Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών;

Στην τέταρτή του χρονιά φέτος, το φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αποφασίζει να επικεντρωθεί στην Αθήνα. Έξι παραστάσεις μας καλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την πόλη μας.

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών;

Στην τέταρτή του χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αποφασίζει να επικεντρωθεί στην Αθήνα. Από τις 22/5 έως τις 2/6, στο υπόγειο του Rex αλλά κι έξω από αυτό, έξι παραστάσεις μας καλούν να (ξανα)ανακαλύψουμε την πόλη μας.

Από το 2016, όταν επαναλειτούργησε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού με απόφαση του Στάθη Λιβαθινού, που όρισε ως υπεύθυνους τον Ανέστη Αζά και τον Πρόδρομο Τσινικόρη, κάθε σεζόν κλείνει –τουλάχιστον όσον αφορά την Πειραματική– με μια γιορτή δημιουργίας αφιερωμένη στις ανήσυχες καλλιτεχνικές φωνές της χώρας. «Είναι ένα φεστιβάλ που αγαπάμε πολύ και θέλαμε εξαρχής να το αφιερώσουμε στους νέους δημιουργούς», μας είπε ο Πρόδρομος Τσινικόρης. «Το βασικό σκεπτικό ήταν να υπάρχει κάθε φορά μια θεματική ομπρέλα στην οποία ανταποκρίνονται οι διαφορετικές καλλιτεχνικές προτάσεις, που από εκεί και πέρα κινούνται σε μεγάλο εύρος όσον αφορά το ύφος».

Οι ορίζοντες του φεστιβάλ έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλοι, καθώς έχει τις κεραίες του ανοιχτές στην κοινωνία. Ξεκινώντας με τη θεματική του Εμφυλίου –το 2016 συμπληρώνονταν εβδομήντα χρόνια από την έναρξή του–, συνέχισε με τις σχέσεις κατά τα χρόνια των μνημονίων και των social media (2017) και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας (2018). Φέτος το φεστιβάλ έρχεται ακόμη πιο κοντά στο «εδώ και τώρα», καθώς οργανώνει το πρόγραμμά του γύρω από την πόλη της Αθήνας.

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών; - εικόνα 1

Έξι παραστάσεις με κοινό σύνθημα το #love_it#leave_it#share_it («Αυτά δεν είναι που αντικατοπτρίζουν τη σχέση μας μαζί της;» αναρωτιέται ο Πρόδρομος) συνθέτουν ένα πολυπρισματικό μωσαϊκό που επιχειρεί να συλλάβει την ταυτότητα μιας πόλης σε μεταβατικό στάδιο. «Θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή το αφήγημα της κρίσης έχει τελειώσει, χωρίς να έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη ποιο θα είναι το νέο», ισχυρίζεται ο Πρόδρομος Τσινικόρης. Η πόλη πάντως αλλάζει και οι αλλαγές ενσωματώνονται πότε ομαλά και πότε βίαια στη σύνθεση του πληθυσμού της όσο και στον ίδιο το δομικό ιστό.

Έτσι οι έξι παραστάσεις του φεστιβάλ εμπνέονται από διαφορετικές πτυχές της ίδιας πόλης, που αποδεικνύεται ίσως μια «γνωστή μας άγνωστη». Άλλες θα πάρουν τη μορφή μουσικής συναυλίας («Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»), άλλες εμπνέονται από ένα δρόμο και αποκαλύπτουν τις άγνωστες ιστορίες που συνδέουν την οδό Αθηνάς με τη μούσα Καλλιόπη («Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων») και άλλες μας βγάζουν έξω από τη σκηνή, στο Εμπορικό Τρίγωνο, για μια εκ νέου γνωριμία του, έχοντας τη μορφή lecture performance και live δημοσκόπησης μαζί («Αθήνα 4 ever»).

Δεν λείπουν επίσης τα υλικά του θεάτρου ντοκουμέντο σε παραστάσεις που συνομιλούν με ειδικούς, κατοίκους, ακόμη και τουρίστες («Κεφάλαιο: Αθήνα / Athens: Capital») και η έμπνευση από τη λογοτεχνία, με παραστάσεις που ανεβάζουν στη σκηνή σύγχρονα αθηναϊκά διηγήματα («Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δε φαίνεται καλά από τη Σόλωνος») ή συνομιλούν με ξένα μυθιστορήματα, που θέτουν επιτακτικά το πρόβλημα της ομοφοβίας («Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ - vol. Athens»). Η είσοδος στις παραστάσεις θα γίνεται με δελτία ελεύθερης εισόδου, ­διαθέσιμα στα ταμεία του Rex μόνο για τις παραστάσεις της ημέρας, ενώ για την παράσταση «Αθήνα 4 ever» αποκλειστικά στο χώρο παρουσίασης.

Oι παραστάσεις

Τι κρύβει το φετινό Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών; - εικόνα 2

«Το μικρό σπίτι στην Αθήνα»
από τις ValSia
Φωνή: Αθανασία Κουρκάκη
Πιάνο-φωνή: Βαλέρια Δημητριάδου
22/5, Ισόγειο του Θεάτρου Rex

«Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δεν φαίνεται καλά από τη Σόλωνος»
(βασισμένο στη συλλογή διηγημάτων «Μπλε υγρό» της Βίβιαν Στεργίου)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
23-26/5, Πειραματική Σκηνή

«ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Αθήνα / ATHENS: Capital»
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπαμπίλης
23-26/5, Πειραματική Σκηνή

«Αθήνα 4 ever»
Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης
29/5-2/6, Παλαιά αποθήκη χάρτου, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3

«Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ - vol. Athens»
(του Εντουάρ Λουί)
Σκηνοθεσία: Ηλίας Αδάμ
30/5-2/6, Πειραματική Σκηνή

Καλλιόπη: ο δρόμος των τεράτων
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
30/5-2/6, Πειραματική Σκηνή

Περισσότερες πληροφορίες

Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2019

  • Φεστιβάλ

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα της Αθήνας εστιάζουν οι παραστάσεις που επέλεξε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού για τη διοργάνωση, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο σύγχρονος ρόλος της πόλης. Συμμετέχουν: Ηλίας Αδάμ, ValSia (Βαλέρια Δημητριάδου, Αθανασία Κουρκάκη), ομάδα Θέρος της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, Δημήτρης Μπαμπίλης, Γιάννης Παναγόπουλος και Παντελής Φλατσούσης.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.