Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο;

Ραντεβού στα open air θέατρα της Αθήνας μάς δίνουν πέντε παραστάσεις λίγο προτού ολοκληρώσουν τις επιτυχημένες περιοδείες τους.

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο;

Σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας ταιριάζει ανάμεσα στις παραστάσεις που περιοδεύουν στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας μετά την ολοκλήρωση της πανελλαδικής τους περιοδείας: από νέες αναγνώσεις κλασικού ρεπερτορίου και πειραματισμό πάνω στο αρχαίο δράμα μέχρι σκηνικές προσεγγίσεις πάνω σε εμβληματικές γυναικείες φιγούρες. Και αν θέλετε να απολαύσετε πρωτοκλασάτους θιάσους επί σκηνής, θα βγείτε κερδισμένοι και πάλι, καθώς πολλοί και σημαντικοί πρωταγωνιστές συμμετέχουν στις παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι ή συνεχίζουν την πορεία τους από την προηγούμενη σεζόν. Ενδεικτικά θα δούμε επί σκηνής τους Πέτρο Φιλιππίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Υρώ Μανέ, Νίκο Κουρή, Μάκη Παπαδημητρίου, Βίκυ Σταυροπούλου, Ζέτα Μακρυπούλια, Μυρτώ Αλικάκη, Έβελυν Ασουάντ, Τάκη Παπαματθαίου, Ηρώ Μπέζου, Αντίνοο Αλμπάνη.

#1 Η «Αντιγόνη» του Σάββα Στρούμπου

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 1

Είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου εργαστηρίου της ομάδας Σημείο Μηδέν των Έβελυν Ασουάντ, Έλλης Ιγγλίζ, Κωνσταντίνου Γώγουλου και Ανδρομάχης Φουντουλίδου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Εξελίχτηκε δε σε μια επιτυχημένη προσέγγιση του σοφόκλειου δράματος στο Θέατρο Άττις, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, για την οποία μάλιστα υπέγραψε μια νέα μετάφραση ο Δημήτρης Δημητριάδης. Η καλοκαιρινή περιοδεία της «Αντιγόνης», που ολοκληρώνεται στην Αθήνα, αποτελεί την πρώτη εξόρμηση της ομάδας σε ανοιχτά θέατρα. (5/9 Ηλιούπολη, 12/9 Χαλάνδρι)

#2 Κατά φαντασίαν Φιλιππίδη

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 2

Ένα ανσάμπλ γνωστών ηθοποιών (Μ. Αλικάκη, Τ. Παπαματθαίου, Λ. Μαλκότσης) πλαισιώνει τον Πέτρο Φιλιππίδη, που επωμίζεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Μολιέρου «Κατά φαντασίαν ασθενής». Στο τελευταίο έργο του, με πρωταγωνιστή τον φιλάργυρο και αρρωστοφοβικό Αργκάν, ο Γάλλος δραματουργός ξορκίζει τις φοβίες του ανθρώπου μέσα από το γέλιο, ενώ από τη σάτιρα του δεν ξεφεύγει ούτε η αιώνια μάχη των δύο φύλων. (30/8 Παπάγου, 6/9 Βύρωνας, 8/9 Κορυδαλλός, 11/9 Βριλήσσια)

#3 Ποιος είναι ο «Δον Ζουάν» του σήμερα;

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 3

Ο Θέμης Μουμουλίδης επανέρχεται στο κλασικό έργο του Μολιέρου, με μια έμπειρη όσο κι ετερόκλητη τριάδα να πρωταγωνιστεί αυτήν τη φορά: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Μακρυπούλια. Ο «Δον Ζουάν», ένα μείγμα κοινωνικής σάτιρας και μεταφυσικής ανησυχίας, δίνει στον σκηνοθέτη τη δυνατότητα να μιλήσει για τη διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας με την αποτίναξη κάθε συναισθηματικού, ηθικού, κοινωνικού, οικογενειακού και θρησκευτικού φραγμού. (30/8 Αχαρνές, 31/8 Κορυδαλλός, 2/9 Νέα Μάκρη, 3/9 Ελευσίνα, 9/9 Βριλήσσια, 10/9 Αιγάλεω, 11/9 Ηλιούπολη)

#4 Πενταγιώτισσα αλά Χατζηπαναγιώτης

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 4

Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» γράφτηκε από τον μέγα Μποστ το 1982. Τώρα ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στον ομώνυμο ρόλο, σε ένα έργο που έχει απ’ όλα – χιούμορ, συγκίνηση, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους. Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Μελέτη Ηλία, και Αργύρη Αγγέλου, κρατάει ζωντανό το ύφος του συγγραφέα, που θίγει με τη φαινομενική αλαφράδα του βαθιά ζητήματα των καιρών μας. (6/9 Αιγάλεω, 11/9 Αχαρνές, 12/9 Βεάκειο, 14/9 Κορυδαλλός)

#5 Υρώ όπως «Ρένα»

Τι θα δούμε στα ανοιχτά θέατρα το Σεπτέμβριο; - εικόνα 5

Η Σμυρνιά ιερόδουλη, ηρωίδα του ομώνυμου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ, είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς ρόλους της καριέρας της, όπως έχει δηλώσει η Υρώ Μανέ. Μέσα από τις αφηγήσεις της Ρένας (η Νικαίτη Κοντούρη έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία) ξετυλίγονται τόσο η θυελλώδης ζωή της όσο και η σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, συνοδεία live μουσικής επί σκηνής. (12/9 Πετρούπολη, 15/9 Αχαρνές, 16/9 Βριλήσσια, 18/9 Κορυδαλλός, 19/9 Χαλάνδρι)

Περισσότερες πληροφορίες

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Ρένα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τη ζωή της ιερόδουλης Ρένας, το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Αύγουστου Κορτώ.

Μαρία Πενταγιώτισσα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Η θρυλική Μαρία Δασκαλόπουλου ζωντανεύει μέσα από τη χαρακτηριστική παρωδία ηθών του Μποστ, γραμμένη σε 15σύλλαβο στίχο και βασισμένη σε ένα από τα γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Το τελευταίο έργο του Γάλλου δραματουργού, με πρωταγωνιστή τον υποχόνδριο, φιλάργυρο και αρρωστοφοβικό Αργκάν, αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή, καθώς προσπαθεί να ξορκίσει τους φόβους και τις αμφιβολίες του ανθρώπου μέσα από το γέλιο.

Δον Ζουάν

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η παράσταση αποπειράται να αποκαλύψει τις λιγότερο προφανείς φιλοσοφικές πτυχές ενός μύθου, όπως τον αποτύπωσε η πένα του Μολιέρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.