Η μικρή μας πόλη

2,5

Αυτό το γλυκόπικρο έργο για την ομορφιά της ζωής είναι μια ωραία επιλογή, ειδικά ως παράσταση που εγκαινιάζει μια μόνιμη θερινή σκηνή στην καρδιά της πόλης. Η σκηνοθετική αντιμετώπιση, ωστόσο, αφαιρεί πόντους από τη δυναμική του.

Η μικρή μας πόλη

Αυτό το γλυκόπικρο έργο για την ομορφιά της ζωής είναι μια ωραία επιλογή, ειδικά ως παράσταση που εγκαινιάζει μια μόνιμη θερινή σκηνή στην καρδιά της πόλης. Η σκηνοθετική αντιμετώπιση, ωστόσο, αφαιρεί πόντους από τη δυναμική του.

Η μικρή μας πόλη - εικόνα 1

Το έργο που υπέγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας το 1938 είναι απλό αλλά καίριο στη σύλληψη και την κατασκευή του. Βλέπουμε στις τρεις πράξεις του ισάριθμα στιγμιότυπα από τη ζωή μιας τυπικής –αν και επινοημένης– αμερικανικής πόλης, το 1901, το 1904 και το 1913. Το έργο δεν ασχολείται με σπουδαία γεγονότα ή ιδιαίτερους χαρακτήρες. Επίκεντρό του είναι οι απολύτως καθημερινοί κάτοικοι αυτής της ήσυχης πόλης και ιδιαίτερα δύο οικογένειες, αυτές του γιατρού και του εκδότη. Ενδιάμεσος μεταξύ σκηνής και πλατείας είναι ένας αφηγητής που δίνει στους θεατές διάφορες πληροφορίες και ενίοτε αναλαμβάνει βοηθητικούς ρόλους στη δράση.

Η ουσία του έργου βρίσκεται στο ότι μέσα από την απλούστατη υπόθεσή του μιλάει για την ίδια τη ζωή και τον κύκλο της: καθημερινότητα-έρωτας-θάνατος. Στον τελευταίο, δε, αφιερώνει μια συγκινητικότατη τρίτη πράξη –αξίζει να ανακαλύψετε τι κρύβει το συγγραφικό εύρημα– που επισημαίνει την τάση να μην εκτιμούμε τις μικρές, ασήμαντες στιγμές της ζωής, παρά μόνο όταν είναι πια αργά. Σε δεύτερο επίπεδο, που είναι αυτό που το απογειώνει, το έργο αποτελεί ένα ωραίο μεταθεατρικό σχόλιο, καθώς έχει γραφτεί με τη σαφή οδηγία να παιχτεί πάνω σε μια άδεια σκηνή, χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά και κοστούμια, ως πρόβα ενός θιάσου και όχι σαν μία τελειωμένη παράσταση. Μάλιστα, ο αφηγητής είναι ο διευθυντής σκηνής αυτού του θιάσου.

Η μικρή μας πόλη - εικόνα 2

Ο Γιάννης Κακλέας επέλεξε να παραλείψει αυτή την παράμετρο κι έτσι η «Μικρή μας πόλη» ανέβηκε με την επιθυμία δημιουργίας ρεαλιστικής ψευδαίσθησης (ωραία η δουλειά του Νίκου Χαρλαύτη στα κοστούμια, επαρκής αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο αυτή του Μανόλη Παντελιδάκη στα σκηνικά) και καμία ένδειξη ότι η παράσταση αποτελεί «θέατρο μέσα στο θέατρο»· ο ρόλος του αφηγητή, τον οποίο υποδύεται με άνεση ο Χρήστος Φερεντίνος, κρατήθηκε όχι για να καθοδηγεί το θίασο, αλλά κυρίως για να απευθύνεται στους θεατές. Ίσως ο Κακλέας θεώρησε ότι έτσι εξυπηρετεί καλύτερα τους σκοπούς ενός «χαλαρού, θερινού» θεάματος, όμως η απόφασή του στοιχίζει στην παράσταση, καθώς αφήνει το έργο γυμνό μόνο με την υπόθεση, η οποία παραείναι απλή για να κρατήσει το ενδιαφέρον. Μπορεί το μήνυμα του έργου να είναι ουσιώδες, μπορεί να διαθέτει γλύκα, συγκίνηση και αλήθειες, όμως ούτε οι χαρακτήρες ούτε η δράση προσφέρουν ιδιαίτερα στηρίγματα.

Από εκεί και πέρα, η παράσταση ποντάρει στο γλυκόπικρο συναίσθημα του έργου, όχι όμως χωρίς να καταπίνεται από αυτό. Το διαρκές μουσικό χαλί (Ευανθία Ρεμπούτσικα) υποβάλλει συναισθήματα και συγκίνηση, φέρνει όμως και μια νωχελικότητα στη σκηνή, η οποία εντείνεται από τις γλυκές ερμηνείες που κάνουν τους απλούς χαρακτήρες ακόμη πιο μονοδιάστατους· ενδεικτικοί οι ανήλικοι χαρακτήρες, που αποδίδονται από τους ηθοποιούς εντελώς «παιδικά», και οι σχηματικές ερμηνείες της Ιφιγένειας Αστεριάδη και της Φαίης Κοκκινοπούλου. Αντιθέτως, οι Δημήτρης Δεγαΐτης και Γιώργος Γιαννούτσος εμφανίζονται φυσικότεροι, όπως και η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

ΛΑΜΠΕΤΗ - ΤΑΡΑΤΣΑ Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, Αμπελόκηποι, 2106435706. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μικρή μας πόλη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, η καθημερινή ζωή μιας πόλης αλλά και ο κύκλος της ζωής είναι τα θέματα που πραγματεύεται αυτό το κλασικό έργο του 1938.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.