Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη

Στον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός μαζί με ένα καστ εξαιρετικών νεώτερων αλλά και έμπειρων ηθοποιών, με την υπογραφή του πολυσχιδούς σκηνοθέτη.

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη

Ο Γιάννης Κακλέας, μετά από μία γεμάτη θεατρικά σεζόν, με τρεις σκηνοθεσίες και ιδιαίτερη ποικιλομορφία στις επιλογές του, επιστρέφει στο Θέατρο Κιβωτός με ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ευγένιου Ιονέσκο, ενός από τους θεμελιωτές του θεάτρου του παραλόγου. Ο «Ρινόκερος», τον οποίο θα δούμε σε δική του απόδοση και σκηνοθεσία, μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς είναι ένα κωμικό φαινομενικά έργο που μιλάει με συμβολισμούς μεν ξεκάθαρα δε για την τάση του ανθρώπου να υποτάσσεται στην αγέλη και να αντιτάσσεται σε ό, τι αντιλαμβάνεται ως διαφορετικό. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή Μπερανζέ ανεβαίνει επί σκηνής ο Άρης Σερβετάλης, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ο Γιάννης Κακλέας ουκ ολίγες φορές («Αχαρνής», «Το κουρδιστό πορτοκάλι», κ.ά.). Στο πλευρό του επί σκηνής θα δούμε έναν θίασο εξαιρετικών νεώτερων αλλά και πιο έμπειρων ηθοποιών: Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη.

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη - εικόνα 1

Ο Ιονέσκο έγραψε τον «Ρινόκερο» το 1959 ως αντίδραση και κριτική στην αιφνίδια έξαρση του φασισμού και του ναζισμού πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο να εκφράσει την απέχθεια του για τον ιδεολογικό κομφορμισμό. Το κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο του έργου ξεπροβάλλει μέσα από την αντίδραση του Μπερανζέ, μιας αυτοβιογραφικής φιγούρας που εκφράζει την αγωνία του συγγραφέα για την πορεία του ανθρώπινου είδους (την οποία συναντάμε και σε άλλα έργα του), καθώς βλέπει τους ανθρώπους γύρω του να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Μόνος ενάντια σε αυτό το κύμα κομφορμισμού, ο ήρωας δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση, στη λογική που είναι η τρέλα των δυνατών, όπως έχει πει κι ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά υπερασπίζεται με πάθος τον πολιτισμό, την επιθυμία για ελευθερία και το δικαίωμα του στην επιλογή και τη διαφορετικότητα.

Όπως σημειώνει ο Ιονέσκο για το έργο του: «ο “Ρινόκερος” είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο».

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη - εικόνα 2

Όπως δείχνουν οι πρώτες φωτογραφίες αλλά όπως ίσως προστάζει και το έργο, πρόκειται για μια ιδιαίτερη κινησιολογικά σκηνική προσέγγιση, που θα αποδώσει επί σκηνής η Αγγελική Τρομπούκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης (όπως και τους φωτισμούς) μαζί με τον Γιάννη Κακλέα, τα κοστούμια η Μαρία Καραπούλιου και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση ο Σταύρος Γασπαράτος.

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη - εικόνα 3
Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη - εικόνα 4

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Άρη Σερβετάλη - εικόνα 5

i«Ρινόκερος» | Θέατρο Κιβωτός | Από Σάββατο 5 Οκτωβρίου | Προπώληση μέσω viva.gr | fb: @KivotosTheater | instagram: @kivotostheater |

Περισσότερες πληροφορίες

Ρινόκερος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο πραγαματεύεται τις κοινωνικές ασθένειες που, χρησιμοποιώντας τις ιδεολογίες ως άλλοθι, αποκτηνώνουν τον άνθρωπο και τον μετατρέπουν σε σκλάβο του συστήματος.

Ρινόκερος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες, που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν ως σκλάβο του συστήματος.

Ρινόκερος

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες, που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν ως σκλάβο του συστήματος.

Κιβωτός

Πειραιώς 115

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.