Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα;

Η Κάθριν Χάντερ αναμετριέται με το αρχαίο δράμα στη σκηνή της Επιδαύρου κι ερμηνεύει τον «Προμηθέα Δεσμώτη».

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα;

Ο απείθαρχος Τιτάνας τιμωρείται από τους θεούς και την ίδια στιγμή που επιβάλλεται με τη δύναμη ταυτίζεται και με τον αδύναμο. Μια μικρόσωμη ηθοποιό με διεθνή καριέρα επέλεξε ο Σταύρος Σ. Τσακίρης να ερμηνεύσει τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Η Κάθριν Χάντερ αναμετριέται με το αρχαίο δράμα στη σκηνή της Επιδαύρου (9-10/8) κι ερμηνεύει τον αρχετυπικό ήρωα πλαισιωμένη από τους Νικήτα Τσακίρογλου, Δημήτρη Πιατά, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη κ.ά.

Η πίστη στις μεγάλες ιδέες

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 1

Οι άνθρωποι με ηρωική άποψη για τη ζωή τολμάνε, οποιοδήποτε κι αν είναι το τίμημα των πράξεών τους, αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στον παραλογισμό της εξουσίας και γι’ αυτό τιμωρούνται. Αυτή είναι και η ουσία του μύθου που συμπυκνώνεται στο επιμύθιο της τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου: «βία και τρόμος κι αδικία η εξουσία».

Αρχετυπική μορφή κατά της τυραννίας, ο Προμηθέας είναι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ξεκάθαρα τα «θέλω» του απέναντι στη θεϊκή δύναμη, επιζητώντας το αδύνατο με όποιο κόστος και θέτοντας θέματα επίκαιρα και διαχρονικά. Η ιστορία του κρύβει μέσα της παιχνίδια συνείδησης, ενοχές, νόμους και θεϊκές επιθυμίες και μας κάνει να αναρωτηθούμε πάνω σε τι ακριβώς φτιάξαμε κι εξακολουθούμε να στηρίζουμε τον πολιτισμό μας.

Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Σ. Τσακίρης, με την Κάθριν Χάντερ στον επώνυμο ρόλο, έχει στόχο να αναδείξει το φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο της τραγωδίας. Η ιστορία μοιάζει με εφιάλτη, στον οποίο μπλέκονται, εκτός από τον Προμηθέα, οι παρηγορητικές Ωκεανίδες και η –κυνηγημένη από τη θεά Ήρα– Ιώ.

Η υπόθεση

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 2

Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο πατέρας των θεών τον τιμωρεί με αμείλικτο τρόπο. Τον αλυσοδένει σε ένα βράχο στον Καύκασο και δίνει εντολή κάθε πρωί ένα όρνιο να τρώει το συκώτι του, όμως, επειδή εκείνος είναι αθάνατος, τα σπλάχνα του κάθε βράδυ γιατρεύονται.

Οι Ωκεανίδες θρηνούν για το μαρτύριο του Προμηθέα κι εκείνος τους διηγείται πως, αντιδρώντας στο σχέδιο του Δία να τιμωρήσει τους ανθρώπους, τους έκανε δώρο τη φωτιά, τους δίδαξε γραφή, αρχιτεκτονική, μαθηματικά, ιατρική, ναυσιπλοΐα κ.ά. και δεν θα σταματά να καταφέρεται κατά της εξουσίας. Εκεί στην άκρη του κόσμου φτάνει και η τιμωρημένη από την Ήρα, περιπλανώμενη Ιώ, με τον Προμηθέα να προφητεύει το μέλλον της, καθώς συνδέεται και με τη δική του μοίρα: κάποιος απόγονός της θα τον απελευθερώσει ύστερα από πολλά χρόνια.

Η παράσταση

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 3

Πριν από πέντε χρόνια στην ομώνυμη παράσταση του Έκτορα Λυγίζου η Στεφανία Γουλιώτη μοιράστηκε με τον ίδιο τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εικονοποιώντας τη θηλυκή πλευρά του Τιτάνα, παρότι αυτό δεν είναι σύνηθες στο ελληνικό θέατρο. Τώρα, στην παράσταση του Σταύρου Σ. Τσακίρη, τον ομώνυμο ρόλο αναλαμβάνει εξολοκλήρου η σπουδαία Κάθριν Χάντερ. Για τον σκηνοθέτη «μόνο ένας Προμηθέας εξορισμένος στην ερημιά των μεγαλουπόλεων, μόνο ένας αποσυνάγωγος των σημερινών κοινωνιών μπορεί να μας συγκινήσει, περιμένοντας και αναζητώντας τη δική μας λύτρωση από το παράλογο της ύπαρξης».

Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σκηνικό-παγωμένο τοπίο, με έναν κόκκινο στύλο, πάνω στον οποίο είναι δεμένος ο Προμηθέας, να δεσπόζει. Ένας 18μελής θίασος, με προεξάρχοντα τον αφηγητή/Νικήτα Τσακίρογλου, ζωντανεύει τα πάθη του ήρωα, με την ελπίδα να κρατήσει ζωντανό το μύθο του υπό τους ήχους μουσικών από τον Καύκασο, την Ελλάδα αλλά και την Ανατολή. Τον ρόλο του Ήφαιστου κρατά ο Δημήτρης Πιατάς, που ερμηνεύει για πρώτη φορά έναν τραγικό ρόλο, η Πέγκυ Τρικαλιώτη υποδύεται την Ιώ, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης τον ρόλο του Κράτους και ο Γεράσιμος Γεννατάς τον ρόλο του Ωκεανού. Η παράσταση κλείνει τα φετινά Επιδαύρια (9-10/8) και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας.

Ποια είναι η Κάθριν Χάντερ

Τι θα λέγατε για μια θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα; - εικόνα 4
Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Κατερίνα Χατζηπατέρα, γνωστή στο κοινό ως Κάθριν Χάντερ, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Αμερική, έχει μια δίδυμη αδερφή και όταν ήταν 2 ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Μετά τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) ασχολήθηκε με την τζαζ και το χορό. Έχει στο ενεργητικό της πολλές θεατρικές παραστάσεις σε σπουδαίες σκηνές (Globe Theatre, Theatre de Complicite, Royal Shakespeare Company, Young Vic) καθώς και κορυφαία βρετανικά βραβεία (Ολιβιέ, Σαίξπηρ).

Είναι η πρώτη Βρετανίδα ηθοποιός που ερμήνευσε επαγγελματικά τον «Βασιλιά Ληρ» και μέσα στα χρόνια επωμίστηκε κι άλλους αντρικούς ρόλους. Στην Αθήνα την απολαύσαμε ζωντανά στο «Kafka’s Monkey» (2009) και στην «Κοιλάδα των εκπλήξεων» του Πίτερ Μπρουκ (2014). Το ευρύ κοινό, τέλος, την απόλαυσε στον ρόλο της Αραμπέλα Φιγκ στην πέμπτη ταινία του Χάρι Πότερ «Το Τάγμα του Φοίνικα» (2007) καθώς και στο «Όλα ή τίποτα» του Μάικ Λι.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση που ορθώνεται μπροστά στην εξουσία για να απαιτήσει πρόοδο και γνώση, με την ελληνικής καταγωγής Κάθριν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.