ δεν έγινε με τους Monty Python. Σε μια αξέχαστη σκηνή του αθλητικού ντοκιμαντέρ «The Art of Football» (Χέρμαν Βάσκε, 2011) ο Κλιζ παίρνει το λόγο κι εξηγεί με τον πλέον αφοπλιστικό τρόπο τη δια­φορά ανάμεσα στο αμερικανικό («soccer») και το ποδόσφαιρο που παίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος («football»)… Παρομοιάζει το αμερικανικό ποδόσφαιρο με «ένα σπορ χωρίς δημιουργικότητα, σαν τον Ντικ Τσέινι» και με «μια αλληλουχία διαφημιστικών jingles», την ώρα που το (κανονικό) ποδόσφαιρο «παίζεται σαν τζαζ». Και αν αυτό δεν σας δίνει μια ένδειξη της ευστροφίας του 79χρονου οπαδού της Γουέστ Χαμ, τότε δεν έχετε ιδέα τι σας περιμένει στις 20/9 στο Ηρώδειο.


Η παράσταση «Last time to see me before I die», η οποία κάνει στάση στην Αθήνα έπειτα από πέντε χρόνια περιοδείας ανά την Ευρώπη, περιλαμβάνει ένα ποτ πουρί των επιτυχιών του Βρετανού, που δεν είναι και λίγες. Στα ’60s-’70s, χάρη στη σατιρική καλλιτεχνική ομάδα των Monty Python, ο Κλιζ άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην κωμωδία, τόσο στην τηλεόραση με την εκπομπή «Monty Python’s Flying Circus» όσο και στον κινηματογράφο με ξεκαρδιστικές ταινίες όπως το «Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» (1975), το «Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης» (1979) και το «Νόημα της Ζωής» (1983). Κοινός παρονομαστής των έργων –και κατ’ επέκτασιν του χιούμορ του Κλιζ– είναι το παράλογο και το σουρεαλιστικό που κρύβεται σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, το άνευ ορίων χιούμορ αλλά και ο (αυτο)σαρκασμός απέναντι σε κάθε σοβαροφάνεια.

Βέβαια, τελευταία ο κωμικός έχει προκαλέσει εκτός από γέλια και αρκετό σούσουρο. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά δήλωσε πως «το Λονδίνο δεν είναι πια αγγλική πόλη», εξαιτίας τού ινδικής καταγωγής δημάρχου Σαντίκ Καν, ενώ ο ίδιος πλέον κατοικεί σε νησί της Καραϊβικής, όπου «δεν υπάρχει ίχνος πολιτικής ορθότητας». Άραγε πόσο θα λυθεί η γλώσσα του στην Αθήνα; Θα είμαστε εκεί για να μάθουμε... όσο προλαβαίνουμε.

Περισσότερες πληροφορίες

Last time to see me before I die

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 120 '

Η αποθέωση του βρετανικού χιούμορ σε μια παράσταση-ποτ πουρί από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας τού παγκοσμίου φήμης κωμικού και θρυλικού μέλους των Monty Python Τζον Kλιζ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
18/04/2024

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.