Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί το έργο του Άρθουρ Σνίτσλερ που καταρρίπτει βαθιά θεμελιωμένες συμβάσεις για τον έρωτα και το σεξ.

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Τι έχει να μας πει ένα έργο των αρχών του 20ού αιώνα με θέμα δέκα σεξουαλικές συναντήσεις, ειδικά σήμερα που η ερωτική θεματολογία είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη; Αντίθετα με ό,τι προμηνύει, δεν πρόκειται για κάποιο θέαμα ηδονοβλεπτικού ενδιαφέροντος. Το έργο του Αυστριακού συγγραφέα είναι κάτι παραπάνω από μια ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα· πώς αλλιώς, εξάλλου, θα κινούσε το ενδια­φέρον του Θωμά Μοσχόπουλου, που προχωράει πάντα με προσεκτικά επιλεγμένες κινήσεις σε θέματα ρεπερτορίου;

Ο σημαντικός σκηνοθέτης μαζί με τη σταθερή ομάδα των συνεργατών του (Ευαγγελία Θεριανού στα σκηνικά, Κλερ Μπρέσ­γουελ στα κοστούμια, Νίκος Βλασόπουλος στους φωτισμούς) και μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών ανέλαβαν να μας ξαναθυμίσουν ένα έργο που ρίχνει φως στα βαθύτερα ανθρώπινα ένστικτα, που ξεπερνούν τις κοινωνικές συμβάσεις και συνδέουν ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, κοινωνικής τάξης ή οικονομικού επιπέδου.

Οι πρωταγωνιστές

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 1

Πέντε άντρες και πέντε γυναίκες –Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Άννα Μάσχα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Σίσσυ Τουμάση και Γαλήνη Χατζηπασχάλη– υποδύονται τους δέκα ήρωες του έργου, που μπλέκουν σε μια σειρά αλληλένδετων ερωτικών ιστοριών. Ο κύκλος τους ανοίγει και κλείνει με την ιστορία μιας φτωχής πόρνης, ενώ στο μεταξύ τα πρόσωπα συνδέονται με ένα αόρατο νήμα σε μια σκυταλοδρομία ερωτικών εμπειριών, διεκδικήσεων και ματαιώσεων με επιθυμητό προορισμό την προσωπική τους ευτυχία.

Το έργο

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 2

Η πρώτη έκδοση στα γερμανικά κυκλοφόρησε το 1900 στη Βιένη, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, και τρία χρόνια αργότερα σε ευρεία κυκλοφορία, πουλώντας 40.000 αντίτυπα. Η έκδοση έμελλε να λογοκριθεί, η πορεία όμως του έργου συνεχίστηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς μέσα στην επόμενη δεκαετία μεταφράστηκε στα γαλλικά και τα αγγλικά και αργότερα ενέπνευσε νέες θεατρικές διασκευές και κινηματογραφικές ταινίες. Μέσα από δέκα σύντομες ερωτικές ιστορίες, ο Σνίτσλερ βάζει στο μικροσκόπιο την ανθρώπινη ερωτική επιθυμία μακριά από ταξικούς διαχωρισμούς και πουριτανικούς περιορισμούς.

Ο σκηνοθέτης

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 3

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος έδωσε το στίγμα του στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο ήδη από την εποχή του Αμόρε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να επιβεβαιώνει ότι κάνει θέατρο από βαθιά ανάγκη, πιστεύοντας στην κοινωνική του αποστολή, και όχι απλώς από «κεκτημένη ταχύτητα». Ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφού ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Πόρτα, προσανατολίστηκε στο σχηματισμό ενός ρεπερτορίου με κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό, που ανταποκρίνεται στην επείγουσα ανάγκη της εποχής για ένα σκεπτόμενο θέατρο, το οποίο απευθύνεται σε όλους και βάζει το δικό του λιθαράκι στη δημιουργία ενεργών πολιτών.

Ο έρωτας

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 4

«Γράφω για τον έρωτα και το θάνατο, τι άλλα θέματα υπάρχουν;» απαντούσε ο Σνίτσλερ στην κριτική ότι τα περισσότερα έργα του κινούνται γύρω από τις ίδιες θεματικές. Οπλισμένος με την επιστημονική κατάρτιση του γιατρού και τη διορατικότητα του καλλιτέχνη συνέθεσε λογοτεχνικές πραγματείες γύρω από τη φύση του ερωτικού και του σεξουαλικού ενστίκτου. Λέγεται ότι ο Φρόιντ παραδέχτηκε πως ο Σνίτσλερ φαίνεται πως έμαθε, μέσα από προσωπική εμπειρία κι ενδοσκόπηση, όλα όσα ο ίδιος κατέκτησε ύστερα από σκληρή δουλειά με τους ασθενείς του. Ο συγγραφέας κρατούσε, μάλιστα, επί σειρά ετών ημερολόγιο, όπου κατέγραφε λεπτομερώς τις πολυάριθμες σεξουαλικές του συνευρέσεις.

Ο συγγραφέας

Ο «Κύκλος του έρωτα» ανοίγει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - εικόνα 5

Γεννήθηκε το 1862 στη Βιένη από Εβραίους γονείς. Σπούδασε και άσκησε την ιατρική, όμως την εγκατέλειψε για χάρη της συγγραφής. Έγραψε θεατρικά έργα, νουβέλες και διηγήματα, τα οποία συχνά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις κι επικρίθηκαν είτε για την τολμηρή σεξουαλική θεματολογία τους είτε για την αντίδρασή τους στον αντισημιτισμό. Ειδικά με το «Reigen» («Το γαϊτανάκι» ή «Ο κύκλος του έρωτα») χαρακτηρίστηκε πορνογράφος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δημιουργό με βαθιά κοινωνική συνείδηση, που χρησιμοποιούσε τα θέματά του για να καταδείξει την κοινωνική υποκρισία και τους καταναγκασμούς που επιβάλλει η ταξική κοινωνία στην προσωπική ελευθερία.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος του έρωτα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Δέκα ζευγάρια σε μια σκυταλοδρομία σεξουαλικών συναντήσεων. Κάθε διαδοχική σκηνή παίρνει ένα δραματικό πρόσωπο από την προηγούμενη και το εισάγει στην επόμενη. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού όλοι οι χαρακτήρες είναι ασαφώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.