Ένα συγκινητικό απολογισμό έκανε ο Στάθης Λιβαθινός με τη λήξη της θητείας του στο Εθνικό

«Αν η πολιτεία δεν θέλει να συνεχίσω θα πάω σπίτι μου γιατί έχω πολλά όνειρα να πραγματοποιήσω. Αν πάλι θελήσει να συνεχίσω θα το θεωρήσω ύψιστη τιμή να υπηρετήσω το Εθνικό Θέατρο». Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο απολογισμός της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ένα συγκινητικό απολογισμό έκανε ο Στάθης Λιβαθινός με τη λήξη της θητείας του στο Εθνικό

«Αν η πολιτεία δεν θέλει να συνεχίσω θα πάω σπίτι μου γιατί έχω πολλά όνειρα να πραγματοποιήσω. Αν πάλι θελήσει να συνεχίσω θα το θεωρήσω ύψιστη τιμή να υπηρετήσω το Εθνικό Θέατρο». Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο απολογισμός της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Η μαγεία, η ποίηση, η συνεργασία, η επιτυχία, το όνειρο, το στοίχημα ήταν λέξεις που ακούστηκαν πάνω από μια φορά στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη 29/5 το Εθνικό Θέατρο με αφορμή τη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή Στάθη Λιβαθινού. Όλη η ομάδα των συνεργατών που τον στήριξε τέσσερα χρόνια, η Σοφία Βγενοπούλου, ο Στρατής Πανούργιος, ο Στάθης Γράψας, ο Ηλίας Κουνέλας, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης, ο Τάσος Πυργέλης κ.ά. φανεροί και αφανείς ήρωες ήταν σύσσωμοι εκεί, για να θυμηθούν και να μας ξανά θυμίσουν όλα τα στοιχήματα που έθεσαν μαζί για ένα Εθνικό που όπως είπε ο Στάθης Λιβαθινός «δεν σκέφτεται μόνο τα έσοδα αλλά πώς θα παρασύρει το κοινό και πώς θα αναδείξει νέους δημιουργούς, νέες προτάσεις».

Τη θέση αυτή τη στηρίζει με τις τέσσερις καλοκαιρινές παραγωγές. Τις «Ικέτιδες» σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (5, 6/7 Επίδαυρος) και μια ιδιαίτερη προσέγγιση της «Ορέστειας» του Αισχύλου από τρεις νέες σκηνοθέτιδες. Η Ιώ Βουλγαράκη θα σκηνοθετήσει τον «Αγαμένωνα», η Λίλλυ Μελεμέ τις «Χοηφόρες» και η Γεωργία Μαυραγάνη τις « Ευμενίδες». Οι παραστάσεις της«Ορέστειας» θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα αλλά όλες μαζί θα παιχτούν μόνο στην Επίδαυρο μέσα σ’ ένα τετράωρο (28, 29/6).

Ένα συγκινητικό απολογισμό έκανε ο Στάθης Λιβαθινός με τη λήξη της θητείας του στο Εθνικό - εικόνα 1
«Ικέτιδες

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν

Η απόφαση να δοθεί η συνέντευξη τύπου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχε έναν έντονο συμβολισμό που συνδέεται με τα μεγάλα στοιχήματα που έθεσε εξ αρχής ο καλλιτεχνικός διευθυντής για την εκπαίδευση. Αιχμή του προγράμματος που πρότεινε ήταν η εκπαίδευση και είναι γεγονός πως σε δύο χρόνια θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι σκηνοθέτες της Σχολής Σκηνοθεσίας. Στο οικονομικό κομμάτι το Εθνικό δεν έχει χρέη. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, παραμένει ένας υγιής οικονομικά οργανισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η διαχείριση των δημόσιων πόρων έγινε με μέτρο και από το 2016:

· Το Εθνικό Θέατρο εμφανίζει προϋπολογισμούς με πλεονάσματα, ενώ παράλληλα μειώθηκε το κόστος των θεατρικών παραγωγών περισσότερο από 1.200.000€. Το Εθνικό Θέατρο έχει δεχθεί χορηγίες – δωρεές αξίας μεγαλύτερης από 1.200.000€.

· Οι έκτακτες επιχορηγήσεις της Ελληνικής Πολιτείας, όχι μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν ή προς αντίστοιχους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, διοχετεύθηκαν είτε για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για την υπογραφή και εκτέλεση της ΣΣΕ με το ΣΕΗ, είτε αποκλειστικά και μόνο σε καλλιτεχνικούς σκοπούς που υποδείχθηκαν από την εποπτεύουσα Αρχή.

Ένα συγκινητικό απολογισμό έκανε ο Στάθης Λιβαθινός με τη λήξη της θητείας του στο Εθνικό - εικόνα 2
«Ευμένιδες»

Θα ανανεωθεί η θητεία του Στάθη Λιβαθινού;

Όπως αποκάλυψε ο Στάθης Λιβαθινός μόλις την προηγούμενη μέρα η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του πρότεινε να παραταθεί η θητεία του πέρα από τις 30/8 κι εκείνος δεν δέχτηκε εφόσον δεν μιλάμε για ανανέωση της θητείας του. Μάλιστα του είπε πως δεν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Άλλωστε είναι τέτοιες οι πολιτικές εξελίξεις που θολώνουν ακόμα πιο πολύ το τοπίο.

Δυστυχώς η ανάγκη μιας εθνικής πολιτιστικής πολιτικής παραμένει εδώ και χρόνια το κυρίαρχο διακύβευμα που ποτέ δεν ολοκληρώνεται στην ώρα του. Κατά τη γνώμη μας η πιο σημαντική ανακοίνωση του Στάθη Λιβαθινού, ο οποίος έχει πανέτοιμο το πρόγραμμα της επόμενης θεατρικής σεζόν, είναι η πρόθεση του να κάνει το Εθνικό ένα θέατρο ρεπερτορίου γεγονός που θα επιτρέπει σε κάποιες επιτυχημένες παραστάσεις να συνεχίσουν να παρουσιάζονται.

Τι πιο αναγκαίο ιδιαίτερα αυτή την εποχή που η ανυπαρξία κουλτούρας συνεργασίας σε διάφορους τομείς της χώρας δεν ευνοεί συναινέσεις για την προώθηση ενός οράματος. Ο Στάθης Λιβαθινός ποτέ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό για δημιουργία και για ωραίες συνεργασίες από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου σε μια δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο.

Διαβάστε αναλυτικά τον απολογισμό

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.