Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο

Οι τριάντα οχτώ πρεμιέρες που καταγράφουμε στο θέατρο αποδεικνύουν ότι ο Μάιος είναι ένας καυτός θεατρικά μήνας. Εμείς ξεχωρίσαμε τις οχτώ.

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο

Οι τριάντα οχτώ πρεμιέρες που καταγράφουμε στo Θέατρο αποδεικνύουν ότι ο Μάιος είναι ένας καυτός θεατρικά μήνας. Ανάμεσά τους οκτώ παραστάσεις κίνησαν το ενδιαφέρον μας.

#1 «Elephant song»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 1

Το «Amors» σε συν-σκηνοθεσία των Αργύρη Πανταζάρα, Στεφανίας Γουλιώτη και RootlessRoot, και η σκηνική σύνθεση «Μητρόπολη: χορός και άγγελος από το πανάρχαιο δράμα», που παρουσίασε με την ομάδα του Momentum, έδειξαν πως, εκτός από ηθοποιός με τόλμη, ο Αργύρης Πανταζάρας είναι και σκηνοθέτης με ασίγαστη ανησυχία. Τώρα, στη νέα του δουλειά, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Καναδού Νικολά Μπιγιόν, χρησιμοποιώντας έντονα τη σωματική γλώσσα, μας κάνει κοινωνούς σε μια υπόθεση μυστηριώδους εξαφάνισης. Ο Πανταζάρας πρωταγωνιστεί μαζί με τον Μάξιμο Μουμούρη και την αδελφή του Ίριδα Πανταζάρα. (Θέατρο Οδού Κυκλάδων, από 4/5)

#2 «Σκηνές από ένα γάμο»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 2

Η αρχική ανακοίνωση της παράστασης που σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής ήθελε την Ιωάννα Μακρή και τον Κώστα Καζανά να πρωταγωνιστούν στη συνταρακτική αποδόμηση της φόρμας του ευτυχισμένου γάμου από τον μέγα κινηματογραφιστή Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Πρόσφατα έγινε αντικατάσταση και ο Πέρης Μιχαηλίδης είναι ο ηθοποιός που θα ερμηνεύσει το ρόλο του Γιόχαν, ο οποίος ζει με τη γυναίκα του Μαριάν ένα ιδιωτικό δράμα. Ενώ προς τα έξω εμφανίζονται σαν ευτυχισμένο ζευγάρι, στην ουσία είναι το αντίθετο και το μόνο που χρειάζεται είναι η αφορμή για να φτάσει στην οριστική διάλυση. (Σημείο, από 4/5)

#3 «Ψίθυροι»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 3

Η Μαρίνα Ψάλτη, η Μαρίνα Ασλάνογλου και η Αλεξάνδρα Παντελάκη συναντιούνται με ακόμη τρεις ηθοποιούς και το φωνητικό σύνολο chόrεs σε μια παράσταση που χρησιμοποιεί ως βάση το θεατρικό κείμενο της Λίλιαν Χέλμαν. Στο δράμα του 1934, μια μαθήτρια κατηγορεί τις δύο καθηγήτριές της ότι διατηρούν ερωτικό δεσμό. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κοέν το εμπλουτίζει σημαντικά με καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που ενέπνευσε την Χέλμαν και μετατοπίζει χρονικά το έργο στο 1810, με φόντο τη Σκωτία και τα πρακτικά μιας αληθινής δίκης με αστυνομικές αναφορές και διηγήσεις μαρτύρων. (Αθηνών, από 3/5)

#4 «Αντιγόνη»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 4

Η Έβελυν Ασουάντ και η Έλλη Ιγγλίζ είναι δύο χαρισματικές ηθοποιοί τις οποίες έχουμε ξεχωρίσει στις παραστάσεις του Σάββα Στρούμπου όχι μόνο επειδή υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια το εκάστοτε σκηνοθετικό όραμα αλλά και επειδή οι ερμηνείες τους μαρτυρούν πάθος, ταλέντο, περιέργεια και φρεσκάδα. Η παράσταση στην οποία παίζουν μαζί με τους Κωνσταντίνο Γώγουλο, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννη Γιαραμαζίδη, Ρόζυ Μονάκη και Στέλιο Θεοδώρου-Γκλίναβο είναι αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία (για τις ανάγκες της ερευνητικής διαδικασίας ο Δημήτρης Δημητριάδης έκανε νέα μετάφραση). (Άττις-Νέος Χώρος, από 8/5)

#5 «Ο κύκλος του έρωτα»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 5

Ως «ένα ερωτικό παιχνίδι με δέκα δυνατούς “παίκτες” του ελληνικού θεάτρου» μάς συστήνει ο Θωμάς Μοσχόπουλος το νέο του σκηνοθετικό πρότζεκτ και είναι γεγονός πως δεν θα επιχειρούσε ν’ ανεβάσει το έργο του Αυστριακού συγγραφέα Άρθουρ Σνίτσλερ (γνωστότερο με τον τίτλο «Το γαϊτανάκι») αν δεν έβρισκε το ιδανικό καστ, δηλαδή τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση, Κώστα Φιλίππογλου, Νικόλα Παπαγιάννη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη και Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο. Το σεξ και οι σχέσεις γίνονται το ιδανικό τερέν για να ξεσκεπαστεί το μεγαλείο της υποκρισίας και του καταναγκασμού που επιβάλλουν οι κοινωνικές συμβάσεις (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε avant premiere για τους αναγνώστες του www.athinorama.gr, στις 3/5).

#6 «Γέρμα»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 6

Όλη η απελπισία που νιώθει η Γέρμα, η οποία δεν έχει γνωρίσει τη χαρά της μητρότητας και γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού στην κοινωνία της επαρχιακής ισπανικής πόλης του 1934, καθρεφτίζεται μοναδικά στο βλέμμα της ηρωίδας του Λόρκα. Η Πηνελόπη Μαρκοπούλου αναμετριέται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος και που μας διακτινίζει από την ισπανική ύπαιθρο σ’ ένα ακριτικό ελληνικό χωριό το 2019 για να παρακολουθήσουμε το επώδυνο ταξίδι αυτογνωσίας της Γέρμα. Μαζί της παίζουν οι: Βίλμα Τσακίρη, Τάσος Σωτηράκης, Θανάσης Σαράντος, Βασιλίνα Κατερινή (Θησείον, από 4/5).

#7 «Η απαγωγή της Τασούλας: μια ποιητική μυθιστορία»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 7

Με πηγή έμπνευσης ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1950 στην Κρήτη, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωνσταντίνος Μάρκελλος δημιούργησε ένα σύγχρονο έμμετρο έργο στα πρότυπα των τραγωδιών και των μυθιστοριών της Κρητικής Αναγέννησης. Πρωταγωνιστές ο Κώστας Κεφαλογιάννης και η Τασούλα Πετρακογιώργη, γόνοι αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων (του Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων), ο έρωτας των οποίων συντάραξε την Κρήτη του 1950. Παίζουν οι Δημήτρης Καπετανάκος, Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Νικολής Αβραμάκης, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης. (Σταθμός, από 8/5)

#8 «Επικίνδυνες μαγειρικές»

Οκτώ δυνατές πρεμιέρες κινούν το ενδιαφέρον μας το Μάιο - εικόνα 8

Η Νανά παίζει με δύο εραστές, οι οποίοι τη σαγηνεύουν με τις μαγειρικές τους. Μέσα από τα χαριτωμένα, σαρκαστικά επεισόδια με την κομψή, δουλεμένη και υπαινικτική γλώσσα του Ανδρέα Στάικου, αναδίδονται οι όψεις του πόθου, το παιχνίδι αρσενικού-θηλυκού και η ερωτική διάσταση της γαστρονομίας. Συνταγές και γεύσεις ζωντανεύουν, παρασύρουν στην απόλαυση και παίζουν κομβικό ρόλο σ’ αυτήν την λαχταριστή ιστορία με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Τζούμα, Ζαχαρία Ρόχα, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, και Άρη Παπαδημητρίου και σκηνοθέτιδα την Κερασία Σαμαρά. (Αλκμήνη, από 10/5)

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος του έρωτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Κάθε διαδοχική σκηνή παίρνει ένα δραματικό πρόσωπο από την προηγούμενη και το εισάγει στην επόμενη. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού όλοι οι χαρακτήρες είναι ασαφώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Αντιγόνη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 95 '

Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου ερευνητικού εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που αντιμετωπίζει την «Αντιγόνη» ως ένα έργο για την επανεκκίνηση της ζωής μετά τον πόλεμο.

Elephant song

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Ένα κινηματογραφικό παιχνίδι ανάκρισης, βασισμένο στο έργο του Καναδού συγγραφέα Νίκολας Μπίλον, στήνεται επί σκηνής με αφορμή μια μυστηριώδη ιστορία εξαφάνισης.

Γέρμα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Μια εκδοχή του εμβληματικού έργου του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα για πέντε ηθοποιούς, με φόντο ένα ακριτικό χωριό της Ελλάδας σήμερα.

Ψίθυροι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 85 '

Το έργο της Λίλιαν Χέλμαν, που έγινε ευρέως γνωστό από την ομώνυμη ταινία του 1961, εμπλουτίζεται με πραγματικά στοιχεία από την καταγγελία μιας μαθήτριας για την παράνομη σχέση δύο καθηγητριών της.

Επικίνδυνες μαγειρικές

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 85 '

Η θεατρική εκδοχή του πολυμεταφρασμένου ομώνυμου μυθιστορήματος, που θέλει δύο άντρες να προσπαθούν να κατακτήσουν μια γυναίκα-σύμβολο θηλυκότητας κι αισθησιασμού, με όπλο τις μαγειρικές τους ικανότητες.

Η απαγωγή της Τασούλας: Μια ποιητική μυθιστορία

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Το πρωτότυπο ποιητικό έργο με τον έμμετρο στίχο εξυμνεί τον έρωτα, με βάση το ομώνυμο βιβλίο του Τάσου Κοντογιαννίδη αλλά και τα ντοκουμέντα για τον έρωτα δύο νέων στην Κρήτη του ’50

Σκηνές από ένα γάμο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Θεατρική μεταφορά ενός κινηματογραφικού αριστουργήματος που μιλάει για τη σχέση δύο ανθρώπων μέσα από την πλασματική ασφάλεια του γάμου, την απιστία, το χωρισμό αλλά και την επανασύνδεση.

Αθηνών

Βουκουρεστίου 10

Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.