Θα γίνει της «Αποκάλυψης» στη Στέγη

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση το ομώνυμο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Θα γίνει της «Αποκάλυψης» στη Στέγη

Ένα από τα πιο επιδραστικά και δυσερμήνευτα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η «Αποκάλυψη» του Ιωάννη, ενέπνευσε τον Θάνο Παπακωνσταντίνου να δημιουργήσει μία σύγχρονη σκηνική τελετουργία, την οποία αναμένουμε από 3 έως 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από μια ομάδα σημαντικών συντελεστών και ερμηνευτών. Ο προφητικός λόγος του Ευαγγελιστή Ιωάννη για τη «Δευτέρα Παρουσία», τους «Τέσσερις Καβαλάρηδες», τις «Επτά Σφραγίδες», τον «Αμνό του Θεού», τον «666», δεν έπαψε από τον 1ο αιώνα μ.Χ. οπότε και γράφτηκε, κατά την εξορία του στην Πάτμο (95-96 μ.Χ.), να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη φιλοσοφική σκέψη.

Θα γίνει της «Αποκάλυψης» στη Στέγη - εικόνα 1

Εκ πρώτης όψεως είναι σίγουρα μια παράσταση -η πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη- που ανταποκρίνεται στο τελετουργικό ύφος της σκηνικής γραφής του Θάνου Παπακωνσταντίνου, ενώ εξάπτει την περιέργεια μας το πως ένας από τους πιο αξιόλογους σκηνοθέτες της νέας γένιας θα αντιμετωπίσει αυτήν την κοσμογονική κατάθεση μέσα από την ιδιοσυγκρασιακή εικαστική του ματιά. Όπως σημειώνει ο ίδιος για το πως αντιλαμβάνεται τον μύθο της Αποκάλυψης: «Είναι σαν μια παραβολή των αέναων μεταμορφώσεων της πίστης των ανθρώπων σε έναν καλύτερο κόσμο που έρχεται». Το αιώνιο κι ίσως πιο καίριο ερώτημα, όμως, που τίθεται γύρω από το μύθο αυτό είναι το ποιος και κατά πόσο αξίζει την αιώνια ζωή. Κι αν κρίνουμε από την παρουσία του εκκλησιαστικού οργάνου αλλά και τη συμμετοχή της πολυπληθούς ομάδας μουσικών, η ατμόσφαιρα της παράστασης αναμένεται να μας υποβάλλει με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Πρωταγωνιστούν -μεταξύ άλλων- οι Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Καλλιόπη Σίμου, Ελένη Μολέσκη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Θανάσης Δόβρης, Σωτήρης Τσακομίδης, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Τη μετάφραση υπογράφει η Μιχαήλα Πλιαπλιά, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Πάνος Ηλιόπουλος υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Κώστας Γάτσιος (κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Σπύρος Μοσχονάς (τρομπόνι), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Κώστας Τσιώλης (ηλεκτρονικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους συντελεστές της παράστασης, ενώ το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η παράσταση θα ανέβει με αγγλικούς υπέρτιτλους.

iΗ αποκάλυψη | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Κεντρική Σκηνή | 3 έως 20 Οκτωβρίου | Προπώληση και πληροφορίες στο www.onassis.org

Περισσότερες πληροφορίες

Η αποκάλυψη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου με την ιδιαίτερη εικαστική ματιά και την τελετουργική σκηνική γραφή καταπιάνεται με την «Αποκάλυψη» του ευαγγελιστή Ιωάννη.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.