Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία

Η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα σκιαγραφείται με μοναδικό τρόπο μέσα από τα έργα της σύγχρονης ισπανικής δραματουργίας, δύο εκ των οποίων θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260.

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία

Υπάρχει κάτι βαθύτερα αποκαλυπτικό για την ελληνική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, εντυπωμένο στη σύγχρονη ισπανική δραματουργία που τραβάει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς σκηνοθετών αλλά και του κοινού. Δεν θα μπορούσαν, επομένως, να λείπουν από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών τα ισπανικά έργα.

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία - εικόνα 1
Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε στιγμιότυπα πρόβας

Η Έλενα Καρακούλη έρχεται αντιμέτωπη με τη βαριά ατμόσφαιρα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης Εβραίων κοντά στην Πράγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από το «Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)» του πολυβραβευμένου ισπανού δραματουργού Χουάν Μαγιόρκα. Το έργο αναφέρεται στο πραγματικό ιστορικό γεγονός της επίσκεψης εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού στο στρατόπεδο Τερεζίν προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, θορυβημένοι από τις φήμες που κυκλοφορούσαν. Έτσι, στήνεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων από τη ναζιστική κυβέρνηση του Βερολίνου που επιβάλλει τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η σκηνοθέτις μέσα από το «Himmelweg», που αποτελεί άμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα αλλά με ξεκάθαρες νύξεις στο σήμερα, σχολιάζει την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί και να υποκύπτει σε ό, τι του φαίνεται κανονικό, ακόμα κι αν αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού εξαπάτησης. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Ψαρράς, Δημήτρης Παπανικολάου, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ανδρέου, Έλλη Παπανικολάου, Μελισσάνθη Ρεγκούκου. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της παράστασης υπογράφει η Violet Louise.

Στις 7 Ιουνίου ακολουθεί συζήτηση μετά την παράσταση με τον συγγραφέα και τη μεταφράστρια του έργου.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 7 έως 10 Ιουνίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Οι σκηνοθέτες της νέας γενιάς φλερτάρουν με Ισπανία - εικόνα 2

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανεβάζει το έργο του Εστέβα Σολέρ «Κόντρα στην ελευθερία», σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, εστιάζοντας στη μοναξιά και την αίσθηση ενός νέου τεχνολογικού κόσμου που μας κατακλύζει. Το ανατρεπτικό κείμενο του Καταλανού δραματουργού, που παραπέμπει σε ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου, αποτελείται από επτά μονόπρακτα και αναφέρεται σε σύγχρονα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η «διαστροφή» της ανάγνωσης βιβλίων, η κρίση στον γάμο, η «ζωή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παιδοφιλία και η κοινωνικοοικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Πρωταγωνιστούν οι Κάτια Γέρου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Νίκας, Σεραφείμ Ράδης, Σύρμω Κεκέ.

iΠειραιώς 260 | Χώρος E’ | 2 έως 5 Ιουλίου | Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, www.greekfestival.gr, www.ticketmaster.gr |

Περισσότερες πληροφορίες

Κόντρα στην ελευθερία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το ανατρεπτικό έργο του Καταλανού συγγραφέα, που παραπέμπει σε ένα σύγχρονο θέατρο του παραλόγου, ανεβαίνει σε μια παράσταση που εστιάζει στη μοναξιά.

Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό)

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Ένα συγκλονιστικό παιχνίδι ψευδών εντυπώσεων στήνεται από τη ναζιστική κυβέρνηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν το 1944, κατά την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού. Η παράσταση σχολιάζει, με βάση ένα πραγματικό γεγονός, την τάση του ανθρώπου να εθελοτυφλεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.