Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο

«Ηλέκτρα/Ορέστης» και «Φαίδρα» από τους Ίβο Βαν Χόβε και Έφη Θεοδώρου έρχονται στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο

«Ηλέκτρα/Ορέστης» και «Φαίδρα» από τους Ίβο Βαν Χόβε και Έφη Θεοδώρου έρχονται στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

«Ηλέκτρα/Ορέστης»

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο - εικόνα 1

Αγαπημένος του ελληνικού κοινού, ο έμπειρος Ίβο βαν Χόβε επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αλλά και την πρώτη του συνεργασία με τη θρυλική Comédie Française, με το δίπτυχο «Ηλέκτρα/Ορέστης», το οποίο στηρίζεται στα δύο έργα του Ευριπίδη. Άψογη χρήση της τεχνολογίας, αγάπη για το κείμενο και μεθοδική καθοδήγηση των ηθοποιών χαρακτηρίζουν το θέατρο του Βέλγου σκηνοθέτη, αυτό όμως που καθήλωσε τους θεατές της συγκεκριμένης παράστασης όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι ήταν η σκηνική ωμότητα και η καίρια απογύμνωση του μύθου, από τον οποίο έμεινε να κυριαρχεί η δίψα για εκδίκηση που κινεί τα δύο αδέρφια. Μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει πεδίο μάχης, γεμάτο χώμα, λάσπη και αίμα, ο Χόβε συνθέτει μια σκηνική τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών, προτάσσοντας ως βασικό διακύβευα το ζήτημα της βίας. (Στις 26-27/7)

«Φαίδρα»

Kλασικά έργα με απρόσμενες προεκτάσεις στην Επίδαυρο - εικόνα 2

Ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή της μετάφρασης σε ελεύθερο στίχο της «Φαίδρας» του Ρακίνα επανέρχεται με μια νέα μεταφραστική εκδοχή, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου, ενώ επιτρέπει μια νέα δραματουργική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Έφη Θεοδώρου με πρωταγωνιστές τους: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Γιάννο Περλέγκα (Θησέας), Γιάννη Παπαδόπουλο (Ιππόλυτος), Γιωργή Τσαμπουράκη (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία) και Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη). Η κλασική τραγωδία του γαλλικού 17ου αιώνα είναι επηρεασμένη ως προς την εκφραστική της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται τη θεματική της από τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τη «Φαίδρα» του Σενέκα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η παράσταση ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, πολύ κοντά στην Τροιζήνα όπου διαδραματίζεται το έργο του Ρακίνα. (Στις 26-27/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Ηλέκτρα / Ορέστης

  • Σκηνική Σύνθεση

Στηριζόμενος στις αντίστοιχες τραγωδίες του Ευριπίδη, ο Βέλγος σκηνοθέτης στήνει ένα σκηνικό-πεδίο μάχης για να συνθέσει μια μεγαλειώδη σκηνική τοιχογραφία της οικογένειας των Ατρειδών

Φαίδρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αρχαίος ελληνικός μύθος, τον οποίο έχει αποτυπώσει ο Ευριπίδης στον «Ιππόλυτο», περνά στη γαλλική Αναγέννηση και ο Ρακίνας καταπιάνεται με τον παράφορο έρωτα της Φαίδρας για το γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".