Βερόνικα Αργέντζη: «Η ήρεμη κοινωνία ισούται με την ευημερία»

Την Βερόνικα Αργέντζη την συναντάμε στην Ελένη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο Μπάγκειον και μας μιλάει για την παράσταση, την αποχή αρκετών χρόνων από το θέατρο (επαγγελματικά), τα πλάνα της για τους μήνες που έρχονται και για το θέατρο του σήμερα.

Βερόνικα Αργέντζη: «Η ήρεμη κοινωνία ισούται με την ευημερία»

Την Βερόνικα Αργέντζη την συναντάμε στην Ελένη του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο Μπάγκειον και μας μιλάει για την παράσταση, την αποχή αρκετών χρόνων από το θέατρο (επαγγελματικά), τα πλάνα της για τους μήνες που έρχονται και για το θέατρο του σήμερα.

Πώς αισθάνεσαι που επανασυνδέεσαι ξανά επαγγελματικά με το θέατρο;
Ο άνθρωπος εξελίσσεται και επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. Αυτό απαιτεί χρόνο και άσκηση ενώ μπορεί να συμβαίνει επαγγελματικά και μη. Θα φέρω για παράδειγμα ένα μάγειρα. Ένας μάγειρας εγκαταλείποντας τον επαγγελματικό στίβο δεν πάυει να μαγειρεύει όμορφα επειδή δεν αμοίβεται. Το 2000 είχα έντονα την επιθυμία να παρατηρήσω και να αφουγκραστώ τον εαυτό μου για το τι πραγματικά μου δίνει ευτυχία και όχι επιτυχία. Παράλληλα ακονίζοντας δικές μου δεξιότητες και αναπτύσσοντας τες γεννήθηκε μια καινούρια δική μου δυναμική που αφορούσε την επαφή με τα παιδιά και το θέατρο μαζί με αυτά. Ανακάλυψα ότι δίνοντας στα παιδιά, γίνομαι χαρούμενη γιατί μέσα από την προσωπική τους εξέλιξη καταθέτεις ένα έργο προς την κοινωνία.

Πού στοχεύει η σκηνοθετική προσέγγιση του Δήμου Αβδελιώδη;
Όσοι έχουν ξανα-συναντηθεί με τη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη έχουν σίγουρα παρατηρήσει ότι έχει μία χαρακτηριστική προσέγγιση. Αυτή είναι και η προσέγγιση που επικρατεί και στην Ελένη του Γιάννη Ρίτσου. Ο σκηνοθέτης έχει το δικό του τρόπο διδασκαλίας ο οποίος αφορά στην εκφορά του λόγου, υπηρετώντας έτσι στο ακέραιο τις έννοιες και τα αισθήματα του δημιουργού.

Βερόνικα Αργέντζη: «Η ήρεμη κοινωνία ισούται με την ευημερία» - εικόνα 1

Ποιος είναι ο ρόλος του ηθοποιού στο έργο;
Ο ηθοποιός λειτουργεί ως "εργαλείο", υπηρετώντας στο ακέραιο την ματιά του σκηνοθέτη, ενώ ο θεατής εικονοποιεί και εισπράττει το νόημα με αυτό που του δίνει ο λόγος του ποιητή. Το ποίημα είναι μία ελαιγία στη ματαιότητα και τη ματαιοδοξία, αποδομόντας κάθε τι πρόσκαιρο σε σχέση με τη φήμη, τη δόξα, τα κοσμήματα και την ομορφιά. Επομένως, εγώ η ίδια δεν υποδύομαι την Ελένη. Αν υποδυθούμε την ματαιοδοξία,ματαιώνουμε το ίδιο το κείμενο. Συνεργάζομαι με τον Δήμο Αβδελιώδη από το 2017 αρμονικά και με κοινή ματιά.

Βερόνικα Αργέντζη: «Η ήρεμη κοινωνία ισούται με την ευημερία» - εικόνα 2

Τι πιστεύεις για τον σημερινό θεατρικό χώρο;
Μέσα σε μία κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτική, οι άνθρωποι επιθυμούν να δημιουργήσουν. Αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι, καθώς η τέχνη λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Οι νέοι λειτουργούν μέσα σε δικές τους παραγωγές, δεν έχουν τα περιθώρια να απορροφηθούν πλήρως, και γι αυτό παράγουν μόνοι τους το έργο τους. Είναι ασκημένοι σε πολλά επίπεδα και λιγότερο ματαιόδοξοι. Είναι ήρεμοι, μάχιμοι και σέβονται ο ένας τον άλλον. Κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Τι περιμένουμε από εσένα για το καλοκαίρι-φθινόπωρο;
Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι η Ελένη θα ταξιδέψει στο εξωτερικό το φθινόπωρο αρχίζοντας από την Γερμανία με πρώτη στάση σε θέατρο του Βερολίνου, καθώς και σε πανεπιστήμια στην υπόλοιπη χώρα. Η παράσταση δεν απευθύνεται μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς με τις δυνατότητες του videowall και τους υπότιτλους επιδιώκουμε να δείξουμε τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα είμαστε στην υλοποίηση της ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη «Το Σατυρικό Δράμα των Αθηνών» και περιμένουμε να ολοκληρωθεί.

i «Ελένη» μέχρι 9/6 στο Μπάγκειον Ξενοδοχείο

Περισσότερες πληροφορίες

Ελένη

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 60 '

Ο ποιητής μιλά, καθαρά ρεαλιστικά, για τη ριζική αλλαγή της πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση της νέας ταυτότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τι θα δούμε στη φετινή γιορτή του καλοκαιριού

Στην Πειραιώς 260, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους, θεατρικούς και μη, δίνουμε το καθιερωμένο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Αθηνών. Εμείς χαρτογραφήσαμε το θεατρικό και χορευτικό του πρόγραμμα και σας δίνουμε μια πρώτη γεύση.

34 θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα

Ο Μάιος έρχεται με δώρα και μάλιστα θεατρικά. Συγκεντρώσαμε τις πρεμιέρες που έρχονται και οι επιλογές είναι πολλές. Στο κλείσιμο μιας σεζόν με πολλές sold out παραγωγές, φροντίστε να κλείσετε άμεσα τα εισιτήριά σας, αλλά και ένα UberTaxi μέσω της υπηρεσίας προκράτησης Uber Reserve, ώστε να παραμείνετε πιστοί στο ραντεβού σας με την 6η τέχνη.