«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς

Η Γαλλοβιετναμέζα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν υπόσχεται να μας μαγέψει με τη «Σαϊγκόν», μια παράσταση για την ιστορία του Βιετνάμ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς

Η Γαλλοβιετναμέζα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν υπόσχεται να μας μαγέψει με τη «Σαϊγκόν», μια παράσταση για την ιστορία του Βιετνάμ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα (Πειραιώς 260, 28-29/6).

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς - εικόνα 1

«Δεν μπορούμε να πούμε το όνομά της χωρίς να δακρύσουμε», έχει δηλώσει η τριανταοχτάχρονη σκηνοθέτις που θα μας συστηθεί σε λίγες ημέρες, αναφερόμενη στη μυθική πόλη και πρώην πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ Σαϊγκόν. Κόρη Βιετναμέζας μετανάστριας στη Γαλλία, αποτίνει στη χώρα της φόρο τιμής με μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αβινιόν το 2017. Στηριζόμενη σε ντοκουμέντα και μαρτυρίες των γονιών και των συμπατριωτών της, δημιούργησε μια μουσική, πολυφωνική παράσταση που διαδραματίζεται μεταξύ 1956 και 1996 σε ένα βιετναμέζικο εστιατόριο που μοιάζει εγκλωβισμένο σε έναν μεταιχμιακό χωροχρόνο. Οι χρονολογίες αποτελούν ορόσημα για την Ιστορία της χώρας, αφού το 1956 οι Γάλλοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το Βιετνάμ –κάποιοι από αυτούς παίρνοντας μαζί τους τις Βιετναμέζες ερωμένες τους, όπως συνέβη με τους γονείς της Ενγκιγέν–, ενώ μόλις το 1996 άρθηκε το αμερικανικό εμπάργκο κι επιτράπηκε στους πρόσφυγες και τους πολιτικούς εξόριστους να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στη χώρα τους.

«Σαϊγκόν»: Ένα παραμύθι πόνου κι ελπίδας στην Πειραιώς - εικόνα 2

Προσωπικές ιστορίες αγάπης, πόνου κι ελπίδας μπλέκουν σε ένα κουβάρι που ξετυλίγουν οι έντεκα γαλλικής, βιετναμέζικης και μεικτής καταγωγής ηθοποιοί, συνθέτοντας ένα εύγλωττο δραματουργικό μωσαϊκό όπου ο πόθος της ανεξαρτησίας, η προσφυγιά, ο πόλεμος, η νοσταλγία της πατρίδας είναι οι αθέατοι συμπρωταγωνιστές τους. Εκμεταλλευόμενη το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της γαλλο-βιετναμέζικης προφοράς, η σκηνοθέτις παραδίδει μια συγκινητική, πολυφωνική παράσταση, που αναμετράται με τα τραύματα που αφήνει η Ιστορία στις μνήμες και τις ψυχές των ανθρώπων.

Η Καρολίν Ενγκιγέν σπούδασε κοινωνιολογία, παραστατικές τέχνες και σκηνοθεσία. Το 2009 ίδρυσε την ομάδα Les Hommes Approximatifs, με την οποία ανέβασαν κλασικά κείμενα, αλλά κυρίως επικεντρώθηκαν στη δημιουργία δικών τους έργων, με έμφαση στις αθέατες πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας. Επίσης μετράει συνεργασίες με σπουδαίους θεατρικούς οργανισμούς και συγγραφείς, όπως το Odéon και ο Ζοέλ Πομερά.

Περισσότερες πληροφορίες

Σαϊγκόν

  • Performance
  • Διάρκεια: 155 '

Διθυραμβικές κριτικές απέσπασε η πολυφωνική παράσταση της Γαλλοβιετναμέζας δημιουργού στο Φεστιβάλ Αβινιόν, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι. Κόρη και η ίδια μετανάστριας, δημιουργεί μια συγκινητική περφόρμανς με αντρικές και γυναικείες φωνές που φέρουν μέσα τους τα τραύματα της Ιστορίας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.